Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Trianon emléknap az Országzászlónál

Kilencven éve, 1920. június 4-én írták alá az I. világháború győztes hatalmai Magyarország képviselőivel a versailles-i Nagy Trianon kastélyban a háborút lezáró magyar békeszerződést.


Megemlékezés Győrben

Borkai Zsolt győri polgármester  országgyűlési képviselőként a parlament emlékülésen vett részt, ezért helyette Ottófi Rudolf alpolgármester mondott ünnepi beszédet:

A kettős állampolgárságról és a ne mzeti összetartozás napjáról született döntés önmagában nem elég a trianoni trauma feloldására, de megkísérli az első lépés megtételét - mondta, majd  felhívta a figyelmet arra is, hogy ez a nap az emlékezésé, s nem a más nemzetekkel szembeni gyűlölködésé: "Trianon nem a népek játéka volt, hanem egyes politikusoké."

Ottófi Rudolf beszédét többször szakította félbe taps, többek között akkor, amikor az aktuálpolitikára térve azt mondta: "ahogy akkor talpra álltunk, most az új kormány is vissza fogja állítani az emberek hitét, a munka becsületét".

Végül az alpolgármester felhívta a figyelmet arra is, hogy "ne essünk olyan hibába, hogy teljesíthetetlen vágyakat kergetünk; de joggal várjuk el, hogy az iskolákban megtanítsák gyermekeinknek Trianon súlyos örökségére."

A beszédet ünnepi műsor követte.

Sólyom László köztársasági elnök szerint a kulturális nemzetek léte tény.

Az államfő az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 90. évfordulója alkalmából tartott pénteki parlamenti emlékülésen úgy fogalmazott: a kulturális közösségek függetlenek államhatároktól és állampolgárságtól, ugyanakkor tiszteletben tartják azokat, hiszen nem törekednek arra, hogy egyetlen politikai nemzetben egyesüljenek.

Azt igénylik, hogy a politikai nemzetek ténylegesen tegyék lehetővé egységes kulturális közösségként való életüket, beleértve ebbe szoros kapcsolatukat a más országokban élő nemzetrészeikkel - tette hozzá.

Sólyom László közölte: pozitív fordulatnak tartja, hogy a nemzeti összetartozásról szóló törvény nem a történelmi magyar államról szól, hanem a magyar nemzetre, a nemzet egységére helyezi a hangsúlyt.

A jelen és a múlt

2010. május 31-én az Országgyűlés a trianoni békeszerződés aláírásának napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Sólyom László köztársasági elnök június 3-án írta alá a törvényt, amely pénteken lép hatályba. A béke feltételeit a magyarok részvétele nélkül határozták meg az 1919-20-as párizsi békekonferencián, amelyen a győztes nagyhatalmak Európa új rendjét kívánták biztosítani.

Apponyi Albert, a magyar küldöttség vezetője csak 1920. január 16-án fejthette ki a magyar álláspontot, dokumentumok és térképek segítségével mutatva be a népességföldrajzi helyzetet, történelmi és jogi érveket is hangoztatva - teljesen hatástalanul. A békefeltételeket 1920. májusban adták át, ezek olvastán az eredeti küldöttség lemondott, így a szerződést magyar részről Benárd Ágost népjóléti és munkaügyi miniszter és Drasche-Lázár Alfréd rendkívüli követ és megbízott miniszter írta alá 1920. június 4-én.

Az aláírás percében Magyarországon megkondultak a harangok, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. A 14 részből, 364 cikkből és több függelékből álló szerződés első része a Nemzetek Szövetségének Egyezségokmányát tartalmazta, amely minden szerződésben helyet kapott. A szerződés kimondta az ország függetlenségét, meghatározta határait és megtiltotta, hogy a Népszövetség engedélye nélkül bárkivel államszövetségre lépjen. A haderő létszámát 35 ezer főben maximálta, megtiltotta az általános hadkötelezettséget és a nehézfegyverzetet, s korlátozta a fegyvergyártást.

Az országnak 1921. május 1-jétől 30 éven át jóvátételt kellett fizetnie az általa okozott háborús károkért (ennek összegét később határozták meg), zálogul lekötötték az állam minden vagyonát és bevételét. A nemzetközi kereskedelemben Magyarországnak meg kellett adnia a győztes hatalmak számára a legnagyobb kedvezményt.

A békeszerződés betartását nemzetközi katonai ellenőrző bizottság felügyelte.

