Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 21°C Még több cikk.

Utcazenészeket vertek? - az ügyészség szerint jogszerű volt a rendőri intézkedés

Az ügyészség szerint jogszerűen intézkedtek Szombathelyen azok a rendőrök, akik testi kényszert alkalmaztak a hajnali órákban doboló zenészekkel szemben.
Az ügyészség szerint jogszerűen intézkedtek Szombathelyen azok a rendőrök, akik augusztusban a Savaria Történelmi Karnevál idején testi kényszert és bilincset alkalmaztak a rendőri felszólításnak ellenszegülő, a hajnali órákban doboló zenészekkel szemben.

Vassné Szele Adrienne, a Vas Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a rendőri intézkedés jogszerűségét megkérdőjelező állampolgári feljelentést kivizsgálták, és megállapították, hogy a rendőrök nem követtek el bűncselekményt, az intézkedés jogszerű volt.

Tájékoztatása szerint a Szombathelyi Nyomozó Ügyészség az ügyben először feljelentéskiegészítést rendelt el, később pedig a beszerzett adatok alapján a feljelentést elutasította, mert az abban szereplő cselekmény nem bűncselekmény.

A Savaria Történelmi Karneválon augusztus 24-én 22 óra 30 perckor kezdődött az utolsó engedélyezett program, és 24 órára véget ért, ezután már csak az úgynevezett Borok utcájában lévő bortermelői pavilonok tartottak nyitva - emlékeztetett.

Ott kezdtek hangos dobolásba az utcazenészek, ez azonban már szabálysértésnek, csendháborításnak minősült, emiatt a karnevál szervezői és később a rendőrök is felszólították őket cselekményük abbahagyására. A felszólításra a dobolók azt a választ adták, hogy "ez utcabál, ilyenkor ez nem bűn", és folytatták a zenélést - közölte a szóvivő.

A rendőrségi törvény szerint az intézkedő rendőr köteles elfogni és előállítani azt a személyt, aki a szabálysértést a rendőri felszólítás után is folytatja, tehát az ügyészség álláspontja szerint jogszerűen jártak el a rendőrök, amikor előállították az elkövetőket - mondta.

Hozzátette: a rendőrök jogszerűen léptek fel további négy emberrel szemben is, akik a már megkezdett rendőri intézkedést zavarták azzal, hogy a rendőrök és a zenészek közé léptek, és megpróbálták megakadályozni az intézkedés alá vontak előállítását.

Vassné Szele Adrienne hangsúlyozta: a rendőrök jogszerűen alkalmaztak testi kényszert és bilincset azokkal szemben, akik a rendőri intézkedésnek ellenálltak, engedetlenséget tanúsítottak, szavai szerint már azok is szabálysértést valósítottak meg, akik a helyszínen lévőket arra buzdították, hogy ne engedjék elvinni a rendőri intézkedés alá vont embereket.

A rendőri fellépésről felkerült az internetre egy videofelvétel, amelyen az látható, hogy a karnevál egyik helyszínén, a Borok utcájában fiatalok zenélnek, kongadobon játszanak, néhányan táncolnak. A rendőrök a felvétel tanúsága szerint megragadtak, a földre vittek, majd megbilincseltek néhány fiatalt, később elvezették őket.

A rendőrség az eset után a honlapján azt közölte, hogy a Szombathelyi Rendőrkapitányság munkatársai a Készenléti Rendőrség járőreivel a Rákóczi Ferenc utcából jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség, valamint szabálysértés miatt előállítottak öt férfit és két nőt. A rendőrség a hét ember meghallgatása után szabálysértési eljárást indított.

Olvasóink írták

 • 14. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 20. 07:43
  „13. Jandex 2013.09.20. 04:24
  Meg akadályozták a rendőrök a gyújtogatást.A környék lakói tűzre akarták rakni a dobokat és a dobverőket.”
 • 13. Jandex 2013. szeptember 20. 04:24
  „Persze ha gyújtogattak raboltak volna akkor most a törvény is őket védené!”
 • 12. Csetneky 2013. szeptember 19. 17:17
  „Ha a fesztivál befejezése után hajnalban az én ablakom alatt dobolnak, lehet, hogy most nemcsak a rendőrökre panaszkodnának.”
 • 11. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 19. 13:23
  „10. Tündenéne 2013.09.19. 12:24
  Tünde néni tárgyszerű értelemre ható hozzászólás,legalább is megpróbál hatni,ha nem sikerül hiba nem az ön készülékében van.”
 • 10. Tündenéne 2013. szeptember 19. 12:24
  „8. szimre50803 2013.09.18. 17:55

  Én semmilyen oldali nem vagyok, nem érdekel a politika. Te viszont politikáról beszéltél, hiszen a jelenlegi és az előző kormányt hasonlítottad össze, én erre reagáltam.

