Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Természetes kísérlet a Fertő tónál

A Fertő tó vízszintjét érintő természetes kísérletet végeznek magyar és osztrák szakemberek pénteken a mekszikópusztai zsilipnél.
A Fertő tó ökológiai állapotának megtartása érdekében Magyarország és Ausztria érdeke a Fertő tó vízszintjének minél magasabb szinten tartása. A magasabb vízszint kedvezőbb a tó vízminősége és a természetvédelem szempontjából is. Kedvezően járulhat hozzá a nádövezet vízcseréjéhez, az új élőhelyek létrehozásához, különösen a halak életterének bővüléséhez. A magasabb vízszintek tartásánál azonban figyelembe kell venni, hogy a tó vízállása bizonyos magasságot nem léphet túl, hiszen az árvíz veszélyeztetheti a tó körüli létesítményeket.


A tó vízszintjének emelésével kapcsolatos kutatásokat a magyar és osztrák szakemberek közösen végezték el, ezzel párhuzamosan befejeződtek a tó levezetőrendszerének, a Hanság-főcsatorna és a Rábca rekonstrukciós munkái. Az elméleti számítások, illetve matematikai modellek eredményeit azonban csak a természetben végrehajtott kísérlettel lehet hitelesíteni.

A kísérlet időtartama alatt a Hanság-főcsatorna-Rábca vízrendszeren vízhozam-méréseket, vízszint-rögzítést és vízminőség-vizsgálatokat végeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfenyegették a rajkai szlovák családot

Rajka - Állítólag hétfőn a tüntetők felé köpött, ezért megfenyegették az autóst. Azóta egy őrző-védő… Tovább olvasom