Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

Tiltakozás: Orbán válaszolt a táncművészek levelére

Orbán Viktor levélben válaszolt annak a több mint negyven táncművésznek, akik tiltakoztak a Magyar Fesztivál Balett 130 milliós kormányzati támogatása miatt.
A minőség sajátos elbánást igényel a kormányfő szerint, aki levélben válaszolt annak a több mint negyven táncművésznek, akik tiltakoztak az ellen, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére idén csak 211,9 millió forint jut.

A levélben - amelyből Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerdán juttatott el részleteket az MTI-hez - az áll: Orbán Viktort jóleső érzéssel tölti el, hogy a táncművészek nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérik.

A miniszterelnök arra kéri a művészeket: méltányolják, hogy a magyar kormány az életművükkel kiemelkedőt alkotó, hazánkat a világ élvonalába emelő egyéniségeket különösen is elismeri.

"A támogatás lehetőségét különleges ajándéknak tartjuk olyan művészeink esetében, akik a szakma nagy öregjeiként még alkotnak, komponálnak vagy társulatot vezetnek" - írta a kormányfő, hozzátéve: "miközben magam is úgy gondolom, hogy a támogatások mértékét jogi formában ildomos szabályozni, az is helyesnek tűnik, hogy a jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformák legyenek, mégis be kell látnunk, hogy a minőség sajátos elbánást, a kiemelkedő kiemelkedő elbírálást is érdemel. Ennek az árnyalt egyensúlynak a fölismerése és fönntartása, az egyenlőség és a kvalitások közötti különbség egyszerre való elismerésének tudománya okozza azt, hogy a politikát is művészetnek szokás tekinteni" - olvasható a miniszterelnök levelében.

Orbán Viktor hozzátette: a kormány az ország pénzügyi lehetőségeihez mérten, sőt azon felül is mindent megtesz a "méltó és méltányos" elbírálás érdekében.

A miniszterelnök végül azt írta, hogy "mint a művészet minden ágában, így a miénkben is a döntések ésszerűsége, a harmónia, a ritmus megfelelő volta bírálható volt és marad".

A több mint negyven táncművész, köztük számos jelentős társulat vezetője a kormányfőnek címzett nyílt levélben tiltakozott a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatása miatt hétfőn. Levelüket a Magyar Táncművészek Szövetsége juttatta el az MTI-hez.

Az aláíró művészek szerint a támogatásról szóló döntés mind szakmailag, mind morálisan elfogadhatatlan egy olyan helyzetben, amikor a független színház és tánc területe a létéért küzd, a Nemzeti Táncszínház támogatása a 2001-es nyitó évnél is kevesebb, az állami és önkormányzati együttesek működése is forráshiányos, a szakmában több együttes hónapok óta nem tud fizetést adni a táncosoknak, és az összes független táncegyüttes, illetve befogadóhely működésére fordítható pályázati pénz idén csak 211,9 millió forint, amelyet közel félszáz együttes között kell szétosztani.

"Mi, aláírók, nem a Magyar Fesztivál Balett támogatásának megszüntetését kérjük. A táncművész szakma azt szeretné, ha a törvényben előírt jogok és kötelezettségek mindenki számára egyformán kötelezőek lennének, és a támogatások mértékét minden esetben a törvényi szabályozás határozná meg" - zárul a nyílt levél.

Az aláírók között van Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti Nkft. ügyvezető igazgatója; Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője; Kiss János, a Győri Balett igazgatója; Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője; Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett megbízott igazgatója; Szakály György, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora; Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház igazgatója; Uhrik Dóra, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola tánctagozatának vezetője; Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója; valamint Frenák Pál, Gergye Krisztián, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Krámer György és Novák Ferenc táncművész-koreográfus.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. Batistuta 2012. szeptember 27. 16:50
  „mutyiland”
 • 34. Rinpócse 2012. szeptember 27. 08:30
  „30 Igaz, Markó Iván nélkül nem lett volna Győrben ilyen színvonalon balett,de mikor cserbenhagyta őket, Kiss János tartotta össze és vitte tovább a társaságot , ugyanazt a színvonalat megtartva ,ez lehet nehezebb,mint egy kész osztályt idehozni .”
 • 33. Gőcze_László 2012. szeptember 27. 07:56
  „Oreg35 már rátalált a fellengzős válaszlevél legérdekesebb mondatára, ezért elnézést, hogy egy kicsit bővebben megismétlem: "...az egyenlőség és a kvalitások közötti különbség egyszerre való elismerésének tudománya okozza azt, hogy a politikát is művészetnek szokás tekinteni ..."
  Ebben az egy mondatrészben benne van minden, ami indokolja a jelenlegi javadalmazási metódust, mármint a politikusokét.
  Még hogy a politika művészet lenne? Főleg itthon. Lehetne akár az is, ha a lépései nem csupán az ellenoldal ellehetetlenítését szolgálnák. A csapongó kapkodás meg végképp nem művészet, arra más pejoratív jelző illik.”
 • 32. pancser 2012. szeptember 26. 22:34
  „31. fityesz 2012.09.26. 21:28
  Azt írod : "Nomármost ez a balettos balek ember,hogyishívják a Markó - ő valahogy ilyen ember hírében áll."
  "fityesz" a fityegőmbe is több ész szorult fejednél. Kulturális analfabétáknak nem érdemes érvelni, de azért bizonyára jobbikos vagy!”
 • 31. fityesz 2012. szeptember 26. 21:28
  „Izrájeli embereket támogatni kell,ezt mondta az ÁJEMEF.Nomármost ez a balettos balek ember,hogyishívják a Markó - ő valahogy ilyen ember hírében áll.Így a Fityesz még jó,hogy pénzeli a sajátjait.A többi kutya meg ugathat,úgy sem hallgattatik meg.”
 • 30. ktl 2012. szeptember 26. 21:10
  „24. Hunicum 2012.09.26. 20:01

