Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Közgyűlés összehívását kérték nagykanizsai képviselők

A nagykanizsai közgyűlés összehívását kérte a helyi képviselők túlnyomó többsége a közigazgatási hivataltól pénteken. A nagykanizsai polgármester még nem döntött új időpontról.

Károlyi Attila MSZP-s képviselő az MTI-nek elmondta, hogy azért fordultak a közigazgatási hivatal vezetőjéhez, mert Marton István polgármester nem hívta össze a közgyűlést, ami szerintük törvénysértő.

A nagykanizsai közgyűlés ülése hétfőn már a napirendi szavazáskor félbeszakadt, mert a polgármester nem akarta tárgyalásra bocsátani azt az előterjesztést, amellyel csaknem négyhónapos szabadságra küldték volna.

Az ügyvédként praktizáló képviselő közölte: péntek reggel a közgyűlés 25 tagjából 21-en jelentek meg a polgármester nélkül szervezett informális megbeszélésen. Ezen a városatyák kifejtették, hogy miután a polgármester négy bizottsági elnök és a közgyűlési tagok több mint negyedének kérése ellenére sem hívott össze hétfő óta új közgyűlést, törvénysértést követett el.
A közigazgatási hivatal vezetőjétől ezért azt kérik, hogy egyetlen napirendi pont, a szabadsági javaslat megtárgyalására hívja össze a nagykanizsai képviselőket. Erre a törvény szerint akkor van lehetőség, ha a város első embere 15 napon belül nem hívja össze a közgyűlést.

A szocialista politikus, akinek elmondása szerint a polgármester személyes jó barátja, elmondta, hogy a képviselők pártállástól függetlenül megelégelték a sorozatos jogszabálysértéseket.

Itt nem a polgármester szabadságra menetele a központi kérdés, "arra esküdtünk, hogy a törvényt betartjuk és betartatjuk" - fogalmazott.
Bene Csaba, a Fidesz közgyűlési frakciójának vezetője az MTI-nek azt mondta, hogy kizárólag törvényes lépésekben gondolkodnak, "nem lépünk rá arra az ösvényre, amelyen a polgármester jár". Megerősítette, hogy nem a szabadság témája a kulcskérdés, a képviselők azért "hajoltak össze", mert nem tűrik tovább a városvezető sorozatos törvénytelenségeit.

Elmondta: az informális közgyűlés keretében arról is döntöttek, hogy ha a város vezetője mégis kitűzi a következő közgyűlés időpontját, azon mindaddig nem vesznek részt, amíg nem kerülnek napirendre a képviselők által kezdeményezett javaslatok.

Marton István az MTI megkeresésére pénteken azt mondta: még nem tűzött ki új időpontot, de az biztos, hogy a következő közgyűlésen is a hétfőn meghiúsult javaslatok megtárgyalását indítványozza. "Szabadság meg fegyelmi napirenddel közgyűlést nem hívok össze" - fogalmazott.

A közgyűlés berekesztése miatt az önkormányzat nem adhatta le nyolc gazdasági társaságának év végi zárómérlegét, nem tudta megválasztani hat intézmény igazgatóját és veszélybe kerülhet 150 új munkahely létesítése - sorolta az el nem végzett feladatokat. Megismételte a közgyűlés után is hangoztatott álláspontját, hogy a város működése érdekében ezek a kérdések fontosabbak, mint az ő eltávolítására tett kísérletek.

A nagykanizsai közgyűlés hétfői ülésén került a képviselők elé Szőlősi Márta (Fidesz) előterjesztése, amelyben indítványozta, hogy a közgyűlés, a polgármester munkáltatójaként, adja ki a városvezető 78 napnyi felhalmozott szabadságát.

A javaslat értelmében június 1-jétől szeptember 20-áig tartott volna Marton István távolléte. Ezáltal elkerülhetővé válna, hogy a városvezetőnek a ciklus után mintegy két és fél millió forintot kelljen kifizetni szabadságmegváltásként.

Marton Istvánt a Fidesz támogatásával választották meg polgármesternek, azóta megromlott a viszonya a frakcióval. A polgármester szerint tervezett eltávolításával a kórház felújításával és a csatornaberuházással kapcsolatban "manipulálhatnák a közbeszerzéseket".

A közgyűlésen arról beszélt, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint törvénytelen az előterjesztés, mert a város vezetője maga rendelkezik a szabadságáról, ezért nem szavaztatta meg a javaslat napirendre vételét. Bejelentette továbbá, hogy lemond szabadságának pénzbeli megváltásáról.

A szópárbajjá fajult vitában a polgármester a jegyző törvényességi észrevételét sem kívánta meghallgatni, kikapcsoltatta Tuboly Marianna mikrofonját. Ezután a közgyűlés döntésképtelenné vált, mert a 25 képviselő túlnyomó többsége - minden fideszes, szabad demokrata és szociáldemokrata városatya, valamint a legtöbb szocialista is - kikapcsolta a szavazógépét.

A polgármester berekesztette a közgyűlést, és bár aznap délután kétszer is új időpontot tűzött ki a rendkívüli közgyűlésre, a testület határozatképtelen maradt. A képviselők végül arra a megállapodásra jutottak, hogy írásban azonnali lemondásra szólítják fel a polgármestert, és ezt a kezdeményezést a 25 képviselőből 20 még aznap délután aláírta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzetközi Bartók Szeminárium és Fesztivál Szombathelyen

Bartók Béla népzenei gyűjtéseit és zongoraversenyeit állítja középpontjába idén a Nemzetközi Bartók… Tovább olvasom