Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kettévágná Vas megyét a Semmelweis-terv

A Semmelweis-tervben leírtak Vas megye számára elfogadhatatlanok - jelentette ki Kovács Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken az MTI-nek.

A Semmelweis-tervben "az egészségügy megmentéséről" szóló vitairatban napvilágot látott elképzelés szerint Vas megyét két részre bontanák: az egyik fele Győrhöz, a másik pedig Zalaegerszeghez tartozna mint nagytérségi ellátó központhoz.
"Olyan fokú ismerethiányra utal a tervezetben leírtak köre, amelyet abszolút nem tudunk elfogadni" - mondta Kovács Ferenc.
Közlése szerint ha a Semmelweis-terv írói ismerték volna azt a tényt, hogy a Markusovszky Kórház egy egyetemi oktatókórház, ahol rengeteg professzor és tudományos fokozattal rendelkező szakember dolgozik, akkor talán le se írták volna azt, amit papírra vetettek. Az a tudásközpont, amely részben a felsőfokú oktatáshoz csatlakozva Szombathelyen összpontosul, olyan kulcskérdése az egészségügynek, amelyre hosszú távon is alapozni lehet egy nagyon komoly egészségügyi ellátást - hangsúlyozta a közgyűlési elnök.
A fideszes politikus hozzáfűzte: felelőtlenség olyan helyre vinni egy egészségügyi ellátásokat, ahol azoknak nincs meg a tudományos és tudásközpontú hátterük. Az a szakmai tudás, amely Markusovszy Kórházban megvan, a már felújított épületekkel és a korszerű műszerparkkal együtt olyan jelentős potenciát képvisel, amit a rendszerben meglévő lehetőségként inkább ki kellene használni - fűzte hozzá.
Kovács Ferenc szólt arról is, hogy többen véleményezték a Semmelweis-tervet, köztük a Vas megyei országgyűlési képviselők, a vasi orvosi kamara és a kórház menedzsmentje is, ezek az egybehangzó vélemények már ott vannak az illetékes miniszter, az egészségügyért felelős államtitkár és az Országgyűlés egészségügyi bizottságának asztalán is. Mivel a terv csupán egy munkaanyag, véleménye szerint jó esély van arra, hogy a koncepció megváltozzon.
A Vas Megyei Közgyűlés elnöke elmondta azt is: a Markusovszky Kórházban pályázati forrásból, jelentős önkormányzati önrészt is vállalva rövidesen elkezdődik egy 10 milliárd forint értékű beruházás, amelynek keretében 4,5 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a belgyógyászati tömböt, 1,5-2 milliárdos támogatással felújítják az onkoradiológiai tömböt és 2 milliárd forintos támogatással korszerűsítik a kórház energiafelhasználását.
Az említett pályázatokat már elbírálták, a támogatási szerződést hamarosan megkötik.

Olvasóink írták

  • 1. sutyi100 2010. november 26. 20:46
    „Ez a terv éppen olyan meggondolatlan mint a jelenlegi fideszes megyevezetés által Szentgotthárdra telepitett/simlis/Markusovszky központ.Azt hiszem a magyar közmondás szerint ezt nevezik saját zsirban sülésnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadlúdrekord a tatai Öreg-tavon

A természetvédők szerint a hétvégére megdőlhet az eddigi rekord, és 25 ezernél is több vadlúd… Tovább olvasom