A szerződés kimondta: az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 293 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. A Felvidék, a Kisalföld északi fele és Kárpátalja Csehszlovákiához, Erdély, az Alföld keleti pereme és Kelet-Bánát Romániához, Horvátország, Bácska, Nyugat-Bánát, Zala megye nyugati pereme, a Muraköz és a baranyai háromszög a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz, Nyugat-Magyarország egy sávja Ausztriához került, Lengyelország Szepes és Árva megyékből kapott területeket. Ezzel a magyar állam elvesztette területének mintegy kétharmadát, iparának 38, nemzeti jövedelmének 67 százalékát. A szerződés az etnikai helyzetet, az 1910-es népszámlálási adatokat sem vette figyelembe, így mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság egyharmada az új határokon túlra került, felük összefüggő tömbben a határ mentén. A békeszerződés tartalmazott a kisebbségek jogaira vonatkozó előírásokat is, eszerint az ország lakosait egyenlő jogok illetik meg nemzetiségi, faji, vallási hovatartozásuktól függetlenül, a törvény előtt egyenlő bánásmódban kell részesíteni őket és biztosítani kell kulturális, vallási életük zavartalanságát.

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, s 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a békeszerződést. Az 1921. december 14-16-i népszavazás nyomán Sopron és környéke az ország része maradt, Északon Somoskő és környéke (kivéve a Somoskőújfalui várat) 1923-ban tért vissza.

A döntés sokkolta a magyar társadalmat, a két világháború közti években az ország meghatározó külpolitikai célja Trianon revíziója lett. Magyarország 1938-ban az első bécsi döntéssel visszakapta Szlovákia csaknem kizárólag magyarok lakta déli részét, majd 1939-ben Kárpátalja fennmaradó részét, 1940-ben a második bécsi döntés révén Észak-Erdélyt és a Székelyföldet. 1941-ben Jugoszlávia német megszállása után visszakerült a Délvidék is. Akkorra Magyarország Trianonban megállapított területe közel kétszeresére nőtt, s a Kárpát-medencében élő magyarság túlnyomó része ismét a határok közé került - de ennek ára a háborús részvétel volt a fasiszta Németország oldalán. Az 1947. február 10-én aláírt, a II. világháborút lezáró párizsi béke lényegében a trianoni határt állította vissza, semmisnek nyilvánítva a bécsi döntéseket, sőt Csehszlovákia megkapott három Pozsony környéki falut a Duna jobb partján.

Olvasóink írták

114 hozzászólás
 • 114. vonLichthofen 2010. június 09. 14:09
  „39meir
  kérdezi, hogy mi okból volt trianon.
  Hadd említsek néhány nevet meir, ez megmondja neked, hogy miért is....

  Schwartz József
  Roth Mátyás
  Landler Jenő
  Erlich Mór
  Weiszfeld Jenő
  Kohn Henrik
  Bohm Vilmos
  Lövinger györgy
  Rabinovics József
  Schreiber Béla
  Honig Gyula
  Kunstatter Zsigmond
  Garami Sándor mutatóba, hogy legyen aki aláírja a halálos ítéleteket amikor Shabbot beköszönt

  és a fő ok meir Kun Béla a véreskezű demokrata

  Gondolod meir, hogy az ezek által elkövetett gyilkosságok, terror, parasztok tömeges és nyilvános akasztása elég ok volt arra, hogy Trianonban úgy döntsenek, ahogy döntöttek?”
 • 113. 56-os 2010. június 07. 19:03
  „112. k2968 2010.06.07. 12:10

