Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Történelem érettségi 2009 megoldás: Mátyás és az erdőirtás

A kisalfold.hu által megkérdezett jedlikes és hildes diákok szerint a kettest és hármast nem nehéz megszerezni a töri érettségin, de a jobb jegyet azért itt sem adják ingyen. Az Oktatási Hivatal közlése szerint egy intézményben próbálkoztak bombariadóval. Videóval.


12 óra 52 perc - Vizsga a múltból 

A történelem érettségi 32 oldalas feladatlapból állt, de ez persze nem azt jelenti, hogy mind az összes oldalt ki kell tölteniük a diákoknak.
Jedlikes és hildes végzősök a töri érettségiről, s kis mustra a feladatlapból. Videó: Cseh Róbert.


A feladatokat és a megoldásokat ezen az oldalon érhetik el >>
Mint a Legyen Ön is Milliomosban!


Az utolsó oldalakon szereplő, esszéjellegű feladat közül ugyanis két rövidebbet és egy hosszabbat kötelező a végzősöknek választaniuk. Az is feltétel, hogy a választott feladat közül kettő legalább a magyar történelemmel legyen kapcsolatos, vagyis csupán egy foglalkozhat a nagyvilág múltjával.

Érdekesség, hogy a töri feladatok között több feleletválasztós is akadt. Magyarán a diákok kicsit úgy érezhették magukat mintha Vágó Pista bácsival játszottak volna a Legyen Ön is Milliomosban: négy-öt válasz közül kellett a jót meg- vagy kitalálniuk.

Iordanestől a Ford-mérnökéig 

A napjainkban zajló történelem érettségiknél az is szembetűnő, mennyire sok forrást kell értelmezniük a maturálóknak. A teljesség igénye nélkül a mai érettségin szerepelt Iordanes Getica című művéből részlet, IV. Béla kori oklevél, Mária Terézia Ratio Educationisa 1777-ből, vagy a Ford-mérnökének, Charles Sorensennek visszaemlékezése az 1910-es évtizedből.

A forrás kapcsán átlagosan 4-5 kérdésre kell válaszolni. Ezek közül körülbelül kettőt ki lehet "csemegézni" a szövegből. Azok a diákok, akik ha csak bulvárlapot olvasnak hébe-hóba, mindezt könnyűszerrel megoldják.

Töri kérdés (?): melyik jelenség az erdőirtás következménye?

Ennél a feladattípusnál az utolsó 2-3 kérdéshez azonban már szükség van komoly szaktudásra is. Sőt, több olyan kérdést is láttak a kisalfold.hu munkatársai, ahol nem csupán a helyes évszámot kellett ismerni, hanem kicsit még számolni is kellett a pontért. (Kismatek a nagytöri teszten.)

Az összetettség, sokoldalúság más feladatoknál is előbukkant: például volt olyan kérdés, miszerint "melyik jelenség az erdőirtás következménye?"

A lehetséges válaszok: a. talajerózió, b. humuszképződés, c. lerakódás, d. eutrofizáció. Aki nem tudná, utóbbi az élővizekben a hígulást jelenti...

A négyeshez, ötöshöz azért kevés a tájékozottság

No most, ezért a feladatért, pontosabban oldalért – kizárólag erősen földrajzba hajló kérdések kaptak helyet itt – kicsit "szívhatták a fogukat" a diákok, elvégre mégiscsak történelem érettségire érkeztek ma.

A kisalfold.hu által faggatott hildes és jedlikes végzősök szerint "nem volt megoldhatatlan a feladatsor". A kettesért és a hármasért senkinek sem kellett agyontanulnia magát – ide elég volt egy kis logika, értelem és tájékozottság.

Igaz, a négyesért, ötösért azért kellett bújni a törikönyvet – ezt még napjaink érettségijénél sem lehet megúszni.

