Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Árvíz ellen - Elkészült a tározó Lukácsházán

Felavatták kedden a Lukácsházi tározót, mely a felszíni vizek minőségének javítására és a kockázatok csökkentésére épült.
A 2,8 milliárd forintos kiemelt projektet az Európai Unió teljes költségében finanszírozta.

A 145 hektáros terület a Gyöngyös patak mentén, Kőszeg és Lukácsháza között helyezkedik el. Megépült egy 2405 méteres völgyzárógát, valamint az anyagnyerő hely rekultivációjával létrejött egy 25 hektáros vizes élőhely is.

A tározó képes visszatartani az érkező árvíz egy részét, így csak annyi víz kieresztésére kerül sor, mely az alatta lévő vízfolyás medrében kiöntés nélkül levezethető. Így megszűnnek a Gyöngyös-patak és Sorok-Perint mentén lévő településeken az árvízkárok, elmaradnak a több milliárdos költségű helyreállítási munkák. A jelenlegi árterületek ezen túl biztonsággal használhatóak és beépíthetőek lesznek, megszűnik az árvízi kockázat.

A beruházás az árvízveszélyes területen élő, mintegy 25 ezer fős lakosság, valamint a területtulajdonosok biztonságát szolgálja.

A veszélyeztetett települések: Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti, Szombathely, Balogunyom, Sorkifalud, Sorkikápolna, Zsennye.hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kijelölték az új devecseri lakópark helyét

Kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét, a terveket Makovecz Imre tervezőcsapata készítette Tovább olvasom