Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szlovákiában diszkriminálják a roma gyerekeket

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Szlovákia iskoláiban továbbra is diszkriminálják a roma gyerekeket.

A roma gyerekek számos iskolában a többségi diákoktól elkülönítve tanulnak, elkülönített ebédlőkben étkeznek, tiltják nekik a többségi gyerekekkel való érintkezést, illetve az állam továbbra is tisztán roma óvodákat vagy iskolai osztályokat tart fenn - olvasható az AI legújabb jelentésében, amelyet csütörtökön ismertettek Pozsonyban.

"Ezeket a gyerekeket durván elkülönítik, ami elnyomásnak minősíthető" - jelentette ki David Diaz-Jogeix, az AI képviselője. A szervezet 2006 óta kíséri figyelemmel a szlovákiai romák helyzetét, és rendszeresen jelentéseket készít tapasztalatairól.

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint a roma gyerekeket gyakran erővel és válogatás nélkül kényszerítik a speciális iskolákba, osztályokba, amelyeket eredetileg a gyengébb képességű gyerekek számára hoztak létre.

A romáknak nyújtott oktatás nem egyenértékű a többségieknek nyújtott oktatással - mutatott rá Barbora Cernusáková, az AI szlovákiai képviselője és kutatója. Kifejtette: a roma gyerekek döntő többsége nagyon szegény családból, környezetből kerül ezekbe az iskolákba, így többszörösen hátrányos helyzetbe kerül, s nem tud érvényesülni az életben.

A képzetlen roma szülők az esetek többségében nem is igen értik, mit jelent a speciális iskola.

"A szülők nehéz döntés előtt állnak. Ha normális iskolába adják gyereküket, kiteszik őt a mindennapi megkülönböztetésnek, s annak, hogy nem fogja bírni a többi gyerek tempóját. Ha speciális iskolába íratják, nem nézik le ugyan osztálytársai, de nem is tanul meg sokat" - fejtette ki David Diaz-Jogeix.

Az Amnesty International felszólította a szlovák kormányt, hogy tegyen lépéseket a romák megkülönböztetésének mielőbbi megszüntetésére. "A kormány elkötelezte magát, hogy harcolni fog a megkülönböztetés ellen, de ez nem elég. Konkrét intézkedésekre van szükség" - mutatott rá az AI.

A szervezet aktivistái több európai fővárosban is a szlovák nagykövetségek előtt tiltakozó akciókat rendeznek, hogy felhívják a közvélemény figyelmét a problémára.

Olvasóink írták

 • 8. CsabaKiraly 2010. szeptember 20. 03:43
  „Agent, olvastad az "Egri Csillagokat"? A jelenlegi francia president a regenyben szereplo "sarkozi" leszarmazottja.Nem furcsa, hogy sajat fajtaja ellen dolgozik? :-)))”
 • 7. CsabaKiraly 2010. szeptember 20. 03:39
  „Sajnos riportereink se tudnak helyesen fogalmazni MAGYARUL. Nem a roma-gyerekeket hanem a roma gyerekek ELLEN. Egy embert nem lehet DISZKRIMINALNI hanem cak ELLENE. Riporterkem, vissza az elemibe, ezt ott tanitottak hajdanan.”
 • 6. kolombela 2010. szeptember 04. 20:21
  „Mégis ki .... ez az al, hogy csak úgy felszólít, utasít kormányokat arra, hogy mit csináljanak.”
 • 5. Agent 2010. szeptember 03. 02:25
  „Egyébként a hapsi neve meglehetősen "franciás", derék Franciáink pedig élen járnak a radikális problémamegoldás terén (hazatoloncolás:))”
 • 4. Agent 2010. szeptember 03. 01:56
  „"Ha normális iskolába adják gyereküket, kiteszik őt a mindennapi megkülönböztetésnek, s annak, hogy nem fogja bírni a többi gyerek tempóját. Ha speciális iskolába íratják, nem nézik le ugyan osztálytársai, de nem is tanul meg sokat"

  Őőő, tehát a roma kölkök ha nem is hülyébbek az átlagnál, de képtelenek beilleszkedni (otthon látott példa), ez nem újdonság, de hogyan folytatódik a történet, kedves David Diaz-Jogeix? Esetleg egy életképes/bevált megoldást szívesen hallana mindenki, mert a "csak úgy beletiltakozunk a nagyvilágba, hogy mindenki hallja" módszer szimplán önreklám, ráadásul itthon már igencsak bejáratott és megunt gyakorlat.”
 • 3. háté 2010. szeptember 02. 21:36
  „Jól teszik,”
 • 2. obama 2010. szeptember 02. 16:51
  „kedves aha hogy lehet ijen kijelentest tennie? nem szegyelli magat. ahejett hogy itt ossze vissza irogatna tegye kicsit hasznosabba magat szegyelje magat de nagyon.”
 • 1. AHA 2010. szeptember 02. 15:02
  „Nem diszkriminálni kell. <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsonyi gyilkosság - Gyásznap Szlovákiában

Szlovákiában csütörtökön nemzeti gyásznapot tartanak a dévényújfalui (Devínska Nová Ves) mészárlás… Tovább olvasom