Kisalföld logö

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 5°C | 16°C Még több cikk.

Szigligeti pillanatképek

Hét közben tombolt a nyár a Balaton mellett. A csodaszép fekvésű Szigliget is megtelt a főszezonban, amelynek strandja sok-sok érdekes sztorit rejt.
Mint a nyolcvanas években, úgy festett Szigliget a héten. A 1800 főt számláló település – nyáron 8 ezerre nő a létszám! – strandján jóformán egy gombostűt sem lehetett leejteni, visszatért a múlt, az az időszak, amikor bizony a Balaton az egyik legkedveltebb üdülőhelynek számított. Nosztalgiázni a büfék előtt is lehetett, újból kedvelt volt a Kőbányai sör, amit a rekkenő hőségben bizony jó néhányan legurítottak a torkukon. Hál' Istennek már nem a külföldi „nedű" a menő, a hazait mindenki jobban kedveli. Persze nem az alkohol játssza a főszerepet, hanem a magyar tenger, a Balaton, ami a mienk. A közel egy hét alatt érdekes sztorik történtek a szigligeti strandon.

Fiatal pár érkezik 11 óra körül a strandra. Gyorsan lepakolnak, a leány leveti a felsőjét, a fiú viszont nem, marad rövid gatyában, pólóban. Úgy döntenek, sportolnak egy kicsit. Előveszik a strandteniszüket, ellépnek egymástól jó öt méterre. Elkezdenek játszani. Ide-oda pattog a labda, mindketten ügyesek, jóformán le sem esik a földre. Hoppá, kérem, de mi van a srác kezében? Igen, az egyikben az ütő, de a másikban? Egy dobozos sör! Ja kérem, kell az energia játék közben. Negyedórát játszottak, addig, amíg a sör kitartott.

Minden délelőtt feltűnt Vámos Miklós, a népszerű író, műsorvezető a füves szigligeti strandon. Nem egyedül érkezett: családjával, unokáival és egy hatalmas, sárga dinoszaurusszal.

Balaton, Vámos Miklóssal és egy sárga dinoszaurusszal. Fotó: Gyuris Ildikó
Balaton, Vámos Miklóssal és egy sárga dinoszaurusszal.
Fotó: Gyuris Ildikó

A felfújható állat bizony rendesen megmozgatta Vámos Miklóst, hiszen a gyerekek egyszer felpattantak rá a vízben, majd néhány pillanat múlva már inkább a hullámokkal játszottak.

Vámos igazi birkózóversenyt rendezett a kis öbölben a dinóval, amit végül nagy csatában megnyert. Miután partot ért, csak ennyit mondott a gyerekeknek: „Csodás fürdőzés volt, csodás nappal. Gyertek, szeretteim, megtöröllek benneteket!" – ő már csak ilyen, egy népszerű ember, érzésekkel.

Visszavágtunk

A szigligeti strandon van egy remek homokos strandfocipálya. Egyik nap a helyi biciklikölcsönzős srácokkal futballozni indultunk. Gyorsan lett ellenfelünk, méghozzá egy 4+1-es német csapat. Mi is kiegészültünk a 12 éves „Kicsivel", mivel neki volt egyedül strandlabdája. Az első meccsen a germán srácok 4–0-ra elléptek, csak nyomoztuk a labdát, végül 6–3 lett az eredmény. Jött a pihenő, mi az árnyékban feküdtünk, „kerestük" a levegőt, ittuk az ásványvizet, beszélni alig tudtunk. Erre ezek a német fiúk kapura lövöldöztek, meg sem kottyant nekik az első 20 perc. A 12 éves „Kicsi" présgólja viszont lendületet adott, 9–6-ra lenyomtunk őket, majd a meccs végén megbeszéltük, hogy idegenben lőtt góllal mi jutottunk tovább, visszaadtunk valamit az 54-ben elvesztett világbajnoki döntőért.

Kokó, a bölcs

Kokó, a 16 éves srác kistestvérét hintáztatja a bébihintában. Vele szemben két 12 éves srác már a nagyoknak fenntartott hintában ül, és Kokót sok minden okosságról faggatja. Kokó bölcsen válaszol minden feltett kérdésre. Az utolsó ez volt: „Kokó! A 12 éves csajoknak is lehet nagy melle?" Kokó rájuk nézett, szemrebbenés nélkül felelte: „Lehet!" A srácok megnyugodtak a válasz hallatán.

Magyarok, tenger, itthon – mindig újra vár a balatoni nyár. Fotó: Gyuris Ildikó
Magyarok, tenger, itthon – mindig újra vár a balatoni nyár.
Fotó: Gyuris Ildikó

Vétek Frici

Mádi Józsi kollégám – mivel a sportágak fel vannak osztva a sportrovatban, így ő kevesebbet jár kosármeccsekre – igazán egyetlen kosárbírót ismer, Vétek Fricit. Poénkodunk is vele rendesen, mikor felteszi a kérdést, ki vezeti a meccset? Vétek Frici is Szigligeten nyaralt. Most azonban nem ő volt a főnök, a két gyermeke vezette a meccset, Vétek Frici ide-oda ugrált rendesen.

A szivaros ember

Csötönyi Sándort üzleti vállalkozása is a községhez köti. A „bokszpápát" a csodás Eszterházy Pincéhez – már nincs akkora telt ház benne, mint 10 éve – fűzi szorosabb kapcsolat. Ám a 35 fokos hőség őt is a strandra csalta. A Bokszszövetség elnöke azonban elfelejtett fürdőgatyát hozni. Nem jött zavarba, bement, és vásárolt egyet az egyik üzletben. Csötönyi szivarral a kezében – ami egyébként nem égett – választott egy fekete nadrágot, majd belevetette magát a 25 fokos Balatonba.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füredi Anna-bál: budapesti diáklány a bál szépe

Balatonfüred - Farkas Viktória 18 éves budapesti gimnazistát választották a 184. balatonfüredi… Tovább olvasom