  A testvérem is rendőr. Pontosan tudom, hogy ő és azok a kollégái, akiket gyerekkoruk óta ismerek, nem tesznek ok nélkül semmit. Akiket ott a rendőrök intézkedés alá vontak, saját maguknak köszönhetik. Pontosan felvilágosították őket többször (!) arról, hogy mit kellene tenniük (abbahagyni a zenélést), és hogy ha nem teszik, mi történik. Ennek ellenére nem hagyták abba, amit csináltak. A rendőrök a rendelkezésre álló jogszerű eszközökkel megakadályozták, hogy folytassák. Ennyi a történet lényege.”
 • 9. WeiseÖdenburg 2013. szeptember 18. 22:51
  „Vitatkozók és bölcselkedők,nem csak a 4.számú hozzászóló írta le a történést hanem mások is és az ügyészség rárakta a koronát. Kiderül fehéren feketén ezek a fiatalok régóta zavarták a fesztivált. Kaptak lehetőséget a visszavonulásra nem tették.Feszegették a pofonos ládát,megkapták.Az emberjogi szervezetek pedig tanulmányozzák a törvényt és a rendőri
  szabályokat. Ez is egy szakma.”
 • 8. szimre50803 2013. szeptember 18. 17:55
  „Tündenéne! Én rendőrökről beszéltem, nem okt. 23-ról, és politikáról! Sajnálom, hogy nektek jobb oldaliaknak más nem jut eszébe mint 2006! Ha már rendőrök összehasonlításáról vitázunk, jusson eszedbe Izsák!!!”
 • 7. macizoli 2013. szeptember 18. 17:11
  „A Köztelek utcában éjszaka ordibáló <moderálva> nem büntethetők. A zenészek IGEN!?”
 • 6. Tündenéne 2013. szeptember 18. 16:45
  „1. szimre50803 2013.09.18. 14:30

  Azért ez nem az a bizonyos október 23 ám, ne felejtsük...
  Érdemes beszélni olyanokkal, akik ott voltak. Másképp nem sok értelme van véleményezni, politikát keresni benne meg főleg nincs. Ennek aztán végképp semmi köze nem volt semmilyen politikai dologhoz.”
 • 5. Mankapunka 2013. szeptember 18. 16:10
  „Még így is finomak voltak velük, ez a baj.”
 • 4. SN 2013. szeptember 18. 15:41
  „Ez a sztori ebben a formában nem igaz!

  Évek óta engedély nélkül játszott a "zenekar", zavarva a fellépőket! Több soron felszólította őket a szervező, hogy hagyják abba. Aztán jöttek a biztonsági őrök, de ők sem értek el sikert, végül a rendőrség érkezett. Első körben az ő felszólításukra sem hagyták abba, mígnem egy feldühödött néző fellökte az egyik rendőrt. Innen indult a balhé....

  Üdv.!”
 • 3. pancser 2013. szeptember 18. 15:29
  „Hmmm... Ha a rendőr azt mondja hagyjam abba akkor abba hagyom, ez így normális! Ha nem, akkor jön az erőszak. Nem érdemes ide, ehhez a ügyhöz politikát kapcsolni.”
 • 2. oxana 2013. szeptember 18. 15:15
  „1. szimre50803

  Változnak a bünözök is. Annak idején elég volt, ha a rendör meglengette a gumibotját, már szaladtak is minden irányba.”
 • 1. szimre50803 2013. szeptember 18. 14:30
  „Amit ezalatt a kormány alatt csinálnak a rendőrök, az jogszerű, amit a régebbi kormányok alatt az jogszerűtlen! Érdekes nem???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pannonfiling Veszprémben

Október 7-ig várják a rövidfilmeket a Pannonfíling Mozgóképes Találkozóra, amelyet idén kilencedik… Tovább olvasom