  23. ktl!
  "Kiss János a Markó Iván tanítványa volt."

  Innentől nem kívánok Önnel kommunikálni. :D

  Arabusul én se VELED! :D

  Kedves 25.Földönjáró!

  Ebben egyetértünk. De Kiss János akkor se tett többet a Győri Balettért, mert Markó Iván nélkül nem is lett volna Győri Balett...”
 • 29. vikri 2012. szeptember 26. 20:56
  „A cinikus, magaslóról beszélő ("mindenhez értő") válasz lényege: mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek... Ennyi! Gusztustalan!”
 • 28. sorok_közt 2012. szeptember 26. 20:36
  „Állítólag válságban van az ország... Az óvodákban nincs WC papírra pénz, betegek halnak meg mert nem kapnak megfelelő kórházi ellátást, kátyu kátyu hátán stb. A művész úr annak idején, mikor állítólag öregbítette Győr hírnevét (nem csak győriek vannak ám! -a többivel mi lesz? ) szóval amikor a művész úr alkotott (ahelyett hogy dolgozott volna, és a szabadidejében ugrabugrált volna) nagyon jól meg volt fizetve. Akkor sem halt éhen Gondoljunk bele: 130 millió csak úgy hirtelen ajándékba, mikor egy ember másfél millióért gürcöl egy éven át. Ez reális?”
 • 27. Pretorianus 2012. szeptember 26. 20:22
  „18. load 2012.09.26. 18:01
  mega LOL ! :)))”
 • 26. Oreg35 2012. szeptember 26. 20:17
  „´ a politikát is művészetnek szokás tekinteni" - olvasható a miniszterelnök levelében.
  A lopás, harácsolás és hazudozás művészetének!!! Ezt Ő már csak tudja!”
 • 25. Földönjáró 2012. szeptember 26. 20:04
  „T. 23-as ktl
  Ez így igaz, ahogy írtad, de! Tovább is van, mondjam még!
  Tíz év után úgy eltűnt, mint szürke szamár a ködben, itt hagyva a <moderálva>ban a hőn imádott társulatát. Ráadásul még a műveit is letiltotta. Akkor hol volt a balett iránti alázat?? Szóbeszéd szerint állítólag Izraelben bukkant fel, aztán máshol,majd egyszer csak a Fesztivál Balett. Hát nem tudom a társulattal és a hőn szeretett közönségével ez mennyire volt gerinces. Előttem akkor nagyon mélyre kapálta el magát Markó Iván.”
 • 24. Hunicum 2012. szeptember 26. 20:01
  „23. ktl!
  "Kiss János a Markó Iván tanítványa volt."

  Innentől nem kívánok Önnel kommunikálni. :D”
 • 23. ktl 2012. szeptember 26. 19:46
  „Tisztelt Hunicum!

  Színházi szerepei [szerkesztés]

  A Nap (Markó Iván: A Nap szerettei)
  Király (Markó Iván: Az igazság pillanata)
  Arany álarcos
  Mephisztó (Markó Iván: Don Juan árnyéka rajtunk)
  Mars (Markó Iván: Izzó planéták)
  Minotaurusz (Markó Iván: Totem)
  Keresztelő (Markó Iván: Jézus, az ember fia)
  Mandarin (Markó Iván: A csodálatos mandarin)

  A társulat első évtizedét Markó Iván szellemisége határozta meg. Koreográfiái - abban az időben, a teljes repertoárt alkották - az emberiség nagy kérdéseit vetették fel, erőteljes érzelmi, indulati töltéssel, s a látványszínház gazdag eszköztárának bevetésével. Az indulásuk is legendás volt. Kilenc év alatt összekovácsolódtak az iskolapad, és a balettkorlát mellett. Az Állami Balettintézettől átvett diploma után, úgy döntöttek, hogy nem szélednek szét, hanem együtt építik a karrierjüket. Ügyüknek megnyerték Markó Ivánt, aki búcsút mondott a Maurice Bejárt világhírű együttesének Brüsszelben. Győrbe jött, s az együttes vezetője lett.

