Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Időkapszulát helyeztek el a felújított Iseum udvarán Szombathelyen

Időkapszulát helyeztek el csütörtökön Szombathelyen a felújított Iseum udvarán, pontosan ott, ahol az ókori Borostyánkő út is haladt.

A fémhengerbe zárt tárgyakkal és dokumentumokkal az Iseum megújulásának mozzanatait kívánták ezen a módon is megörökíteni az utókor számára a projekt résztvevői.

Szombathely önkormányzata az Iseum felújítására 2008-ban az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program pályázati keretéből több mint 1,3 milliárd forintnyi támogatást nyert el, amelyhez saját forrásaiból 459 millió forintot tett hozzá.
A projekt keretében 2010 novemberében elkészült a múzeum, a szentély és a fogadóépület, befejeződött a romterület és a tér rendezése, nemrég pedig felújították a Rákóczi út egy részét is - ahol az Iseum található - és ennek kapcsán megépült egy körforgalmú kereszteződés is.
Az Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház feladata az Iseum leleteinek bemutatása mellett az egykori Pannonia vallástörténeti emlékeinek kiállítása, oktatóbázis, illetve vallástörténeti tudományos műhely működtetése is.

A 2012 tavaszán lezáruló Iseum-projekt még hátralévő részében összeállítják az Iseum Savariense kiállítási anyagát, a tárlat installációit, melynek részeként 3D-s bemutatók és makettek is készülnek, valamint beszerzik a régészeti műhely és tárház még hiányzó eszközeit és berendezési tárgyait is.

Az Iseum teljes körű rekonstrukciója része annak a programnak, amelyben megvalósul Szombathelyen a történelmi-régészeti városközpont kialakítása. A három ütemben zajló fejlesztés első része, a Ferences-kerti Történelmi Témapark 2006-ban készült el, a tervezett Történelmi sétaút kiépítésnek előkészítése pedig folyamatban van. Így jön létre az az egységes megjelenésű belváros, amely szabadidős, kulturális és idegenforgalmi célokat egyaránt szolgál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száguldás, traffipax, büntetés: Novemberi gyorshajtók - fotók

Novemberben is sok gyorshajtót fényképeztek le a közlekedésrendészeti járőrök Vas megyében. Tovább olvasom