Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Olvadás: egyelőre nincs árvízveszély

A Dunán mérséklődött a jégképződés.
I. Folyók vízjárása, hidrometeorológiai helyzet

Szerdán intenzív havazásokkal, helyenként hózivatarokkal, előbb egy meleg, majd egy hidegfront vonult át a Kárpát-medence felett. A léghőmérsékletek a Dunántúlon már jelentősen emelkedtek (sokfelé éjszaka sem fagyott), míg keleten továbbra is téliesen hideg volt.

Folyóink vízgyűjtői közül főképp az Alpok és a Kárpátok északi vonulatán hullott jelentős hó, melynek mennyisége az általában 10-20 cm között változott, de Kárpátalján és a Felvidéken 15-30, az Alpokban helyenként 30-50 cm-t is mértek.

Az enyhébb időjárás még alig éreztette hatását a vízjárásban. Csütörtök reggel vízfolyásainkon többnyire gyengén változó vízmozgás mellett, nagyrészt igen alacsony mederteltség a jellemző.

II. A folyók jéghelyzete

Duna: a Duna középső részén a tartósabb 0 fok feletti hőmérséklet drasztikusan csökkentette a jégképződést, sőt nagyobb hosszakban 30-40%-osra változtatta az erős zajlást. Az erős szél többfelé egy oldalra söpörte a jégtáblákat, így például Budapestnél a folyó több, mint a fele jégmentessé vált.

Duna országhatáron túli szakasza
Az Alsó-Duna szerb-horvát szakaszán több helyen megállt a jég. Bár Újvidéknél ismét zajlik a folyó, a Vaskaputól a Tisza torkolata felettig álló jég található helyenként torlódással.

Tisza: a folyó jégviszonyaiban az elmúlt napokhoz képest nincs változás. Jelenleg a teljes hazai szakaszon kisebb megszakításokkal 10-25 cm-es állójég a jellemző.

Mellékfolyók
Duna és a Tisza mellékfolyóin az elmúlt naphoz képest az állójeges szakaszok jégvastagsága lényegesen nem változott (15-30 cm). A korábbi jégzajlásból kialakult jégtorlódásokat is folyamatosan figyelemmel kísérik, beavatkozást egyelőre nem igényeltek.


III. Jeges árvíz elleni készültség

Készültségi fokozatok

• I. fokú jeges árvíz elleni készültség
A Tiszán január 31-től, míg a Dunán február 3-tól van érvényben.

• II. fokú jeges árvíz elleni készültség
A Rábán Nick térségében a 2012. február 7-én 12.00 órától elrendelt II. fokot február 15-én 18.00 órától I. fokúra mérsékelték
2012. február 13-án 16 órától A Séd-Sárvizi malomcsatorna leeresztő műtárgyánál

• III. fokú jeges árvíz elleni készültség
2012. február 3-án 12 órától Mosoni-Duna kiágazásánál
2012. február 7-én 06 órától Bajai Kamarás-Duna télikikötő
2012. február 10-én 12 órától a dunai Jégtörő XI. és Jégtörő VI. hajókra.
2012. február 12-én 7 órától a dunai Jégtörő VII. és Széchenyi jégtörő hajókra.

A szakemberek folyamatos jégfigyelő szolgálatot látnak el és gondoskodnak a jégtörőhajók, úszójárművek jégtelenítéséről. A motorok járatásával és a kormányművek átmozgatásával 24 órán keresztül melegen tartják a jégtörő hajókat és ellátják a jégkormányzási feladatokat a kikötők területén.

Robbantással törik a jeget a Tiszán

A közelmúlt rendkívül hideg időjárásának következményeként a Tisza teljes hazai szakaszán kisebb megszakításokkal 10-25 centiméter vastagságú állójég alakult ki. A jégjelentő szolgálatok jelentései alapján a Közép-Tiszán Tiszaroff térségében a 377,8-379 fkm közötti szakaszon helyenként másfél méter vastagságban feltorlódott az álló jég. A jég torlódása jégtorlaszt okozhat, a víz útját elzáró visszaduzzasztó hatása révén a torlasz fölötti szakaszon megemelkedő vízszint veszélyeztetheti a töltéseket és egyúttal a védett területeket.

A veszélyhelyzet megelőzése érdekében, megelőző intézkedésként az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) a pontszerű III. fokú jeges árvíz elleni készültség keretében elrendelte a jégtorlódás búvárok és robbantási szakértők bevonásával történő megbontását.

2012. február 16-án a Készenléti Rendőrség Tűzszerész Szolgálata tűzszerészei – a szolnoki Búvár Kft. robbantás vezetőjével és robbantómestereivel együttműködve – a tiszaroffi komp térségében a jégen megközelítik a feltorlódás helyszínét. Kisebb töltetekkel léket robbantanak a jégbe, majd nagyobb hatóerejű töltetek robbantásával megbontják a torlódást.

Néhány káros jégtorlasz a partról nem közelíthető meg, így a robbantási szakemberek a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Parancsnokság helikopteréről leereszkedve helyezik el a tölteteket, majd a távirányítással robbantják fel azokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy soproni celebválasztó

Tovább olvasom