  Tévedsz amikor azt irod hogy "kaptak".
  Úgyanis ha sirással, könyörgéssel nem érték el, zsarolás, követelödés stb. stb. stb.
  Ha olyan nagy legények, bátrak, akkor miért bújkáltak ezredekig ?
  Hol volt a 100 kiképzett harcos ?
  Jó volt MO-n megbújni nemde ?
  Beszariak ha nincsenek felénybe.
  Aztán kik lettek a Rákosiék legvérengzöbb ÁVO-sai, az ö fajtája.”
 • 112. k2968 2010. június 07. 12:10
  „110. hozzászólás pancser 2010.06.06. 22:31
  Ha a mi államunk és hadseregünk is annyi pénzt kapna az államoktól mint az akit említesz nem hinném hogy vesztenénk.”
 • 111. kolombela 2010. június 07. 08:16
  „110. hozzászólás pancser 2010.06.06. 22:31
  A zsidó államnak valóban nincs köze, mert akkor még zsidó állam sem volt, de a cionistáknak igenis rengeteg köze van hozzá.”
 • 110. pancser 2010. június 06. 22:31
  „.. Az indiánok orra vajon nem zavar, az sem, hogy Trianonhoz a zsidó államnak semmi köze? Aztán a trianoni békészerződés megvonta határokat azok garantálták, garantálják ma is akik 1920-ban. Nagyon rossz a helyzetfelmérésetek, plusz még antiszemitizmus nem semmi. Mondjatok egy szövetségest, egy egészen picit. Tán a közelkeleti fanatikusok, még azok is lesz.rnak benneteket a román zsidózókat többre értékelik. Kérdés mi marad nektek?
  Ami a vitézségeteket illeti, 100 kiképzett izraeli harcos darált húst csinálna az összes hasonszőrüből.
  Én szeretem a népemet, de ti a romlásba vinnétek, mint vittétek már néhányszor. Ha példa kell szorgalomból kitartásból , vitézségból, mg-ból, hightechből stb.azoktól nyugodtan lehet példát venni akiket szidalmaztok!”
 • 109. pancser 2010. június 06. 17:05
  „.... Felesleges és elhamarkodott döntés volt, vszleg a szélsőjobb vitorlájából akrták kifigni a szelet. A legkevésbé sem számítottak a határon túli magyarok. Azok viszont, saját jól felfogott érdekükben nem fogják kérni! Minek, nemegyszer jobb az utódállamok állampolgárainak lenni mint magyarnak, ez nagyon egyértelmű!”
 • 108. meir 2010. június 06. 16:41
  „Pancser!!!
  talan most meg nem lathato olyan mertekben,.......de egy ido utan erezheto lesz az hogy Orban mennyire megszivatta a Hatarokon tuli Magyarokat!!! Foleg ugye az Osztrakoknal es a Szlovakoknal elokre gondolok!!
  ott a dilemma elottuk!!! valljak-e magukat Magyarnak,azon az aron hogy elveszitik az Allampolgarsagukat!!”
 • 107. HR_XAR 2010. június 06. 13:51
  „Orfeusz, az árfolyamot köszönhetjük a teáltalad megválasztott banda fejének. Jobb lenne, ha nem hárítanád át a felelősséget, hogy ilyen szar az árfolyamunk, és megint kezdünk veszélyben lenni.”
 • 106. Orfeusz 2010. június 06. 11:34
  „Sajnos lelassult a FIDESZ! A kulcsposztokon ott maradtak az MSZP/SZDSZ szabotőrei, a pár személyi változás ( HM, KÜM, Fejlesztési Ügynökség ) ordibál a liberálbolsi banda. Az MNB-s offsohre lovagok nekimentek a forintnak. Stb. Jó lesz vigyázni, mert nem forradalom lesz, hanem továbbra is a sárban-korrupcióban tapicskolás!”
 • 105. 56-os 2010. június 05. 22:23
  „104. kolombela 2010.06.05. 21:46

  Látod m?r nemcsak a nyugati városok, deTel Aviv népe is sokallja az ügyet.

