Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Iszapömlés: Befejeződött az újjáépítés

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és Somlóvásárhelyen.

Kilenc hónappal a példátlan méretű ipari katasztrófa után  befejeződött az újjáépítés Devecserben, Kolontáron és  Somlóvásárhelyen, a kormány az iszapömlés egyéves évfordulójára  minden károsult gondját megoldja - jelentette be Pintér Sándor  belügyminiszter csütörtökön, az új devecseri lakóparkban tartott  sajtótájékoztatón.  

A belügyminiszter a vörösiszap-katasztrófa bontási és újjáépítési helyszíneinek bejárását követően hangsúlyozta, hogy az újjáépítés és a lakosság kártalanítása a kormányhatározatban kitűzött határidőre megvalósult, és a devecseri kistérség hátrányos helyzetűvé nyilvánításával biztosítják a további fejlesztési lehetőséget.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy megérkezett a kárt elszenvedett, nem mezőgazdasági vállalkozások kártalanítását biztosító engedély az Európai Uniótól, így a jövő héten megkezdődik a kifizetés.
Hozzátette: két héten belül várható a brüsszeli jóváhagyás a mezőgazdasági károk enyhítésére is, így az állam a gazdálkodók kárát is megtéríti.

Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón azt hangoztatta, hogy az egyedi, a világban korábban még nem tapasztalt méretű katasztrófát követő helyreállítás-újjáépítés nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

"Nemzetközi viszonylatban a magyar állam részéről vállalt kötelezettségek, az érintett szervezetek és az önkéntesek munkáját tekintve sincsen szégyenkeznivalónk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a vörösiszap-áradat összesen 306 házat érintett, a miatt több mint hétszáz ember otthona vált lakhatatlanná.

A károsultak teljes kártalanításban részesültek, a kormány az új otthonok biztosítása mellett a családok ingóságainak pótlását is vállalta, a felelősség kérdésétől függetlenül - tette hozzá.

Kovács Zoltán köszönetet mondott a munkákban részt vevőknek, a többi között a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a mentőszolgálatnak, a rendőrségnek, az önkormányzatoknak, valamint a külföldi országoknak is.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, aki korábban katasztrófavédelmi kormánybiztosként irányította a mentesítésben és az ajkai timföldgyár állami felügyeletében részt vevők munkáját, azt hangsúlyozta, hogy a kormány az Országgyűlés elé terjesztett új katasztrófavédelmi törvénnyel biztosítja majd a katasztrófák elleni védekezést lehetővé tevő, minden eddiginél hatékonyabb szabályozást.

A kormányszóvivői tájékoztatóval egybekötött belügyminiszteri bejáráson - amelyen a résztvevők megtekintették egy-egy, a kolontári és a devecseri lakóparkba beköltözött család új otthonát - részt vett Hatala József országos rendőrfőkapitány, Muhoray Árpád, a Devecserben működő vezetési törzs parancsnoka, Kontrát Károly és Szaló Péter belügyi államtitkár, Göndöcs Zsigmond, a térség egészségügyi ellátásának koordinálásával megbízott miniszteri biztos, Ékes József, az ajkai térség fideszes országgyűlési képviselője, Hellebrandt Ferenc, a lakóparkokat kivitelező VeszprémBer Zrt. vezérigazgatója, és a három érintett település - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - polgármestere.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás elöntötte az említett három települést. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, több mint százhúszan megsérültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábolnai baleset - Levették a lélegeztető gépről az ötéves kislányt

Levették a lélegeztető gépről a Bábolna mellett múlt szombaton történt balesetben megsérült ötéves, belga állampolgárságú kislányt. Tovább olvasom