11 óra 12 perc - Bombariadó kísérlete egy iskolában, további négyben pedig hibás nyomtatványok késleltették az érettségit szerdán

A tanárok a tavalyihoz viszonyítva kicsit nehezebbnek értékelték az idei középszintű tesztet. A kérdések a népvándorlás korától, a középkori gazdaságon, Mátyás király szerepén, Mária Terézia oktatáspolitikáján át, a nők helyzetének 20. századi szerepéig, valamint a magyarországi zsidótörvényekig fedték le a történelmet, de a parlamenti rendszerünk működése és a rendszerváltás politikai követelései is górcső alá kerültek.
A vizsgázók közül csak kevesen jöttek ki 11 óra előtt. Volt ugyan néhány kérdés, ami megakasztotta a diákok többségét, például az 1949-1990-ig terjedő időszak urbanizációs trendet vizsgáló feladata és a teszt első részében is akadt olyan, melyet a megfelelő háttértudás nélkül nehezebb volt megválaszolni, de az általános vélemény szerint, megoldható volt a feladatsor, és nem nagyon izzasztotta meg őket. A diákok is csodálkoztak a földrajzi vonatkozású kérdések láttán. Nem volt ugyanis világos elsőre, hogy a jelenkor környezeti problémáival kapcsolatos kérdéskör - úgymint az erdőirtás következményei, hogy miként változik meg a levegőt alkotó gázok összetétele az erdőirtás után és hogy mi a neve az egyik ábrán látható környezeti jelenségnek -, mit keresnek a történelem írásbelin. Ennek ellenére örültek ezeknek is, hiszen viszonylag könnyen megválaszolhatók voltak.

A tanárok szerint ennek a témacsoportnak is lehet történelmi aspektusa, például mit tesznek az országok a környezetrombolás ellen, milyen megállapodásokat kötöttek ezekkel kapcsolatban, stb. Idén is használhattak a diákok középiskolai történelmi atlaszt, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótárt, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított számukra.


Korábban:
A történelem írásbelivel folytatódnak szerda reggel nyolc órakor az idei érettségi vizsgák: a harmadik napon középszinten 1.257 helyszínen 90.847  vizsgázó, emelt szinten 93 helyszínen 4.784 diák tesz érettségit.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten pedig angol, francia, horvát, német és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A történelem vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces és szintén két feladatsorból áll. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a diák gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. ASHER 2009. május 08. 11:43
  „Eljen Rakosi Matyas Elvtars, Szeretett Edesapank es Tanitomesterunk!!
  -(ugy is hivtuk; III-ik Matyas Kiraly)-”
 • 26. Rb 2009. május 06. 19:03
  „@ járókeret 2009.05.06. 18:27

