Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Titkári támogatással került kormányhoz

Mihályi Ildikónak annak idején nem volt szerény a vágya, mindenáron kormányhoz szeretett volna kerülni.
Sokféle karrier létezik, elindulhatunk a gazdagodás irányába, másokat a rang, a hatalom vonz, Mihályi Ildikónak se volt szerény a vágya, mindenáron kormányhoz szeretett volna kerülni. Három év kísérletezés után célhoz ért. Csakugyan kormányos helyre került, és ennek már negyvennégy éve. Azóta ül autó, majdnem kivétel nélkül személyautó volánja mögött.

– Az a kevéske kivétel, az nem akármilyen volt – mondja Mihályi Ildikó. – Éppen egy vállalat alkalmazott gépkocsivezetőként, négyórás készenléti szolgálatban. Rengeteg volt az ácsorgás, a főnök rendes volt, hozzájárult, hogy mellékesen elfoglaljam magam. Egy ügyes roma vállalkozó fiú pótkocsis, hosszú platós kamionjával széntől béléstestig sok mindent szállítottam. Nem volt könnyű átállni arra a dög járműre. Megvan a nemzetközi TIR-vizsgám sok éve, de ez az egyetlen alkalom volt, hogy kamionoztam. Igaz, letettem a gépkocsi-oktatói vizsgát is, de sohasem oktattam. Személykocsival jártam, sokfélével.

A Budapesten született nő Győrben érettségizett és néhány évet leszámítva, az indulás esztendeit, egy-két légköbméteres volt a munkahelye. Nemrég még egy 123-as zöld, 26 éves Mercedesszel taxizott Győrben, ez a jármű most ott áll az udvarukon. Decemberben járművet és céget is váltott. Átült egy Opelre és azóta a Volánnál taxizik.
– Túl jó nekem ez az Opel, nagyon gyors, nem tudom kihasználni. Kollégáim mindig azzal hecceltek, nagyon lassú volt a Mercedesem. Lassú a fenét, én nem vagyok gyors. Csak biztosra szeretek menni, nem szeretem a száguldást.

Amikor a taxis pilóta leérettségizett, ellentétben osztálytársnőivel, nem főiskoláról, egyetemről álmodott, mindig sofőr szeretett volna lenni. Nem kis fáradságába került, hogy volánhoz ülhessen. Emlékszik, egy Budapestre került táncpartnere ígérte meg, összeismerteti egy miniszterhelyettessel és így majd elindulhat a pályán. Nem kis bátorságra vall, hogy Mihályi Ildikó a ’60-as évek legelején, az akkori megyei pártbizottság első titkárához kopogtatott be. Tőle kért segítséget, hogy gépkocsivezető lehessen. Az ÉDÁSZ-hoz felvették, de a főnökök azt mondták, női pilóta mellé nem ülnek be.

Sofőrködött Pesten, aztán Győrben, az akkori közműnél, Pannonhalmán egy útépítő költségvetési cégnél. Lebukott a főnökük, csúnyán meghurcolták – emlékszik vissza az asszony. Győrbe került utána két évre, egy olyan céghez, melynek főnöke meg akarta környékezni. Két évet húzott le ott, amikor az első ember kirúgta.
– Azon az utolsó napon mind a ketten vertük az asztalt, ő az egyik felén, én a másik felén. Életemben nagyon sok férfi között dolgoztam, sokszor egyedüli nőként. A férfiakat azonban én választottam, erre mindig adtam...

Mások autói után vezetett saját járművet is. Volt Polski Fiatja, Renault-ja, aztán a csoda Mercedes, amely 26 évesen is kifogástalanul működött, amellyel taxizott. Még Volga is volt a kocsik között, bődületesen erős, 2500 köbcentis motorral.

Azt, hogy hány kilométert vezetett, nem számolta, nem tudná összesíteni, de bizonyosan több millió kilométert kitenne. Idehaza az egész országot bejárta, de taxizott Németországba, Ausztriába, volt utasa Triesztbe. A volán mellett a szerencse sose hagyta el.
– Nem mondom, hogy nem koccantam soha, negyvennégy év alatt ez igaz se lehetne. De hogy összetörtem volna magam vagy másokat, a rám bízott kocsikat, ilyen sose fordult elő. Kerékpárt és kerékpárost viszont kiszedtek alólam, húszat bizonyosan. Részeg biciklis is alácsúszott már az autómnak, amikor már álltam. Sohase én voltam a hibás és nagy baja egyiküknek se lett. A gépkocsiszereléshez annyit értek, ha megáll az autó, nagyjából tudom, hogy mi a baja. Kereket cserélni minden további
nélkül tudok.

Mihályi Ildikó három évig volt asszony, amikor a férjét rajtakapta családi ágyukban a férfi unokahúgával, kidobta. Magányos viszont sohasem volt. Most azzal az egykori kollégájával él együtt, aki sok éve a TIR-vizsgára felkészítette. Megelégedett ember, mindig is boldog volt a volán mellett. A volánosok társaságában pedig most különösen jól érzi magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az intelligens nők kevésbé házasodnak

Több nagy-britanniai egyetem kutatói állapították meg, hogy az intelligens nők ritkábban mennek férjhez, míg a velük azonos IQ-jú férfiaknak nagyobb a nősülési kedvük. A kutatók negyven évvel ezelőtt 900 férfi és nő IQ-ját mérték és most újra felkeresték ezeket a személyeket, hogy megtudják: hányan kötöttek közülük házasságot. A szakemberek érdekes magyarázatot adtak. Tovább olvasom