Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Harcsapusztulás a Balatonon

A korábbi évekkel ellentétben harcsapusztulást is észleltek a Balatonban az elmúlt napokban a tavaszi halelhullás részeként.

A korábbi évekkel ellentétben harcsapusztulást is észleltek a Balatonban az elmúlt napokban a tavaszi halelhullás részeként, ezt azonban az eddigi boncolások szerint nem betegség, vagy mérgező anyag okozta - közölte Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója az MTI-vel csütörtökön.

A vezérigazgató beszámolója szerint míg az elmúlt években legfeljebb néhány harcsa pusztult el a természetes, a Balatonban zömmel busát és angolnát érintő tavaszi halelhulláskor, idén már több mint 400 kifejtett, esetenként 80 kilogrammot is meghaladó nagyságú harcsa foszló tetemét kellett begyűjteniük. A jelenség rendkívüli, de semmiképpen sem havaria helyzet - hangsúlyozta Puskás Zoltán. A hét elején akadt nap, amikor 100 harcsatetemet gyűjtöttek be, de csütörtökön a szeles időjárás ellenére már csak 5-6 újabb példányról érkezett bejelentés. Ez jelzi, hogy a telet követő szokásos busa, majd angolnapusztulás után lecsengőben van a "harcsa-ügy" is.

Az ÁNTSZ arról tájékoztatta a BHN-t, hogy a Balaton vízminősége továbbra is mindenütt kiváló. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal állategészségügyi igazgatósága 4 már korábbi elhullású, egy frissen elhullott és egy élő harcsát vizsgált meg. Az eddigi eredmények szerint a természetes vizekben megszokott, pusztulást nem okozó élősködőket találtak csak a halakon, amelyek bakteriális betegségben nem szenvedtek, és testükben semmiféle nehézfém szennyezést nem mutattak ki. Hátra vannak még a virológiai, a szövettani és toxikológiai vizsgálatok, amelyek közül az utolsó eredménye várhatóan szintén negatív lesz, hiszen a harcsapusztulást nem koncentráltan, hanem a tavon egyenletesen elszórva észlelték - mondta Puskás Zoltán.

A szakember szerint nem tudható, hogy esetleg az állomány elöregedése miatt pusztult-e idén több harcsa, hiszen a begyűjtött haltetem között nincs 5 kilogramm alatti fiatal példány, mindegyik kifejlett, sok esetben nagytömegű idős állat. A Balatonon 2008 óta nem folyhat üzemszerű halászat, így a BHN-nek már nincs rálátása a tó harcsaállományára - tette hozzá. Véleménye szerint, ha a további laboratóriumi eredmények sem mutatnak ki semmit, akkor valószínűsíthető, hogy a sajátos időjárásnak is szerepe van a jelenségben. Egyrészt ezen a télen a Balaton kétszer fagyott vissza, így előfordulhatott, hogy túl korán aktiválódtak a télire elvermelt halak, másrészt az elmúlt napokban nagyon hirtelen melegedett fel a tó vize.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bábolna-ügy: elmarasztalták Magyarországot

Az ügy lényege, hogy 2005-ben a Bábolna Zrt. uniós mezőgazdasági támogatást, valamint ahhoz… Tovább olvasom