Kisalföld logö

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 18°C Még több cikk.

Világháborús robbanóeszköz okozhatta a zalaegerszegi tragédiát

Kedd reggel újra folytatják a tűzszerészeti vizsgálatot a zalaegerszegi családi háznál, amelynek melléképületében hétfő este ismeretlen eredetű robbanás történt; a detonációtól egy férfi meghalt, fia súlyosan megsérült, az épületrész pedig összedőlt.
Helyszíni információk szerint a botfai városrészben lévő házból a tűzoltók több világháborús robbanóeszközt és egy gázpalackot hoztak ki, ez utóbbit a közelben a rendőrök kilőtték, hogy az esetleges újabb detonációt megakadályozzák. Feltételezések szerint a robbanást egy világháborús robbanószerkezet okozhatta. A baleset halálos áldozata egy 44 éves férfi, az udvaron tartózkodó 17 éves fia súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Az épület környékét és az utcát mintegy 250 méteres körben még este lezárták a hatóságok, a romokhoz a tűzszerészek megérkezéséig senki nem nyúlhatott. Biztonsági okokból az áldozat holttestét sem emelték még ki az összedőlt épület alól. A rendőrség, majd a honvédség tűzszerészei éjszaka gyors szemlét tartottak, ezután döntöttek úgy, hogy csak reggel, a nappali világosságban kezdik meg a rommá vált melléképület tüzetes átvizsgálását.

Éjszakára a rendőrök a szomszédos két épülettel együtt lezárták az érintett területet, 22 óra után az utcán azonban lehetővé vált a közlekedés. Ezt megelőzően sem kellett azonban kitelepíteni a környéken élőket, de értesítették őket arról, hogy készüljenek erre a lehetőségre is, ezért többen még az este önként ismerősökhöz, rokonokhoz mentek.

A helyszínen tartózkodott Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott, aki a robbanás helyszínének megtekintése után a látottakról az MTI érdeklődésére elmondta: a háromszintes lakóház szinte minden ablaka kitört, az udvaron álló melléképület - ahol a detonáció történt - majdhogynem teljesen összedőlt. A kormánymegbízott megerősítette: az udvaron több nagyméretű, fel nem robbant világháborús robbanóeszköz is volt.

Helyszíni információk és a Zalai Hírlap online kiadása szerint az áldozat gyűjtő volt, aki több háborús lőszert, lövedéket is tartott otthonában. Feltételezések szerint egy robbanóeszközt szerelhetett szét, amikor a detonáció történt.

Doszpoth Attila, Zalaegerszeg alpolgármestere a helyszínen közölte: szükség esetére megnyitották és befűtötték a településrész közösségi házát, amely a robbanástól néhány száz méterre található.

Olvasóink írták

  • 1. rommel 2011. március 08. 09:28
    „Szomorú, hogy 65 évvel a háború után még vannak ilyen "bátor" emberek.Nekem a vak orosz akna keresők jutnak az eszembe akik négykézláb dolgoztak 100%-os hatásfokkal.Az áldozatnak sem lehetett több esélye a rozsdás gyutaccsal.Nyugodjék békében ISTEN kegyelméből.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hindi Fatima sárvári énekesnő koncertje

Csodálatos dalestnek adott otthont a szombathelyi Cafe Frei. Tovább olvasom