Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Lassan visszatér az élet a lezárt Kolontárra

Lassan visszatér az élet a vörösiszap sújtotta, de az illetéktelenek elől még mindig lezárt Kolontárra. Kinyitott a bolt, a kocsma, az utcákon porvédő maszkban és gumicsizmában járkálnak az emberek, gyerekek.
A kármentesítésben dolgozó szakemberek még mindig küzdenek a vörös sárral – tapasztalta az MTI tudósítója szombaton, az előző nap visszatelepített lakosságú Veszprém megyei faluban. Majd két héttel korábban néhány perc alatt öntötte el az ajkai zagytározó X-es kazettájából kizúduló vörösziszap Kolontárt. Az áradás következtében kilenc helybéli vesztette életét, több tucatnyi embert megégetett az erősen lúgos anyag. Egy újabb gátszakadás veszélye miatt a település teljes lakossága elhagyni kényszerült otthonát, egy héten át rokonoknál, ismerősöknél, illetve az ajkai Sportcsarnokban kialakított átmeneti szálláson vészelték át ezeket a napokat.

A visszatelepítés után 24 órával a településen járva az MTI tudósítója azt látta, hogy a házak udvarait vastagon beszórták gipsszel, az utakat folyamatosan mossák, locsolják. A hét elejére elkészült, a falut kettészelő védőgát és a rozsdavörössé változott Torna-patak között, a Kossuth utcában már hét házat elbontottak, csak a 19. és a 30. számú ház áll még, de hamarosan azokat is megsemmisítik. A templomharangot minden ház lebontásakor megkondítják. Az eldózerolt házak helyén a sitt-kupacokból ajtó- és ablakdarabok, gerendák állnak ki. A romokat markológépek pakolják teherautókra, a szállítmányt az összegyűjtött vörösiszapos földdel együtt egy erre kialakított, üresen álló tározóba viszik.

Az utcákban járkáló helybéliek porvédő maszkban és gumicsizmában mennek a boltba vásárolni, de kenyeret, tartós élelmiszert és meleg ebédet is osztanak nekik a polgári védelem emberei. A kolontáriak egymástól kérdezgetik, vajon mi lesz velük, mennyire szennyezett a levegő. A falu polgármestere azt mondja, hogy lassan megnyugszanak a kedélyek. Szerinte a csaknem 900 lelkes település lakosai közül alig százan lesznek olyanok, akik nem akarnak majd Kolontáron maradni. "Itt van, volt a házuk, itt van munkahelyük, ide köti őket minden" – fogalmazott Tili Károly.

A polgármester szerint azok az igazi "hangadók", azok hergelik és nógatják távozásra az embereket, akiket nem ért kár, míg azok, akik elvesztették szeretteiket, teljes vagyonukat, csendben, sorsukba beletörődve várják a segítséget. A kistelepülés harmada az iszapömlés következtében teljesen megsemmisült. A tervek szerint legalább harminc házat kell lebontani, így a katasztrófa miatt két-három utca örökre eltűnik a térképről.

A Torna-patak egykori hídjának romjait már elszállították, a vöröslő folyamra a katonák új hidat akarnak építeni. A vasúti pályaszakaszt kicserélték, lefektették a síneket, már csak a megálló kialakítása van hátra. Bár Kolontár lakossága és az ország soha nem felejti el az iszapkatasztrófát, nyúli vállalkozók már péntek délután márványtáblát helyeztek el a templomdomb aljában lévő világháborús emlékműre, és gyászszalagos koszorút tettek talapzatához.

A tragikus napra emlékeztetve a márványlapra azt írták: "Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért. 2010. október 4." Kolontár lassan két hete gyászol, az elhunytakat még nem tudták eltemetni. Siratják halottá vált településüket is.

Olvasóink írták

 • 4. soproni 2010. október 17. 10:30
  „"Lassan visszatér az élet a lezárt Kolontárra" ....az élet? Milyen élete lesz ott az embereknek és mennyi ideig fog tartani egy ilyen veszélyes ,mérgezett területen? Mi lesz az állat és növényvilággal, a természettel , a termőföldekkel?”
 • 3. Hedon 2010. október 17. 10:25
  „Akinek van egy kis esze az nem fog visszaköltözni
  még egy egészen új házba sem.
  Most az embereknek az eszükre nem pedig a szívükre kell hallgatni.
  Addig kell ütni a vasat amíg meleg.
  Most még van média érdeklődés és kormányzati támogatás.
  Ez néhány hónap múlva max. egy fél év és ellanyhul minden. Aztán majd
  jönnek a dokumentumfilmek 10-15 év múlva hogy hány ember
  halt meg rejtélyes betegségekben a kármentesítés után biztonságosnak
  hirdetett területeken. A 65 fölöttieket talán már nem érinti de aki
  50-nél fiatalabb és családosok jobb ha költözésben gondolkodnak.”
 • 2. széchenyi12 2010. október 17. 08:59
  „Ezt már a másik cikknél is beszéltük! A fejetlenség, pazarlás megy, meg az emberek visszatelepítése a biztos halálba: kis sejtes tüdőrák vár rájuk!”
 • 1. orion1 2010. október 16. 23:49
  „Néztem a tv-t, egy vadi új házat (4 éves) romboltak le, új tető cserép, gerendák, műanyag ablakok... Nem számított, a dózer tört zúzott.
  Ha ennyi a pénz, hogy így szórják, akkor én nem adakozok egy szemet sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi segítség a károsultaknak

Többek között meleg ruhákat, tartós élelmiszereket gyűjtöttek a Pécsi Tudományegyetem… Tovább olvasom