Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Vissza kell fizetni a 98 százalékos különadót

A különadó nemzetközi szerződésekbe és az uniós jogba ütközik, így a határozatot hatályon kívül helyezték.
Vissza kell fizetni a 98 százalékos különadót, döntött egy érintett keresete alapján a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság pénteken - írta a Népszabadság.

A lap szombati számában Soós Andrea, a felperes ügyvédje elmondta, hogy a keresetet az Alkotmánybíróság februári döntésére alapozta, amely kimondta: a különadó nemzetközi szerződésekbe és az uniós jogba ütközik, illetve a strasbourgi emberi jogi bíróság három hasonló tartalmú ítéletére.

A pénteki bírósági döntésből az ügyvéd szerint az is következik, hogy a végkielégítést sújtó különadót teljes egészében vissza kell fizetni, vagyis abból nem vonható le az általános szabályok szerinti adó sem.

Soós Andrea ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az AB határozata ellenére automatikusan senki sem kapja vissza a pénzt, azt a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) vissza kell igényelni, mégpedig az AB határozatának kihirdetésétől számított 180 napon belül.

Visszaigénylés esetén kamat nem kérhető, de külön eljárásban azt is lehet érni - tette hozzá.

Az ügyvéd megjegyezte azt is, hogy a pénteki ítélet jogerős, de elvileg elképzelhető, hogy a NAV rendkívüli perorvoslatot kezdeményez a Kúriánál.

Állami és önkormányzati vezetőknek, képviselőknek, köztulajdonú cégek vezető tisztségviselőinek és felügyelőbizottsági tagjainak a jogviszonyuk megszüntetése miatt kifizetett összeg kétmillió forint feletti része után, más állami foglalkoztatottaknak a végkielégítésük három és fél millió forinti része után kellett megfizetniük a különadót.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: radikális változásokra van szükség az MSZP-ben

Így foglalhatók össze a szocialista választmány szombati zárt ülésén elhangzottak. Tovább olvasom