  hát én nem tudom...kíváncsi lennék hányan tudták Mária Terézia kormányzati formáját háttérismeret nélkül...és a hosszú esszék sem voltak könnyűek...szakközépiskolában tanultam 4 évig és azt kell mondjam...az idei érettségi feladatsorok között volt egy-két nehéz kérdés a szakközépeseknek...”
 • 25. járókeret 2009. május 06. 18:27
  „Skipgeri 2009.05.06. 17:30
  ezt az érettségit nem lehet a tanulásra fogni, még csak 10szer mondtuk el, hogy minden háttértudás nélkül meg lehetett írni 5ösre is simán. ha van eszed megírod jól, ha nem tudsz gondolkodni szarul sikerül .ennyi.”
 • 24. Skipgeri 2009. május 06. 17:32
  „kmmk az írásod 1. a 2. és a 3. pont elejével tökéletesen egyetértek!”
 • 23. Skipgeri 2009. május 06. 17:30
  „kmmk és kikelet abba teljes mértékbe egyet érthetünk, hogy iskola és iskola között rengeteg a különbség.
  tovább megyek. Tanár és tanár között még több. Tudom én nagyon jól, hogy nekem azért nehéz az érettségi, mert életembe egy szót nem tanultam történelmet. Ez azért van mert lusta voltam nem érdekelt nem foglalkoztam vele tudom az én hibám. De részben a tanár hibája is én úgy vélem, mert nem tartott izgalmas órát és nem adta át megfelelően a dolgokat. Mindezekkel együtt nekem is meglesz talán a 3 vagy a 4 es oszályzat de fenntartom azt, hogy szerintem nehéz volt.
  Sajnos azzal pedig tisztába vagyok, hogy felsőoktatásban "verseny" folyik meg szivatás. de ha úgy állok hozzá, hogy nekem ugyse sikerül akkor semmi esélyem. Azt is tudom jól, hogy egyetemen a vizsgák előtt sűrűn mondják el, hogy de jó lenne inkább érettségizni. Mivel rájön a diák a maga bőrén, hogy vagy megőrül is kézzel lábbal kapaszkodik és küzd vagy akkor irány haza diploma nélkül.
  Respect: Skipgeri”
 • 22. kmmk 2009. május 06. 15:57
  „1. Nem szamit, hogy hanyas voltal, mert az iskolak/tanarok kozott nagy a kulonbseg. Sok ismerosom volt, aki 4-es, 5-os atlaggal siman kibukott az egyetemrol.
  2. A kozepiskolak, bizonyos felsooktatasi intezmenyek szinvonala kritikan aluli. Az atlagos kozepiskolas diak tudasa alacsony, mert rossz az oktatas. Ebbol jonnek az olyan kommentek, hogy nehez volt az erettsegi. Nem volt nehez, konnyu volt. Csak a megfelelo tudas hianyzik. Ne feledjetek: 4 evig keszultetek az erettsegire.
  3. A kozepiskola es a felsooktatasi intezmenyek kozott oriasi a kulonbseg. De az egyes felsooktatasi intezmenyek kozott is nagy kulonbseg van.
  Aki tovabb akar, ilyen helyre, tanulni es az erettegi szamara nehez volt, az kosse fel a nadragot, mert nehez lesz megszerezni pl: 1 ev alatt a 30, 2 ev alatt a 60 kredit.
  4. Skipgeri: latod, ezert fogsz te kibukni! Mernok szakon volt egy fo targyam, amire kb 500 fo jelentkezett. Volt hozza egy kb 600 oldalas konyv. A legutolso vizsgan meg tobb mint 400 ember volt. Ebbol kereken 5 embernek lett meg a viszgaja. Igy kapcsolodik a tori ide. Nem lesz szukseged a torire mernok szakon. Mellette meg lesz meg par hasonlo targyad, erre kb. 3 es fel honapod lesz. Tehat, ezt az erettsegit kisujjbol kene kirazni azoknak, akik tovabb akarnak tanulni. Tudnek meg sokmndenrol meselni, mint pl: egy matek targynal lesztek min. 300-600-an, akik kozott "verseny" lesz es ennek a toredeke mehet at csak.”
 • 21. Koppany 2009. május 06. 15:35
  „Szerintem a matek érettségi feladatsor nehezebb volt, mint a történelem. De ízlések és pofonok :) Nekem tetszett. A helyesírási hibák szerintem nem gátoltak senkit abban, hogy megértse a feladatot. Aki nem értette meg, annak helyesírási hibák nélkül sem ment volna véleményem szerint.”
 • 20. kikelet_ 2009. május 06. 15:15
  „Sajnálom ha annak értetted, csak próbálom tények formájában leírni, ami történik.”
 • 19. fierce 2009. május 06. 15:11
  „Perzse igazad van. Csak nagyon nagyzolósan írtad, de értem mit mondassz.”
 • 18. járókeret 2009. május 06. 15:04
  „point 2009.05.06. 14:56
  elárulom, én utálom a törit, életemben nem volt a kezemben törikönyv vagy füzet, nem tanultam az évek folyamán, mint ahogy most sem, de mégis meg tudtam csinálni az összes feladatot könnyedén, max ha 2-3 pontot vesztettem. (és ez a magyarra is vonatkozik) nem vagyok zseni, átlagos képességű 18éves vagyok. én még nem hallottam most érettségizőtől hogy akár a töri akár a magyar nehéz lett volna. ennyi. ezért ez meglepett, amit itt olvastam.”
 • 17. kikelet_ 2009. május 06. 14:58
  „fierce: alaposan melléfogtál akkor. Elárulom, hogy pl matekházit szinte sose írtam. Irodalmat még annyiszor se. Átlagfeletti se vagyok, csak azt próbálom sokadszorra megvilágítani, hogy ez az érettségi a logikus gondolkodásra épül, nem pedig a lexikális tudásra. Szerintem nincs abban semmi lealacsonyító, hogy egy 3as szintet mindenkiből kinézek. Abban nem lehet igazságot tenni, hogy melyik évben volt a legkönnyebb. Gondolom egyetértesz benne, hogy ez egyénenként változó.”
 • 16. point 2009. május 06. 14:56
  „járókeret
  egyetértek azzal hogy kell logika meg gondolkozás de azért szerintem a tanulás is kell /nem magolás!!
  valószínű akkor én nem vagyok egy jó képességű mert nekem nem volt könnyű”
 • 15. kikelet_ 2009. május 06. 14:53
  „Amúgy az iskolák közötti színvonalkülönbségek nyilván befolyásolják az eredményeket is, egy jobb helyen érettségiző természetes, hogy könnyebben boldogul a feladatokkal. Nehéznek azonban akkor se szabad nevezni, aki 3as alatt teljesít bármiből, az ne az egyébként tényleg harmatgyenge oktatási rendszert okolja ezért.”
 • 14. fierce 2009. május 06. 14:51
  „to kikelet:

  Szerinted ez volt az eddigi legkönnyebb matek érettségi? Szerintem ezt nagyon sokan nem így gondolják.A tavalyi lényegesen könnyebb volt , és az azt megelőző években is.Egy nyolcadikos simán megoldaná?Úgyérzem ezt is sokan megcáfolnák. Kicsit úgytünik hogy téged 4évig csesztettek az iskolában, és most így próbálsz visszavágni hogy lealacsonyítod a többieket , mert neked nagyon simán ment. Lehet hogy tényleg átlag felettiek a képességeid, de a mondataidból az jött le hogy valami kocka stréber L vagy...

  sok sikert a további érettségikhez mindenkinek”
 • 13. járókeret 2009. május 06. 14:50
  „point 2009.05.06. 14:43
  5ös tanuló aztamindenit. ja hát bemagolják az anyagot, de a felét nem értik. ez az érettségi pont azt szűri ki. ide logika kell meg gondolkozás, nem a tanulás. aki meg nem tudja használni az agyát, hát az sajnálatos.”
 • 12. járókeret 2009. május 06. 14:47
  „kikelet_ 2009.05.06. 14:37
  így van. az 5ös szinthez semmi tudás nem kellett se magyarnál, se törinél. nevetségesen könnyű volt. a matek viszont nehéz volt szerintem, bár meg lesz abból is az 5ösöm, de abból azért a gyengébbeknek meg kellett küzdeni a 2-es/3-asért. a második része szivatós volt na.”
 • 11. kikelet_ 2009. május 06. 14:46
  „Kedves Skipgeri!

  Ha mérnőkképzésre jelentkezel (ha ennyire érdekel, elárulom, hogy azon vagyok), valószínűleg nem fog beszámítani a felvételidbe a töri. A kijelentés arra vonatkozott, hogy minden érettségi tárgy teljesíthető 0 tudással 3as-4es körülire. Mérnökjelöltként nyilván matekból vagy erősebb, de abból még nem következik egyenesen, hogy a többi tárgy nehéz lenne.”
 • 10. point 2009. május 06. 14:43
  „"nagyon butának kell lenni ahhoz, hogy valaki még a 80%ot, az 5ös szintjét se érje el"
  akkor én nagyon buta vagyok..:S az esszével nekem se volt gondom pedig attól jobban tartottam a rövid válaszos meg szerintem nehezebb volt legalábbis nekem de eddig akivel beszéltem mind azt mondta hogy nehéz volt és nem egy ötös tanuló volt köztük..”
 • 9. kikelet_ 2009. május 06. 14:37
  „Kedves d.szandra!
  1. Én nem néztem le senkit, amiket leírtam, az tény. Nem tudom melyik suliba jársz, de ha valaki ennek a szintnek se tud megfelelni, az ne másban keresse a hibát, hanem saját magában.
  2. Az érettségin 3-4es körüli szintig 0, értsd NULLA magolás szükséges (járókeret szerint, aki veled együtt érettségizik, az 5-ös se elérhetetlen..). Saját magadat teszed nevetségessé, ha szerinted ezekhez a feladatokhoz magolni kell. Matekhoz meg használható tudtommal a függvénytáblázat, ha az összefüggéseket nem tanultad meg.
  3. ha már papíron "érett" leszel, tanulhatnál egy kis illemet is”
 • 8. Skipgeri 2009. május 06. 14:34
  „kikelet! futó vendég leszek egyetemen? ezt miből gondolod? abból, hogy azt mondtam töri érettségi nehéz volt?! akkor kicsit szedd össze a gondolataid légyszíves. nem feltétlen kell ám mindenkinek jogra és hasonló agyon majmolt szakra jelentkeznie! a mérnök képzések között meg nem sűrűn kell a történelem! nem szeretnék indiszkrét lenni de érdekelne, hogy hány éves vagy és mi a végzettséged ha a matek érettségi nálad a 8.asoknak szól!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oszkó: modellváltást jelent a magyar válságkezelő program

Modellváltást jelent az új kormány válságkezelő programja - jelentette ki kedden Brüsszelben Oszkó… Tovább olvasom