  Kiss János a Markó Iván tanítványa volt.”
 • 22. pancser 2012. szeptember 26. 19:41
  „20. háté 2012.09.26. 18:33
  Már megint hetet havat összehordasz.Ki nem <moderálva>ja le az argentinokat, semmi köze a cikk témájához a tangónak.”
 • 21. Hunicum 2012. szeptember 26. 19:01
  „Tisztelt Ktl!

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Kiss_J%C3%A1nos_%28balettm%C5%B1v%C3%A9sz%29

  http://www.gyoribalett.hu/cgi_2009/index.php?hlid=31

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C5%91ri_Balett”
 • 20. háté 2012. szeptember 26. 18:33
  „Orbán Viktor hozzátette: a kormány az ország pénzügyi lehetőségeihez mérten, sőt azon felül is mindent megtesz a "méltó és méltányos" elbírálás érdekében.

  Helyes az imf-hitelből telik a fidesznyikoknak!

  Az argentin elnök kiosztotta az IMF-et

  2012. szeptember 26. - 11:44

  Az argentin elnök indulatosan visszautasította kedden a Nemzetközi Valutaalap kritikáját, amely szerint kormánya megbízhatatlan adatokat szolgáltat az ország gazdaságáról. Cristina Fernández egyben rámutatott, hogy az IMF hibás a világgazdasági válságért.

  Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója előző nap így fenyegetőzött: "utoljára figyelmezteti" az argentin kormányt, hogy december 17-ig közölje a valódi inflációs és növekedési adatokat, különben szankciókra számíthat. Az argentin statisztikai hivatal szerint az elmúlt 29 hónapban havi egy százaléknál kisebb volt a pénzromlás, a fogyasztók szerint viszont ennek legalább a kétszerese.

  "Ez az utolsó sárga lap nekik. Remélem, el tudjuk kerülni, hogy piros lapot kelljen bemutatni, de ha nem igazodnak a szabályokhoz, nem a valódi adatokat közlik, akkor (azt kell mondanom, hogy) minden játékos egyenlő, nem számít, milyen jól futballoznak" - jelentette ki Lagarde.

  Cristina Fernández az ENSZ Közgyűlése ülésszakán felszólalva kigúnyolta a kormányának szóló figyelmeztetést: "hazám nem labdarúgóklub, hanem szuverén ország, amely önállóan hozza döntéseit, és nem hajlik meg semmilyen nyomás alatt, nem beszélve a fenyegetésekről. A 30-as évek óta nem volt ilyen súlyos gazdasági és politikai világválság" - mondta.

  Hozzátette, hogy nem tűr el kritikát egy olyan szervezettől, amely "bűnrészes volt Argentína egy évtizeddel ezelőtti gazdasági összeomlásában, és szerepe volt az Európát valamint az Egyesült Államokat jelenleg sújtó bajok kialakulásában is".

  (MTI nyomán)”
 • 19. Ambar 2012. szeptember 26. 18:02
  „Markó Ivánt tisztelem és sokat tett a balettművészetért!Szerintem kiválóan dolgozik.Azzal meg nem értek egyet hogy a kedves vezető osztogat pénzeket. Nem hiszem hogy az ő dolga lenne,így csinál politikai ügyet abból amiből nem kellene!Az egyszemélyi vezérelmélet nem hiszem hogy jó dolog.Úgy csinál mintha mindenhez értene sajnos a kormányzati munka nem ezt bizonyítja.Azért néhány dolgot hozzáértő emberekre kell bízni!Kár mindent egyedül eldöntenie azért jutottunk ide ahol vagyunk.Lejjebb a béka fenekénél!”
 • 18. load 2012. szeptember 26. 18:01
  „15. pancser
  Már megbocsáss, de én Markóról egy szót nem írtam!
  Ha nem tudod, kire utalok a "Kedves Vezető" titulussal, csak szólj és majd segítek.”
 • 17. ktl 2012. szeptember 26. 18:01
  „13. Hunicum 2012.09.26. 17:23 :
  Aki nem tud arabusul, ne beszéljen arabusul! És akkor még finoman fogalmaztam.”
 • 16. gjozsi88 2012. szeptember 26. 17:57
  „mekkmester
  Politikai ügyet a Viktor csinálta......
  Minden más erre reakció!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy fiatal férfit keres a rendőrség a domonyvölgyi gyilkosság miatt

Egy 18 és 25 év közötti, fehér bőrű, rövid, szőkésbarna hajú férfit keres a rendőrség a domonyvölgyi… Tovább olvasom