Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Végzettség nélkül nehéz elhelyezkedni

Győr-Moson-Sopron - Javarészt alkalmi munkából élnek, vagy feketén foglalkoztatják őket. Elhelyezkedés szempontjából a legnehezebb helyzetben a nyolc általánost, vagy ennél kevesebb osztályt végzettek vannak. Többségükben ők azok, akik már kikerültek a munkaügyi központok és a társadalombiztosítás látóköréből.
Télen jellemzően kevesebb a munkalehetőség, a szezonális munkák csak tavasztól kezdődnek. A gazdasági válság tovább fokozta az egyébként is szegény körülmények között élők helyzetét, elhelyezkedési esélyüket. A megyében tavaly decemberben 855 olyan álláskeresőt tartottak nyilván, akik egy éve nem tudtak elhelyezkedni. (Ez a munkanélküliek 8,2 százaléka).

Az adatok szerint a tartós munkanélküliek több mint 40 százaléka nyolc általánost vagy ennél kevesebb osztályt végzett.

Szám szerint több mint 350-en vannak. A szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők közül 243-an (28 százalék) keresnek több mint egy éve munkát. Az álláskeresők száma ennél több lehet, mert nem mindenki veszi fel a kapcsolatot a munkaügyi központtal, így adataikat nem tartalmazza a statisztika.

– A szakképzetlen álláskereső ügyfelek számára jelenleg takarítói, szobaasszony munkaköröket tudunk felajánlani – tudatta Rimányiné Somogyi Szilvia, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgató-helyettese. – Az ellátásra már nem jogosult ügyfeleink is regisztrációnkban maradhatnak, ha vállalják a munkaügyi központtal való önkéntes együttműködést. A képzésekre ők is jelentkezhetnek.

A törvény előírásai értelmében álláskeresési segély annak járhat, aki az előző négy évben legalább 365 nap munkaviszonnyal, álláskeresési segély pedig annak, aki ugyanezen időtartam alatt legalább kettőszáz nap munkaviszonnyal rendelkezik. Az ellátás folyósításának feltétele, hogy az ügyfél a lakóhelye szerint illetékes munkaügyi központ kirendeltségén regisztráltassa magát, velük a folyósítás időtartama alatt együttműködjön. Kikötés még, hogy a felajánlott, képzettségi szintjének, egészségügyi állapotának, családi, szociális helyzetének megfelelő munkát elfogadja.

Olvasóink írták

 • 4. elemér 2009. február 09. 02:09
  „Sokan itt forumoznak ahejett hogy munkát keresnének.”
 • 3. jockey 2009. február 08. 11:18
  „Ki akadályozta meg őket, hogy szakmát tanuljanak?”
 • 2. MTT 2009. február 07. 19:43
  „Adjon hálát Istennek, akinek van hol dolgoznia, illetve ki is fizetik a munkabérét! Itt tartunk. Ez van.”
 • 1. Judytka 2009. február 07. 17:40
  „...és végzettséggel is..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbocsátások elektronikai üzemeknél

Csaknem 850 dolgozó elbocsátását tervezi, illetve jelentette be három elektronikai termékeket gyártó… Tovább olvasom