Kisalföld logö

2017. 04. 25. kedd - Márk 10°C | 21°C Még több cikk.

Pedagógusok: Magasabb béreket!

Magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek a szlovákiai pedagógusok. Követeléseiknek kedden Pozsonyban tüntetésen adtak nyomatékot.
A kormány épülete előtt lezajlott nagygyűlésen mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze. A felszólalók rámutattak arra, hogy a szlovákiai oktatásügy alul van finanszírozva, s a tanügyi dolgozók pedig nincsenek méltóan megfizetve.

"Több mint 22 éve állandóan meg kell húzni a derékszíjunkat, a nadrágunk mégis folyton lecsúszik" - jelentette ki Miroslav Kovác, az egyik szakszervezeti vezető. Az iskolák, óvodák és a gyerekotthonok képviselői követelték, hogy a kormány tartsa be ígéreteit, és növelje az oktatásügy finanszírozására szánt összegeket. Ha a kormány nem teljesíti a kormányprogramban vállalt ígéreteit, elkerülhetetlen lesz a sztrájk. "A sztrájk azt jelenti, hogy nem fogunk dolgozni, az pedig az iskolák bezárásával egyenlő" - mutatott rá Jozef Luzák, egy másik felszólaló, az oktatásügyi szakszervezetek alelnöke.

Luzák elmondta: a szakszervezet vezetése október 6-án dönt az esetleges sztrájkról, amennyiben ezt az akciót a pedagógusok törvény által előírt legalább 60 százaléka támogatni fogja.

Szlovákiában az oktatásügyre fordított pénzösszeg alacsonyabb mint az európai uniós átlag. A pedagógusok azt szeretnék, ha a kormányzati ciklus végéig ez az összeg legalább az uniós átlag szintre emelkedne, a távolabbi cél a GDP hat százaléka. A pedagógusok követeléseiket petícióban is megfogalmazták.

A nagygyűlésen elhangzott: a petíciót eddig több mint 37 ezer ember írta alá. Ami a béreket illeti, a tanítók azt szeretnék, ha bérük az országos átlagbérek 1,2-szerese, 1,6-szorosa lenne. "A miniszterelnök áttanulmányozza a követeléseket. Ha a pedagógusok találkozó kérnek, arra is választ kapnak" - reagált a nagygyűlésen elhangzottakra Rado Bato, Iveta Radicová szóvivője.

Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter azt állítja, a költségvetésnek jelenleg nincs több pénze az oktatásügyre. A pedagógusok tüntetése miatt Szlovákiában kedden számos helyen szünetelt a tanítás. Sok helyen igazgatói szabad napot hirdettek ki, másutt a tanítók szabadságot vettek ki.

Olvasóink írták

  • 1. Madarász 2011. szeptember 13. 14:54
    „Hát azt én is szeretném... meg még sokan mások!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Slota: beláthatatlan következményei lesznek a szavazati jognak

Ján Slota szerint beláthatatlan következményei lesznek a közép-európai térségre nézve annak, hogy a… Tovább olvasom