Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Egyféle portéka nem piacképes

Horváth László Mihályiban az ország egyik elismert biogazdája. Neve szerepel a Kisalföld Piactér termelői névjegyzékében.

A mihályi Horváth László nagyszülei már 1936-ban gyümölcstermesztéssel foglalkoztak. A gazda 1972-ben vette át a gazdaság vezetését, miután végzett a fertődi kertészeti technikumban. Mára a hazai biokertészet egyik elismert szakemberévé vált. Nem kevés munka és kitartás kellett ehhez.

A kezdeti félhektáros gazdaságot 20 hektárra növelte, 2002-ben állt át a biotermelésre. Jelenleg 6,2 hektáron termel almát, 8 hektáron nemesbodzát és van őszibarack, meggy, körte, cseresznye és szilva is a Horváth-kertészetben. A közelmúltban komoly fejlesztést hajtott végre a család. Bővítették tárolókapacitásukat és a feldolgozást segítő gépeket vásároltak. Készítenek szárított gyümölcsöt, ivóleveket, lekvárokat, szörpöket. Kapható náluk például szilvavelő, bioalmaecet. A gazdaságban dolgozik Horváth László felesége és Gábor fia is, aki kertészmérnökként végzett.

Horváth László nagyszüleitől és szüleitől örökölte a gazdaságot. Folyamatosan fejleszti, hogy fiainak adhassa majd tovább.
Horváth László nagyszüleitől és szüleitől örökölte a gazdaságot. Folyamatosan fejleszti, hogy fiainak adhassa majd tovább.


– Mikrovállalkozás a miénk, alkalmazottunk nincs, a család tagjai, igaz, nagyon sok munkával, de ellátják a kertészetet – fogalmazott Horváth László. A gazda célja, hogy amikor majd arra kerül a sor, jól működő, jól karbantartott gazdaságot adhasson át fiainak. Ez a gondolat vezérelte a közelmúlt fejlesztéseit is. Igaz, Horváth László úgy fogalmaz, a kényszer is rávitte őket az előrelépésre. – A feldolgozást kényszerpályának tartom, ami viszont gyakran kihúz bennünket a bajból. Előfordul ugyanis, hogy nincs, vagy csak nyomott áron van kereslet a gyümölcsre. Veszteséget termelni nem akarunk, ezért feldolgozunk. A termékkínálatnak viszont szélesnek kell lennie. Ezt megtanultuk az évek alatt. Egyféle portékával nem lehet piacra lépni. Nekünk vannak állandó felvásárlóink, értékesítünk a friss piacra és kínáljuk a feldolgozott termékeket. Rendszeresen jelen vagyunk Budapesten a biopiacokon. A lábunkat tehát úgy tudjuk megvetni a versenyben, hogy sokszínű a kínálatunk. Nem elég azonban például az, hogy finom és minőségi ivólevet adunk. Tartanunk kell háromdeciset, de ötlitereset is, hogy valamennyi igényt ki tudjuk elégíteni.

Horváth László kérdésünkre az idei terméskilátásokról még elmondta: nem bizakodó, nem számít jó termésre. „Alma alig lesz, a szilva a tavalyinak körülbelül a tizede. Virágzáskor nem volt jó idő, de a mezőgazdaság ilyen" – tette hozzá a mihályi biogazda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El lehet bocsátani a beteg dolgozót

Olvasói kérdés: azt már tudom, hogy a felmondásra vonatkozó szabályok nem egészen ugyanúgy vannak Ausztriában, mint Magyarországon. Mi a legfontosabb, amit jó tudni? Tovább olvasom