Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Irány a Balaton! - Megkezdődött a hajózási szezon - Galéria

Megkezdődött a 165. hajózási szezon a Balatonon; az idei első hajót, a Siófokról érkező, 120 éves Kelént szombaton fogadták ünnepélyesen a balatonfüredi kikötőben.
 
A balatoni hajósokat, élükön Horváth Gyulát, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatóját, Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere, országgyűlési képviselő köszöntötte, majd azt hangsúlyozta, hogy idén két jeles évfordulót is ünnepel a városuk. Mint mondta: 800 éves Balatonfüred és 40 éve avatták várossá. A település az elmúlt években szembetűnően fejlődött, több milliárd forintos uniós támogatással, a több százmilliós önkormányzati pénzösszeg hozzátételével és a magántőke "megmozdulásával" teljesen megújult a tóparti reformkori városrész - emlékeztetett a polgármester.

Horváth Károly (Fidesz-KDNP), Siófok alpolgármestere szintén városa fejlődését hangsúlyozta beszédében, úgy fogalmazott, hogy "a vízparttól a belvárosig megújul a Siófok". Megszépül a város jelképének számító víztorony, a Szabadság téren új kereskedelmi centrum létesül, de megújul a nagystrand is és korszerűsítik a hajókikötőt - sorolta a fejlesztéseket az alpolgármester. Rámutatott arra is, hogy áprilistól októberig számos kulturális rendezvény, fesztivál várja Siófokon a vendégeket.

Balaton: elkezdődött a hajózási szezon - Fotó: MTI


Ruzsics Ferenc (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere - aki jelenleg a Balatoni Szövetség elnöke is - azt hangsúlyozta: a Balaton Fejlesztési Tanáccsal (BFT) összefogva "küzdeniük kell azért, hogy minimum önálló fejlesztési régióvá válhasson a Balaton és környéke". A távolabbi cél azonban az önálló statisztikai régióvá válás - tette hozzá. Megjegyezte: most azt szeretnék elérni, hogy a kormány a költségvetésben "külön soron" szerepeltesse azt az összeget, amelyet a Balaton fejlesztésére kíván fordítani.

Horváth Gyula beszédében azt emelte ki, hogy a hajósok lelkiismeretesen felkészültek a 165. balatoni hajózási szezonra. Kifejezte azt a reményét, hogy az ide szezon talán nem lesz olyan mostoha, mint a tavalyi volt; a sok viharos nap miatt kevesebbszer tudtak a hajók kifutni és a vendégszám is erősen csökkent az előző évihez képest. Az idei évre bővítették a szolgáltatásaikat, a kínálatukat - mondta a vezérigazgató.

A beszédek elhangzása után a Szózat hangjaira felvonták a füredi kikötőben a nemzeti lobogót, s ezzel megkezdődött a 2011. évi hajózási szezon a Balatonon.

Horváth Gyula az MTI-nek elmondta: 22 hajóval és négy komppal vágtak neki a szezonnak, s mostantól már teljes menetrend szerint, azaz nem csak a hét végén, hanem minden nap közlekednek a hajók. A tavalyihoz hasonlóan a jegyárat idén sem emelte a cég - mondta a vezérigazgató. Közlése szerint idén 300 millió forintot költenek fejlesztésekre és 180 milliót felújításokra; a legjelentősebb fejlesztés a siófoki kikötő teljes megújítása (az első üteme május 30-ra befejeződik 65 millió forintos költséggel), továbbá új motort kap a Csobánc hajó.

Horváth Gyula az MTI-t tájékoztatta arról is, hogy a tavalyi, 1,8 milliárd forintos árbevételük 10-12 százalékkal maradt el az előző évitől, az idei tervük viszont valamivel több kétmilliárd forintnál. A múlt évi gyenge szezon ellenére is 2010-ben 700 ezren utaztak a személyhajókon, 100-120 ezren a rendezvény és -sétahajókon, s mintegy 800-850 ezren a kompokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos motoros ütközés a Pannónia Ringen Ostffyasszonyfán

A Pannónia Ringen motoros edzés közben két férfi ütközött. A balesetben az elől haladó 46 éves férfi… Tovább olvasom