Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Szlovákiai magyar személyiségek támogatják a magyar-szlovák szerződést

Szlovákiai magyar személyiségek szerint amennyiben egy magyar-szlovák államközi megállapodás megoldaná a kettős állampolgárság problémáját, akkor érdemes ezt a felvetést megvitatni, illetve a szerződést megkötni.

Egy szlovák-magyar államközi megállapodás megkötését a szlovákiai magyarok kettős állampolgárságáról Iveta Radicová szlovák miniszterelnök vette fel pénteken, amikor Pozsonyban fogadta magyar kollégáját, Orbán Viktort. A magyar kormányfő aznap este Dunaszerdahelyen találkozott a Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a szlovákiai magyar civil szervezetek képviselőivel. "A miniszterelnök úr kikérte a felvidéki magyarság véleményét, hogy célszerű-e megkötni Magyarország és Szlovákia között egy nemzetközi megállapodást a kettős állampolgárságról" - mondta az MTI tudósítójának a zárt ajtók mögött lezajlott találkozóról Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere.

"Mi ezt a törekvést egyértelműen támogatjuk és kértük a miniszterelnök urat, hogy a lehetőségek szerint egyezzen meg a másik féllel" - tette hozzá Hájos, aki az MKP színeiben szerzett polgármesteri mandátumot. Berényi József, az MKP elnöke szerint jól érzékelhető, hogy az ellentörvénynek, illetve néhány kormánypolitikusi kijelentésnek köszönhetően "Szlovákiában továbbra is óvatosak az emberek, de ha születne egy kormányközi egyezmény eben a témában, ami lehetővé tenné a szabad állampolgárság-felvételt, az biztos, hogy segítene és eloszlatná ezeket a kételyeket".

"A kérdés csak az, hogy ennek mi lesz a tartalma és milyen lesz az időzítése. Nem lehet várakozni éveket, mert a folyamat már beindult. Ennek egy gyorsan megtörténő tárgyalássorozatnak kell lennie, hogy a lehető legrövidebb időn belül meghozza az eredményt, mert az idő az azoknak kedvez, akik azt szeretnék, hogy itt az emberek elveszítsék szlovák állampolgárságukat" - fejtette ki az MTI-nek Berényi. "A Csemadok véleménye - és az én véleményen is - egyértelmű: úgy gondolom, hogy ami kijár Szlovákia minden állampolgárának, az kijár a szlovákiai magyaroknak is. Tehát abban az esetben, ha mondjuk Szlovákia korlátozná azt a lehetőséget, hogy a szlovákiai magyarok felvegyék a magyar állampolgárságot, így azt meg kellene tennie minden egyes állampolgár esetében is" - vélekedett Hrubík Béla, a legnagyobb szlovákiai magyar közművelődési szervezet elnöke. "Meggyőződésem, hogy amennyiben a Kanadában élő szlovákoknak joguk van a kettős állampolgárságra, akkor a szlovákiai magyaroknak is joguk van a magyar állampolgárságra, amennyiben erre igényt tartanak" - szögezte le Hrubík Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sme: Meghátrálhat-e Orbán?

Meghátrálhat-e Orbán cím alatt közölt kommentárt a magyar-szlovák kettős állampolgárságról a Sme… Tovább olvasom