Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Ígéret: pótolják a kétnyelvű helységnévtáblákat Szlovákiában

Ígéretet tett a hiányzó kétnyelvű helységnévtáblák pótlására a szlovákiai közútkezelő vállalat.
Ígéretet tett a hiányzó kétnyelvű helységnévtáblák pótlására a szlovákiai közútkezelő vállalat. Ezt az ígéretet az a levél tartalmazza, amelyben a cég reagált a Kétnyelvű Dél-Szlovákia civil mozgalomnak a hét elején nyilvánosságra hozott felhívására.

A mozgalom szerint legalább 34 olyan település van az országban, ahol a törvény értelmében magyar helységnévtáblának is lennie kellene, mégis hiányzik. A mozgalom ezért nyílt levélben felszólította a szlovákiai közútkezelő vállalatot, pótolja ezeket a táblákat, s cselekedjen olyan gyorsan, ahogy ezt korábban a kétnyelvű útjelző tábla esetében tette.

A közútkezelő vállalat válaszlevelében azt ígéri, hogy a hiányosságokat megszüntetik. Ugyanakkor rámutatnak, hogy a cég összesen hat - a Rozsnyói, Rimaszombati és Nagyrőcei járást érintő - esetben illetékes. A közútkezelő értesítette helyi kirendeltségeit, amelyek "a lehető legrövidebb időn belül" pótolni fogják a hiányosságokat. A vállalat felhívta az aktivisták figyelmét arra, hogy több esetben nem nekik, hanem a megyéknek kell biztosítania a kétnyelvű táblák kihelyezését. "Köszönjük a hiányosságok feltérképezését, reméljük, hogy a jövőben is tájékoztatni fognak minket a hiányokról" - zárul a hivatalos válasz.

Az ügyben a kisebbségügyi kormányhivatal is érdeklődött. Levelükre november hetedikéig várnak választ az illetékesektől. Ugyanakkor az útkezelőséget tájékoztatták arról a kormányrendeletről, amely tartalmazni fogja azon települések listáját, ahol ki kell tenni a kisebbségi megnevezéseket is - ez a jegyzék különbözik a jelenleg használatos listától.

Juhász László, a kisebbségi hivatal főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a közútkezelő vállalat kötelezettsége az első osztályú főutakra vonatkozik, az alacsonyabb osztályú utak esetében az önkormányzatoknak és a megyéknek kell rendelkezniük. Ráadásul jogi vákuum keletkezett a kétnyelvű helységnévtáblák terén, a régi jegyzék ugyanis megszűnt, az új lista pedig még nem érvényes.

Olvasóink írták

  • 1. Star-Spangled 2011. november 01. 22:02
    „Varjuk!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtöktől harmonikafesztivál Dunaszerdahelyen

Harmonikafesztivál kezdődik csütörtökön a dél-szlovákiai Dunaszerdahelyen, a háromnapos eseményen… Tovább olvasom