Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Csütörtökön kezdődik a központi szúnyoggyérítés - mutatjuk az első megyei célpontokat - fotó, térkép

Idén június 1-jén indul az országos szúnyoggyérítési program. A kivitelezés a Szigetközben kezdődik, mivel itt a legtöbb a vérszívó.
Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. A Szigetközben már jelentős szúnyogártalomról lehet beszélni, ezért június 1-től Mosonmagyaróvár és Győr térségében kiterjedt szúnyoggyérítést végeznek. Légi és földi módszer együttes alkalmazásával kezdik a vérszívók elleni védekezést, kiegészítésül pedig megkezdik a tenyészőhelyeken a lárvák biológiai gyérítését is. A turisztikai régiók közül elsőként a Tisza-tó körüli településeken végeznek légi védekezést.
 
A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavédelem irányítja, a szúnyoggyérítés éppen aktuális heti ütemterve a holnapi naptól folyamatosan elérhető lesz a katasztrófavédelem honlapján.
 
Térkép: Katasztrófavédelem
Térkép: Katasztrófavédelem


 Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, továbbá idén is van lehetőségük jelezni a katasztrófavédelem megyei ügyfélszolgálatai felé, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a következő hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.
 
A dunaszigeti gyerekek így néznek ki a szúnyoginvázió miatt - írta Olvasónk.
A dunaszigeti gyerekek így néznek ki a szúnyoginvázió miatt - írta Olvasónk.


 A katasztrófavédelem kiemelt figyelmet fordít a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól. A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik majd, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság engedélyezi, az emberekre háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.
Ide kattintva nézhetik meg azoknak a megyei településeknek a listáját, melyeket érint a gyérítés az első héten!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyrokopter zuhant a vasúti felsővezetékre Sárvár közelében

Gyrokopter zuhant a vasúti felsővezetékre Sárvár közelében
A gabonatáblában akart landolni a pilóta, miután észrevette, hogy gond van a gépével. Balul sült el… Tovább olvasom