Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Több mint egy tonna italos kartondobozt gyűjtöttek össze

Negyvenhat budapesti óvoda 5200 ovisa vett részt a csütörtökön véget ért italos kartondoboz-gyűjtő akcióban, melynek során a kicsik közvetítésével jóval egy tonna fölötti újrahasznosítható csomagolóanyag gyűlt össze - mondta el projektet záró "Doboz Napon" Baka Éva, a szervező Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) ügyvezető igazgatója.

Baka Éva az V. kerületi Bástya utcai óvodában tartott sajtótájékoztatón hangoztatta: a gyűjtőakció célja, hogy a legfiatalabb nemzedéknek, rajtuk keresztül pedig szüleiknek is bemutassák e csomagolóanyag szelektív gyűjtésének fontosságát.

Mint mondta, az italos karton "mostoha sorsú" hulladéktípus, hiszen sokan nem tudják, mit kezdjenek vele. "Nos, Budapesten a kék színű, azaz a papírgyűjtő dobozokba kell őket dobni, hiszen mintegy 75 százalékban papírt tartalmaznak. Vidéken azonban a műanyaghulladékot gyűjtő sárga dobozokban van a helyük, innen válogatják később ki őket" - magyarázta Baka Éva.

Az IKSZ vezetője elmondta: Magyarországon évente közel 400 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Ez azt jelenti, hogy egy háztartás átlagosan 100-125 darab dobozt használ el évente. "E mennyiségnek jelenleg 14 százalékát gyűjtjük szelektíven. Az IKSZ célja az, hogy ez az arány 2012-re 20 százalékra nőjön, így mintegy 80 millió dobozból készülhessen újra papírdoboz, törlőkendő, füzet, vagy akár tojástartó" - mondta.

Baka Éva az MTI-nek arról is beszámolt, hogy vidéki városokban is folyamatosan, körülbelül havi rendszerességgel szerveznek hasonló akciókat óvodáknak. Mint mondta, idén a nagyvárosok helyett inkább a kis-közepes városokra koncentrálnak.

Az akciót tavaly kezdte a szervezet, s a sikeren felbuzdulva - idén már maguk jelentkeztek az óvodák - ősszel azt tervezik, hogy budapesti iskolákra is kiterjesztik a programot. A tavaly ősszel zárult budapesti akción 42 óvoda több mint 1300 kilogramm italos kartondobozt gyűjtött össze.

Az IKSZ a gyűjtőakciót a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt., a szelektív hulladékgyűjtést országos szinten koordináló ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a Fegroup Invest Zrt. szakmai segítségével szervezi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazta zárkatársait, 10 év börtönre ítélték

Jogerősen tíz év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön azt a mezőgyáni… Tovább olvasom