Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Taxis után lőtt az őrezred tagja - Eljárás a kormányőr ellen

Nyomozást indított a Budapesti Nyomozó Ügyészség a pénteken reggel az Önkormányzati Minisztériumnál a fegyverét használó kormányőr ellen. Vizsgálják, hogy a taxisnál megállapítható-e, hogy hivatalos személy elleni erőszakot követett el.

Összefoglaló

Az ügyészség azt is vizsgálja, hogy a taxisnál - aki állítólag el akarta sodorni kocsijával a kormányőrt - fennáll-e a hivatalos személy elleni erőszak gyanúja.

A menekülő taxis egyébként közben magától bement a rendőrségre.

Mint a Független Hírügynökség már hírül adta, egy járókelő megsérült, mikor egy kormányőr pénteken reggel egy taxi után lőtt az Önkormányzati Minisztériumnál. A Köztársasági Őrezred vezetője szakszerűtlennek és jogszerűtlennek minősítette a fegyverhasználatot, a kormányőrt felfüggesztették.

A taxis a számára tiltott helyen parkolt le, elhagyta a kocsit, majd mikor visszatért, a kormányőr igazoltatni akarta. Az eset a belvárosban, a Mérleg utcában történt, az Önkormányzati Minisztérium épületénél. A taxis megpróbált kitérni az intézkedés elől, a kocsijába ülve elmenekült, ezzel a kormányőr testi épségét veszélyeztette. A kormányőr ekkor használta a fegyverét, a lövéstől egy járókelő megsérült.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a Budapesti Nyomozó Ügyészség a helyszíni szemle elsődleges eredménye alapján "foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indított nyomozást a kormányőrrel szemben." Vizsgálják, hogy a taxisnál megállapítható-e, hogy hivatalos személy elleni erőszakot követett el. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a taxis az eset után magától bement az V. kerületi Rendőrkapitányságra. Az ügy kapcsán senkit nem vettek őrizetbe.


Taxis után lőtt az őrezred tagja - Egy civil megsérült

Az elsődleges információk alapján a Köztársasági Őrezred parancsnoka úgy ítélte meg, hogy a fegyverhasználat szakszerűtlen és jogszerűtlen volt, ezért a tiszthelyettest - a vizsgálat idejére - a beosztásából azonnali hatállyal felfüggesztette.

A helyszíni szemlét a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az ügyészség folytatja, ügyben a továbbiakban az ügyészség jár el.

Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese elmondta: a taxis egy kerületi kapitányságon feladta magát. Hivatalos személy elleni erőszak miatt eljárást indított ellene az ügyészség.

Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyelete szerint az Országos Baleseti Intézetbe szállították a sérültet, de a kórházban a sérült állapotáról nem kívántak felvilágosítást adni.

Korábban

A Független Hírügynökség információi szerint a taxis tiltott helyen parkolt, elment a kocsitól, majd mikor visszatért, akkor akart intézkedni a kormányőr. A taxis a kocsijába ült és el akart hajtani, az őrezred munkatársa ekkor használta a fegyverét. Egyelőre ennyit tudni, hogy egy civil megsérült.Gálik Viktória a Köztársasági Őrezred szóvivője elmondta, hogy pénteken reggel az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai parkolójába, számára tiltott helyre állt be egy taxis, aki autóját egy időre ott is hagyta.