  Akinek nem tetszik MO, mi a tetves fenének marad ott ??? Menjen ahova gondolom.”
 • 104. kolombela 2010. június 05. 21:46
  „102. hozzászólás pancser 2010.06.05. 21:26
  Még egy utolsó kisérlet! Árpádék bejövetele nem honfoglalás volt, hanem hazatérés. HAZATÉRÉS és egyesülés a több ezer éve itt élő magyar testvéreikkel.
  A honfoglalás szöveg csak a finnugorista magyarellenes történelem tanítás hazugsága.
  "Értelmes ember nem turkál a történelemben." El sem tudod képzelni, hogy most mekkora igazságot mondtál. Valóban értelmes ember nem turkál a történelemben, hanem kutatja és a valóságot tárja fel mindenféle nemzeti nemzeti, vallási, elferdítés és hazudozás nélkül, mint amit a főleg semita és indoeurópai történészek csinálnak.”
 • 103. pancser 2010. június 05. 21:39
  „Még annyit a rasszistáknak! Nem nektek áll a zászló a világban, trianonnal is egyedül vagytok, meg antiszemitizmussal is. Ha valakinek itt be kell húznia a farkát azok magatok vagytok, ez csak idő kérdése. Trianon is csak a határig tart minden irányban, de még a Hamasznak is többet érnek a szomszéd országok antiszemitái mint ti magyarok!”
 • 102. pancser 2010. június 05. 21:26
  „"meir"-nek igaza van. Van aki már fenyegetőzik, igaz csak a hátán sebesült meg. Aki egy népet, országot lenéz, kétségbe von érdekes módon rendkívül megsértődik a hasonló vádakon. Ami nekünk Honfoglalás az másoknak veszteség. Ilyen a világ! Ezért értelmes ember nem turkál a történelemben, mert ez sehova nem vezet. Erre próbálunk rámutatni de hiába. Hihetetlen, hogy van aki azt képzeli, hogy egy nevezetes magyar dátum alatt írogat azt hiszi igaza is van. Trianonnal is meg kell békélni, így történt. Mindenkinek könnyebb lenne az országnak is, meg a határon túliaknak is. A mai világban avítt, és tovább avul a nacionalizmus. A szabad utazás, munkavállalás értelmetlenné tesz minden túlzást. Minden magyar vállalhat munkát bárhol, vállalkozhat bárhol, mi akkor a fene nagy baj? Ma a kultúrák szembenállásának korát éljük, de ezt még sokan nem veszik észre.”
 • 101. 56-os 2010. június 05. 17:10
  „Még egyet elfeledtem; harcoljátok már ki hogy, legalábbis ami Trianont illet, a "békeszerződést" szó kilegyen törölve a Magyar nyelvböl.”
 • 100. 56-os 2010. június 05. 17:00
  „Gyerekek, nem kell idegesiteni magatokat a pancser, meier stb. provokátorok végett.
  Elöbb-utóbb majd megtudjuk kik ök és akkor majd elszámolunk.
  Ha én már nem leszek is itt, lesz utánpótlás.
  Nemcsak MO-on, de francia, német, holland, ir stb földeken is.

  Egyszerüen ne vesztegessétek idötöket nekik válaszolni.
  Azt hiszem hamrosann lesz nekik elég gondjuk és allor mad megint egérlyukba bújnak, mert úgye manapság már nemtudnak a vizen járni !”
 • 99. Joel 2010. június 05. 15:45
  „meir ! most olvasom a 93-as kommentedet.
  Ki a területrabló ?
  Te mersz pofázni szláv területek elrablásáról a magyarok által ?
  Te, aki könyékig véres kezű az ártatlan palesztinok vérétől ?
  Te, aki fajtársaiddal elraboltad pelesztinát a palesztinoktól ?
  Mitől lennél te felsőbbrendű a népeddel bármi más néptől ?
  Csak röhögni lehet rajtad, kaftános !”
 • 98. Joel 2010. június 05. 15:37
  „meir! Volt a rokonságomba csendőr, és honvéd is ! Becsületes magyarok voltak ....... Ahol lakok egy kétezer lakosú község, két zsidó családot is sikeresen bujtattak a falubeliek.
  Ismerek magyarországi zsidókat, de ők nem gerinctelen antimagyarok .... !
  Ők tudják hogy életüket Vitéz Nagybányai Horthy Miklósnak köszönhetik, aki határozott fellépésével megmentette a budapesti zsidókat annak idején !
  Te, és a többi palesztin gyerekek vérétől csöpögő izraelben élé magyargyűlölő elfelejtitek a sok segítséget, támogatást, amit kaptatok a magyaroktól a háború idején !
  Te meir abból élsz meg hogy állandóan hangoztatod a háború alatti szenvedéseidet ! De voltak ilyenek a te esetedben ?
  meir ! <moderálva...>”
 • 97. kolombela 2010. június 05. 15:32
  „moderálva off”
 • 96. kolombela 2010. június 05. 15:28
  „89. hozzászólás tosa2 2010.06.05. 09:21
  Én meg már leírtam: Nem megadni kell, hanem visszaadni, amit a nagyszülőktől erőszakkal, akaratukon kívűl elvettek.
  Ha te ezt nem érted, akkor te is csak egy beszéled a nyelvet, de nem értesz magyarul. Te is csak egy MAGYAR ÁLLAMPOLGÁR vagy.”
 • 95. buggyant 2010. június 05. 15:06
  „moderálva”
114 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dőlnek össze a házak Edelényben

Tovább olvasom