Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

ÚMVP: júliustól több hazai áru kerül az áruházak polcaira

Az év második felétől várhatóan az eddiginél több magyar áru kerül majd a nagyobb áruházláncok polcaira, az érintett szakmai szervezetek képviselői ugyanis aláírták az Élelmiszer Etikai Kódexet.
Az április elején elfogadott kódex olyan szabályrendszer, amelynek önkéntes betartását vállalva az eddiginél átláthatóbb viszonyok alakulhatnak ki a termékpályák szereplői között.

A hosszúra nyúlt egyeztető megbeszélések nyomán július 1-jétől 80 százalékban magyar élelmiszert találhatnak majd a fogyasztók az áruházláncok polcain. Az okmány aláírásakor ugyanakkor Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta, hogy a kódex elfogadása nem jelenti a külföldi áruk száműzését a polcokról. A kódex aláírásával a szakma és a szaktárca egyaránt kinyilvánította, hogy az aláírók nem az ellentéteket, hanem az együttműködést keresik és erre közös felelősséget vállalnak. A kódex elveinek megvalósulásáért a minisztérium mint garanciavállaló kezeskedik a betartás ellenőrzésével.

Dr. Forgács Barnabás, az FVM közösségi ügyekért felelős szakállamtitkára, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) Irányító Hatóságának vezetője az elfogadást úgy kommentálta, hogy azt az unió nem kifogásolhatja, mivel a szereplők
önkéntességén alapul.

Hozzátette, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) fejlesztési céljai között szerepel olyan projektek támogatása is, amelyek elősegítik az etikai kódexben lefektetett célok megvalósulását. Ilyenek például az élelmiszer-előállítás korszerűsítését, a zöldség-gyümölcs termesztés minőségi feltételeinek javítását, illetve a termékek piacra juttatását segítő intézkedések.

Ez azt jelenti, hogy a magyar termelőknek növelniük kell a belföldi árualapokat annak érdekében, hogy ki tudják elégíteni a nagy áruházláncok megnövekedett keresletét. Dr. Forgács Barnabás külön kitért arra, hogy a termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ-ek) hatékonyabb működését a Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) felvehető forgóeszközhitel lehetőségével is szeretné támogatni a szaktárca.

– A termelők alapvető problémája volt, hogy az élelmiszer-termékpálya egyes szakaszaiban – így az alapanyag-termelés, a feldolgozás és a kereskedelem folyamatában – nagymértékben deformálódtak a jövedelmezőségi viszonyok – magyarázta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára. A termelők ezen a helyzeten kívántak változtatni.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint ezért az etikai kódexnek számos hozadéka lehet a továbbiakban, mert a tárgyalásokon mélyebb elemzéseket végeztek e területen, törekedve a másik szempontjainak megértésére, befogadására és beépítésére.

(Készült az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága közreműködésével. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai gazdasági miniszter-jelöltje Varga István

Varga Istvánt jelölte Bajnai Gordon minszterelnök a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri… Tovább olvasom