Az ügyben az ügyészség jár el, az elődleges vizsgálat szerint szakszerűtlen és jogszerűtlen volt a fegyverhasználat, így a kormányőrt felmentették - közölte Gálik Viktória.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. MTT 2009. május 17. 13:09
  „24.-nek, olvasd el kérek mégegyszer, ..." vagy bármilyen igazoltatásra jogosult testület tagja.." - én nem csak a rendőrrel példálóztam, de egyébként igazságod van benne, hogy hol is használja azt a fegyvert, valóban meggondolandó. Most, hogy felfüggesztették, biztosan lesz is rá ideje.”
 • 24. kivagyokén 2009. május 16. 18:03
  „A kormányőr NEM rendőr!!
  Joga és kötelessége megvédeni a rábízott személyt. De... igazoltatni tikosban parkolót?! Nem hiszem, hogy ezért kapná a fizetését. A fegyverhasználatot pedig emberek között nagyon nagyon meg kell gondolni.”
 • 23. MTT 2009. május 16. 15:09
  „kedves viperetta335, csak annyit, ha a te férjed vagy feleséged lenne rendőr, vagy bármilyen igazoltatásra jogosult testület tagja, és el akarná gázolni valaki, mikor a munkáját végzi, akkor Te sem ezt írtad volna....Bocs.”
 • 22. viperetta335 2009. május 16. 14:14
  „Szerintem egyszerűen begurult,és agyi tevékenység(rendszám feljegyzése,adminisztráció,feljelentés) helyett nagyfiú lett egy perc alatt,és elhatározta,most vagy soha:kinyírom ezt a pofátlant,aki nem esett hasra a felszólításomtól...Nem tom,tán azt hitte,a mentelmi jog vonatkozik rá,vagy mi...”
 • 21. Domestic 2009. május 16. 14:04
  „Lőni egy ilyen szituációban utcáN? El kell döntenie egy pillanat alatt és elő a fegyverrel!
  Utána csőretölt, céloz és....
  (és itt még mindíg megállhat)
  ...ha lő, onnantól övé a balhé!
  Ha eltalálta azért!
  Ha nem találta el azért is, mivel ez célzott lövés és kihagyta a figyelmeztető lövés leadása lépést!
  Ha a levegőbe lősz abból is MÉG LEHET GOND, mert ki tudja hol,kit talál meg a lövedék (hisz nem céloztál)
  Ha az aszfaltot, vagy betont, vagy falat célzol, vagy találsz el, (lakott emberekkel teli helyen)olyan, mintha bekötött szemmel biliárdoznál...
  Szóval szarban van az ürge rendesen!
  Ezt neki (mert kinek, ha nem neki) tudnia kell, tapasztalnia kellett és kell minden lövészetkor és szituációs gyakorlaton (kiképzésen), így most ninden gondolata, minden tizedmásodperce ezerszer lesz elragozva és értékelve - hát ezért nem ártott volna előbb gondolkodni!”
 • 20. viperetta335 2009. május 16. 11:53
  „Kedves 13-as,majd ha téged lőtt volna meg a nagyeszű és nagytehetségű kormányőr,nem lennél ilyen megértő.Igenis felháborító,hogy egy utcán,ahol gyerekek és járókelők is járnak abban az időben,végiglő az egész utcán egy kormányőr azért,mert a taxis elhúzott.Jegyezze meg a rendszámát,intézkedjen normálisan,hiszen semmi nem történt,ami miatt lövöldöznie kellett volna HÁROMSZOR,viszont a rendszám megjegyzése agymunkát igényelt volna ugyebár...Mi a szartól védte meg a világot azzal,hogy kieresztett három golyót?
  Még célozni sem tudott normálisan.”
 • 19. jucuska40 2009. május 16. 07:41
  „Te jó ég!!! Hol tartunk? jó hogy nem lőtte agyon.....”
 • 18. légyboldog 2009. május 16. 02:17
  „Hát nagyon veszélyes akció lehetett... a taxis majdnem elsodort ollan állórajtot vett! Gondolom egy tigrisbukfenccel kivédte majd gondolta kilövöm a kereket mert tegnap volt az esti filmben. há most nem sikerült, a gyalogosrol nem tehetek mert a gellert kapott golyo irányithatatlan, az Imcsi megmondta. a beton a hibás vagy az utkezelö!! de valójában a betonozos bácsi aki igy tette le a betont.”
 • 17. IV.Béla 2009. május 16. 00:04
  „MTT! Már ne is haragudj, de akkor ilyen alapon én is kezdjem el védeni azokat a robotokat, akik a békés emberekre lőttek a különböző tüntetéseken, mert hát ott is volt olyan, aki rongált?
  Egy ilyen tisztségben lévő embernek észnél kell lenni, elvileg kismillió alkalmassági teszten kellett átmennie, hogy alkalmas legyen a feladata elvégzésére. Akkor hogy nem volt képes felmérni, hogy ezzel embereket veszélyeztethet? Miért nem írta fel egyszerűen a rendszámát a taxisnak?”
 • 16. Imcsi 2009. május 15. 21:55
  „Milyen érdekes, hogy a taxisok még nem tiltakoztak az eljárás ellen!”
 • 15. FűzfaVessző 2009. május 15. 20:39
  „A határőrökkel feldúsított rendőrség sajnos a lőgyakorlatokon sem mutat fel jobb eredményt.A túszejtő helyett a túszokban /bábuk/találtak négy lövésnyomot.
  F.V.”
 • 14. Imcsi 2009. május 15. 20:25
  „Én 13.-mal értek egyet!
  Egyébként, akinek fegyverviselési engedélye van, az -adott esetben- használni is fogja! Mert, azért van! Aki pedig egy fegyveres embernek (ez kívűlről biztos látszott is) nem engedelmeskedik, az így jár! Elnézést a megsérült járókelőtől, de a gellert kapott lövedék sajnos irányíthatatlan!”
 • 13. MTT 2009. május 15. 19:37
  „Egy pillanat! a hírekben úgy fogalmaztak, hogy felszólította az igazoltatásra a taxist, de az gázt adott és majdnem elgázolta és elhajtott, mire a rendőr lőtt, - a kerékre - de gellert kapott a lövedék. Így sebesült meg a járókelő. Egyébként nem kell a kormányőrt bántani, nem azért lőtt utána mert rossz helyen állt, - azért igazoltatta volna, - a lövés amiatt volt, hogy veszélyeztette a testi épségét a szolgálatot ellátó személynek!! ÓRIÁSI KÜLÖNBSÉG! Melyikünk merné megtenni, az itt kommentelők közül, hogy majdnem elgázol egy őt igazoltatni akaró hivatalos személyt?! A taxis miért gondolta, hogy neki ezt büntetlenül szabad? A járókelő vétlen, rossz időben volt rossz helyen.”
 • 12. kivagyokén 2009. május 15. 17:37
  „1. Nem kell lelőni általában senkit.
  2. Lakott területen NAGYON meg kell gondolni mikor haszál fegyver bárki is!
  3. Ne hasonlítsunk össze az INTÉZKEDŐ rendőrt, eg gyakorlatilag portási feladatot ellátó kormányőrrel (nem rendőr!)

