Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 23°C Még több cikk.

Újabb két ponton módosítaná az alkotmányt a kormány

A kormány által kezdeményezett alkotmánymódosítás lehetővé tenné, hogy egyes ügyekben a bírók helyett a bírósági titkárok járjanak el, valamint azt is, hogy a közpénzből kifizetett "a társadalom igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítsanak meg.
Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az indítvány hétfői parlamenti expozéjában kifejtette: mindkét módosítás fontos célkitűzések megvalósítását alapozza meg, lehetőséget adva az Országgyűlésnek a további jogalkotásra.

Indoklásul elmondta, a kormány törekvése a bírósági eljárások felgyorsítása, ennek akadálya azonban, hogy az igazságügyi alkalmazottak jelenleg nem vállalhatnak át ítélkezői feladatokat a bíróktól. A kormány legsürgetőbb feladatainak egyike a közbiztonság javítása, és "nem engedhető, hogy tyúkperek akadályozzák a tömegeket megbotránkoztató büntetendő cselekmények esetén a gyors igazságszolgáltatást" - jelentette ki Répássy Róbert. Hozzátette, a kormány ezért javasolja: az Országgyűlés bármikor úgy dönthessen, hogy az alacsonyabb súlyú esetekben a hivatásos bírák helyett a bírósági titkárok járjanak el.

Répássy Róbert arra is kitért, hogy az eddiginél hatékonyabb munkamegosztást kell kialakítani az igazságszolgáltatásban. Közölte, hogy az Országos Igazságszolgáltatási Tanács által elfogadott stratégia is rögzíti, hogy az igazságügyi alkalmazottak hatáskörének elkülönítésével biztosítani kell a bírák tehermentesítését.

Az államtitkár elmondta, hogy a bírósági titkárok jogi szakvizsgával rendelkeznek, kinevezésük előtt pályaalkalmassági vizsgálaton vesznek részt, s a bírói feladatkörben eljárva a bírókéhoz hasonló függetlenséget élveznek. A kormány másik alkotmánymódosító javaslata azt tenné lehetővé, hogy "a társadalmi igazságérzetet sértő, jó erkölcsbe ütköző" juttatásokra külön mértékű adót állapítson meg a törvényhozás. Az igazságügyi államtitkár elmondta, hogy a jelenlegi szabályozásban azonos módon esik adózás alá a jogszerű és a jogszerűtlen jövedelem, noha nyilvánvaló, hogy a jogszabályok keretei között sem nézhető el a pazarló gazdálkodás.

A kabinet javaslata a visszaélésekkel szemben kíván fellépni, és a közpénzből juttatott kifizetések visszaszorítását célozza - mondta. Az indítvány az állami vagyonnal gazdálkodó, illetve az állam többségi tulajdonában vagy irányítása alatt álló szervezetek részéről "jó erkölcsbe ütköző módon" juttatott jövedelmekre vonatkozna. Az alkotmánymódosítás értelmében az Országgyűlés e jövedelmekre külön mértékű fizetési kötelezettséget állapíthatna meg, az adóévtől kezdődően.

Olvasóink írták

  • 2. Jerry 2010. július 07. 18:02
    „Hát ez a répássy,ha már igazságügyi államtitkár lett, jobban is tájékozódhatna az igazságügy terén.Eddig is az volt a gyakorlat, hogy a főleg kisebb súlyú ügyek anyagát a jogvégzett bírósági titkárok nézték át, és egy összefoglalót készítettek a bíróknak, amiben lehetett akár javaslat is az ítéletre. a bíró hozta az ítéletet, de figyelembe vette a titkár javaslatát is.Egy bíróra bizony havonta 40-50 ügy is került, fizikai képtelenség lett volna, hogy azt mind egy ember nézze át. Az viszont képtelenség, hogy egy bírói szakvizsgával még nem rendelkező hozzon ítéletet.A birói függetlenség,szakszerűség, törvényesség hitelét ásná alá egy ilyen rendelkezés.A másik dolog meg ,hogy jogszerűtlen kifizetéséket adóztatna meg a kormány, teljesen abszurd.A kifizetés jogszerűtlen,azt meg kell tagadni, ha nem az,akkor ki kell fizetni a szokásos, törvényes adóterhek mellett. Ez ugy néz ki, hogy a kormány elfogadja a törvénytelenséget is, ha abból neki adóhaszna van?A társadalom demokratikus működésének feltétele hármas hatalom megosztása a törvényhozás, igazságszolgáltatás, végrehajtás a fidesznél kezd összemosódni. A törvényhozás nyomást gyakorol az igazságszolgáltatásra és akadályozza a végrehajtást.Ez bizony már nem demokrácia, hanem diktatúra.Tényleg ezt a akarja rájuk szavazó 2/3 ?”
  • 1. BsBe 2010. július 06. 04:56
    „alacsonyabb súlyú esetekben a hivatásos bírák helyett a bírósági titkárok járjanak el. - ????????????
    az orvosok leterheltsége miatt pedig már a műtősséged is elvégezhesse a műtétet, a sofőr helyett a kalauz is vezethessen......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést kap a kismama, akivel lúgot itattak

Kártérítést fizet az Állami Egészségügyi Központ annak a kismamának, akinek négy milliméterre… Tovább olvasom