Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Evezés: tarolt a győri utánpótlás

Évértékelés, a következő idény felkészülésének új elemei, a sporttudományos háttér megteremtésének lehetősége és az edzőképzés volt fókuszban az evezősök idei edző-továbbképzési fórumán, melynek ezúttal Mosonmagyaróvár adott otthont.
A konferencián adták át az év utánpótlásedzőinek járó elismeréseket is, melyben taroltak a győriek, hiszen mindhárom kategóriában ők lettek a legjobbak. Az év nevelőedzője Székely István, az év utánpótlásedzője Jelenka Ferenc, az év utánpótlás-egyesülete a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub lett. A győri sikerek mögött az utánpótlás-korosztályokban indított kiemelkedően magas versenyzői létszám rejlik.

Ficsor László volt szövetségi kapitány, a szövetség utánpótlás- és sportágfejlesztési bizottságának tagja foglalta össze az idei szezont. Az év legsikeresebb versenyzője minden kétséget kizáróan a könnyűsúlyú egypárevezősben kétszeres Világkupa-győztes, világbajnoki bronzérmes Galambos Péter volt. Edzője, Rapcsák Károly mesteredző beszámolt a versenyző felkészüléséről, a vb-éremig vezető útról. A pozitívumok mellett természetesen szóba kerültek azok a tényezők is, ami miatt nem sikerült egy még fényesebb érem megszerzése. Ezek között a rendkívül hosszú versenyidényt, a tavalyi elhúzódó betegség következtében nem elégséges alapozást, végül a hajó- és egy lapátállítási hibát említett a szakember.

A Győri Vízügy-Spartacus EK edzője, Székely István, az adaptív egypárevezősök versenyében 4. helyen végzett Lengyel Mónika edzője avatta be a szakembereket a felkészülés és a mozgáskorlátozottak evezésének, versenyzésének rejtelmeibe.

A kétnapos konferencia fontos állomása volt a sportegészségügyi, sporttudományos háttér. Dr. Kokas Péter, a szövetség orvosi és doppingellenes bizottságának vezetője vázolta a jövőre vonatkozó terveket, lehetőségeket. Dr. Lénárt Ágota, a TF sportpszichológiai tanszékének vezetője arról tartott előadást, milyen módon tud a sportpszichológia segítséget nyújtani a teljesítményfokozás terén. Dr. Kovács Péter a teljesítménydiagnosztikai kutatások alkalmazási lehetőségeiről, a mérésekről beszélt. A kutatóosztály koncepciójának másik alappillére a biomechanikai kutatás. Erről dr. Rácz Levente tájékoztatta az edzőket.

Fáth András megbízott szövetségi kapitány a válogatott tagjaival szemben támasztott elvárások között hangsúlyozta a rendszeres felmérők, tesztek megfelelő szintű teljesítése mellett a nemzetközi szinthez szükséges elvégzendő munka mennyiségét.
A Patrónus programban részt vevő edzők közül Nagy Gábor, a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület edzője részletesen elemezte a program klubjuk utánpótlás-nevelő munkájában jelentkező jótékony hatását. Kiemelte a Héraklész edzőtáborokban való közreműködés lehetőségét, ahol együtt dolgozhatott a nemzetközi eredményekkel rendelkező edzőkkel.

A vendéglátó MVSE alapítója, dr. Wlasitsch Mirkó megvilágította a klub alapfilozófiáját: a nyitottságot (evezés, kajak-kenu, sárkányhajó együtt létezik a klubon belül), a vízi sportok iránti elkötelezettséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: korosztályos legjobbak

A hétvégén rendezte az MKB Euroleasing Sopron hagyományos Mikulás-kupáját, melyen az 1998 és 2004… Tovább olvasom