Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Bloomsday csütörtökön Szombathelyen

Odüsszeusz hajója újrafelhasználható anyagokból, élő képzőművészeti alkotások, könyvbemutató, vetítés és "pecsételés", ezúttal porcukorral és liszttel - a Szombathelyen immár hagyománnyá vált James Joyce-ünnep, a Bloomsday idén is színes programokkal várja június 16-án, csütörtökön a közönséget.

A Bloomsdayt (Bloom-napot) világszerte június 16-án ünneplik a James Joyce-rajongók, annak apropóján, hogy az ír szerző híres regénye, az Ulysses 1904-ben ezen a napon, június 16-án játszódik.

A regény mitikus főhőse Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. Helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben, az Ulysses "születési helyén" került kapcsolatba James Joyce-szal.

Ennek nyomán indult útjára a szombathelyi Bloomsday, amelyet idén már 18. alkalommal rendeznek meg, ezúttal is az ír kultúra jegyében.

Az AGORA Központot és környékét a hagyományoknak megfelelően idén is fiatal alkotók és alkotásaik népesítik be. A Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjának kommunikáció szakos hallgatói felhívást intéztek a Bloomsday kapcsán a város diákságához, hogy készítsék el újrafelhasználható anyagokból "Odüsszeusz hajóját". A beérkezett pályamunkákat csütörtökön délután láthatja az AGORA Központban a közönség.

A helyi Művészeti Szakközépiskola négy diákja: Lakosi Krisztián, Lakosi Richárd, Németh Mátyás és Király Dániel pedig TOTEM címmel élő képzőművészeti alkotással vezeti fel a napot reggel 9 órától a Belsikátorban.

Az ünnepélyes megemlékezés John Deady ír nagykövet és Puskás Tivadar polgármester köszöntőjével 16 órakor kezdődik az AGORA Teraszon, ezt követi az AGORA Szalonban egy a Magyar James Joyce Társaság alapító tagjáról, Békés Pálról szóló könyvbemutató és portréfilm-vetítés, 17 óra 30 perctől pedig az AGORA Pincegalériában az ír tradicionális népi hangszereket megszólaltató Rua együttes ad koncertet.

Idén sem marad el a szombathelyi Bloomsday sajátos eseménye, a "pecsételés", amely a Belsikátor, a Fő tér és a Bloom-ház közötti területen zajlik, az eddigiektől eltérően nem festékszóróval, hanem porcukorral és liszttel.

Ezt követi a Médiawave díjnyetes filmjeinek vetítése az AGORA Szalonban, végül pedig az FM Zero koncertje a pincegalériában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leugrott egy 36 éves nő a rumi Rába-hídról

Információink szerint levettette magát a rumi Rába-hídról egy nő szerda délután. Tovább olvasom