Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Iszapömlés: 150 újságíró a kolontári bejáráson

Tűzoltósági autóbusszal viszik a sajtó munkatársait Kolontárra, hogy megmutassák a település közepén épülő gátat és az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfalát.
Mintegy 150 újságíró jelentkezett a vörösiszap-lavina miatt kialakult katasztrófa térségének sajtóbejárására vasárnap délelőtt az ajkai tűzoltóságnál. A három különbusszal szállított médiamunkásokat Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár vezeti. Az újságírók délelőtt 10 órától gyülekeztek a veszprémi város tűzoltósága előtt, de csak félórás késéssel tudtak elindulni. Az államtitkár indulás előtt tájékoztatást adott a térségben zajló munkálatokról, valamint a balesetveszély lehetőségéről.

A konvoj rendőri felvezetéssel indult a néhány kilométernyi távolságban lévő, hermetikusan lezárt és a kiürített Kolontárra, hogy az újságírók megtekinthessék a települést kettészelő védőgát építését, és eljuthassanak a megsérült tározó közelébe.

A tűzoltóság előtt a legnagyobb nemzetközi hírügynökségek és médiumok képviselői - így például az AFP, az AP, a CNN, a BBC munkatársai, valamint a kínai, a japán, a koreai, valamint a szomszédos országok médiumainak képviselői -, továbbá szinte valamennyi magyar sajtóorgánum munkatársai megjelentek, hogy részt vehessenek a bejáráson.

Több tucatnyi videókamerával és fényképezőgéppel akarják megörökítni a hét halálos áldozatot követelt katasztrófa nyomait és az esetleges újabb gátszakadás elleni védekezési munkálatokat. Az újságírók gumicsizmában, védőmaszkban és védőöltözetben szálltak az autóbuszokra, de akadt olyan újságíró is, aki papucsban, vagy tornacipőben indult el a sárlavinával elöntött településre.

A Kolontárra vezető út teljesen le van zárva, az elhaladó autókat a rendőrök ellenőrzik. A tervek szerint Kolontár lakossága leghamarabb szerdán, de mindenképpen a védőgát megépítése után térhet haza. Az alig ezer fős településről szombat kora reggel 715 ember költözettek ki.


Korábban:
Sajtóbejárást tartanak a kiürített Kolontáron, hogy megmutassák a sajtónak a település közepén épülő gátat és az ajkai zagytározó megsérült északi oldalfalát - közölte az MTI-vel Dobson Tibor ezredes vasárnap reggel.

A sajtóbejáráson részt vesz Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár is. A vörösiszap okozta katasztrófa felszámolásának helyszíni szóvivője az MTI tudósítójának azt mondta: a hazai és nemzetközi sajtó hiteles tájékoztatása érdekében vasárnap délelőtt fél 11-kor az ajkai tűzoltóságtól autóbusszal viszik át a 24 órával korábban kimenekített Kolontárra, majd visszahozzák őket. Három busz áll majd rendelkezésre az újságírók látogatásának lebonyolítására.

Dobson Tibor hangsúlyozta: a sajtót azért nem engedték be szombaton Kolontárra, mert az emberek biztonsága érdekében a védelmi bizottság úgy döntött: a veszprémi falut kiüríttetik és lezárják. Ott jelenleg a védekezés és a vagyonvédelem zajlik, így a lezárt területen illetéktelenek nem tartózkodhattak.

Mivel nagy rá az igény, hogy az újságírók láthassák a lezárt falut, ezért a szóvivő azt mondta: kérésére a kárfelszámolás helyszíni parancsnoka és a védelmi bizottság elnöke engedélyezte a sajtó szervezett formában történő rövid látogatását.

Olvasóink írták

  • 1. Truder 2010. október 10. 15:10
    „A sajtóra valóban nagy szükség van... Gondolom, nem kármentesíteni mentek oda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: Elkészültek a Kolontárt védő gát alapozásával

A tervezett gát alapja elkészült, az építkezés tovább folyik. Ha az időjárás is kegyes lesz, elkerülhetik a gátszakadást, ugyanis a repedés kisebb mértékben nőtt szombaton, mint várták. Tovább olvasom