  Azért halkan megjegyzem pár évvel ezelött a mos országmentőként várt OV a bébiszitterért küldte az állami autót, amit elloptak. NEM volt benne a védett személy mert üres volt az autó, a kormányőr mégis lött. Ezért őt előléptették, a tolvaj pedig ha jól emlékszem 5 évet kapott. Igaz ott járókrlő nem sérült meg, csak az lekövető”
 • 11. HorváthP. 2009. május 15. 12:34
  „Sasszemű cowboy. :)) Ez jó.
  Egyébként nagyon igazad van.”
 • 10. HarconaMarcos 2009. május 15. 12:31
  „´A kormányőr az autó kerekeire célzott, a lövés azonban egy járókelőt sebesített meg a lábán.
  A járókelőt kórházba vitték, sérüléséről egyelőre nincs pontos információ.´
  Gondoljon bele mindenki, aki igazat akarna adni a lövöldözőnek, hogy ott az ő hároméves gyereke megy, akit nem lábon, hanem fejen talált volna a sasszemű cowboy...
  Ez meg a legleg:
  ´A környék utcáit a rendőrség lezárta, az ott parkoló autókat sem lehetett elvinni, a helyi parkolási társaság (a ferraris botrányról elhíresült Belváros-Lipótváros Parkolásszervező és Üzemeltető Zrt.) parkolási ellenőrei azonban elkezdték büntetni a parkolási időt túllépő autósokat.´
  Normáááális?! Hol élünk?”
 • 9. Gabor123 2009. május 15. 12:26
  „vmi hasonló eset történt amikor megállt igazoltatásra egy "ember" és elsodorta a rendőrt és hátba lőtték...
  Ha jól emláxem akkor az jogos önvédelem volt. Hogy is van ez????”
 • 8. pogácsa 2009. május 15. 12:19
  „3.-ra AHA :)”
 • 7. Duracell-copy 2009. május 15. 11:15
  „Állítólag az autó kerekét akarta kilőni, de lábon talált egy járőkelőt. A kis mesterlövész!”
 • 6. HarconaMarcos 2009. május 15. 09:57
  „Hm, azért mérlegeljünk már.
  Az ÖKM olyan fontos hely, hogy miatta embereket kell lelőni? Egyenruhában volt, és/vagy igazolta magát, stb.
  Ráadásul a nyílt utcán elkezd lövöldözni a pszichopata barom őr úgy, hogy vétlen járókelőket veszélyeztet, mert nem állt meg neki a taxi...
  Olyan fontos volt neki hogy lőhessen, nem volt elég a rendszámot felírni, vagy burnuszban támadott?
  Ha már az USA-t emlegetjük akkor azt is jegyezzük meg, hogy az eltalált járókelő hány milliós kártérítésre tarthatna igényt. Dollárban.”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökös nyaralás Siófokon

Magyarország - Az ötöslottón a múlt héten egy szerencsés fogadó elvitte a közel 1 milliárd 150… Tovább olvasom