Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

MTA: fontos feladat a kutak vízminőségének azonnali felmérése

Fontos a meglévő talajvízfigyelő kutak és a települések ásott kútjai vízminőségének azonnali felmérése az MTA szerint.
A meglévő talajvízfigyelő kutak és a települések ásott kútjai vízminőségének azonnali felmérését és folyamatos ellenőrzését, valamint a szennyezés vertikális és horizontális terjedésének nyomon követését jelölte meg legfontosabb feladatként a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szakértői csoportja az ajkai térségben bekövetkezett iszapömlés után; ezt Pintér Sándor belügyminiszter azonnal el is rendelte - tájékoztatta az MTA kedd este az MTI-t.

A szakértők javaslatokat tettek a szennyezés lokalizálásának mikéntjére, az iszap továbbterjedésének megakadályozására a talajvíz folyamatos tisztítása és visszaforgatása mellett - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben, amely szerint Az MTA által kiküldött szakértői csoport a helyszíni bejárást követően eljuttatta gyors helyzetelemzését és javaslatait a Kormányzati Koordinációs Bizottsághoz.

Mint írták, az érintett mezőgazdasági területek védelmében további sürgető feladat az iszap helyben történő semlegesítése. Javaslatokat adtak annak mikéntjére. Felhívták a figyelmet a közegészségügyi felmérés szükségességére az egészségmegóvás érdekében.

Az ökológiai hatásokat illetően az élővilágot ért károsodások mértékének megállapításához további vizsgálatok szükségesek. Az MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézet a területen átfolyó Torna-patak halfaunáját és fontosabb vízkémiai jellemzőit 2009 júliusában és 2010 augusztusában felmérte, ami jó alapot ad majd az összehasonlításra - olvasható a közleményben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden reggel az MTA elnökétől kért segítséget a hétfői Devecser-környéki gátszakadás nyomán kialakult katasztrófahelyzet következményeinek felméréséhez.

A rendkívüli helyzetben Bakondi György főigazgató kérése nyomán Pálinkás József másfél órán belül vegyészekből, ökológusokból, biológusokból és környezetvédelmi szakemberekből álló csoportot szervezett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés - Orbán: vizsgálódjon a belügyminiszter!

˝A helyzet úgy áll, hogy nincs olyan információnk (...), amely szerint természeti okai lennének… Tovább olvasom