Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Civil műhelymunka Reflex-módra

Pápateszér - Három megyéből érkeztek a civil szervezetek képviselői arra a Reflex Környezetvédő Egyesület által szervezett programra, amelynek témája „a nyilvánosság részvételének erősítése a döntéshozatali mechanizmusokban” volt.

A Reflex Egyesület több mint tíz éve foglalkozik az információs jogok és a részvételi demokrácia problémájával. Az „Egészséges környezet – nyitott társadalom" című programjának folytatásaként a közelmúltban ért véget a szervezet „Nyilvánosság részvételének erősítése az egyes döntéshozatali mechanizmusokban" című projektje. A pápateszéri zárórendezvényre, a két napos műhelymunkára Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyéből érkeztek a civil szervezetek képviselői.

A projekt tevékenységét és szakmai tapasztalatait Kalas György projektvezető foglalta össze. Elmondta, hogy a program közel másfél éve alatt a témában együttműködő partnerszervezetek folyamatosan működtették lakossági információs szolgálatukat és különféle hírlevelekben folyamatosan megjelentették a témával kapcsolatos híreket, tudnivalókat, sok más mellett cikksorozatot, iratmintákat.

Összesen 190 esetben kértek ki állami-önkormányzati szervektől közérdekű adatot és különféle szempontok alapján- három alkalommal vizsgálták végig és értékelték a térség 36 önkormányzatának és három környezetvédelmi hatóságának honlapját. Folyamatosan adtak hírt a véleményezhető jogszabálytervezetekről és több mint száz hatósági eljárásba jelentkeztek be ügyfélként. Kalas György beszámolt arról is, hogy a civil szektor és az állami szervek együttműködési formáiról végigkérdezték a térség civil szervezeteit és nagyobb önkormányzatait és a projekt keretében több műhelymunkát is szerveztek. A projekt végére elkészült az önálló honlapjuk és megjelentek ismeretterjesztő brosúráik is.

Hogy a nyilvánosság miként vehet részt a jogalkotási folyamatokban, arról Gyöngyössy Péter beszélt, aki az új erdőtörvény két éves előkészítésében koordinálta a civil mozgalom részvételét, ezzel kapcsolatos tapasztalatait és az eredményeket osztotta meg a záróprogram résztvevőivel. Kancsal Károly bakonyszentlászlói jegyző a civil szervezetek és a helyi önkormányzatok között kialakult és lehetséges kapcsolatrendszert vázolta fel. A másnapi programot Varga Gábor „Civil kontroll a politika felett?" című előadása indította, majd Molnár Attila, az környezetvédelmi felügyelőség osztályvezetője vázolta példákkal a hatóságok és civil szervezetek együttműködésének fontosságát, lehetőségeit és az ügyféli jogok hatékony érvényesíthetőségét.

A szakmai részt Lajtmann József és Horváth Ferenc közös vitaindítója zárta. Az előadók a vízgazdálkodási tervek országos és regionális egyeztetési mechanizmusának nem rég véget ért példáján keresztül mutatták be a társadalmi egyeztetési eljárásokban való részvétel elméleti jelentőségét, illetve gyakorlati fogyatékosságait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 83-as főúton a pápai elkerülőn

Egy autó eddig ismeretlen okból áttért a bal oldalra, és nekiütközött egy teherautónak. A… Tovább olvasom