Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Tarlós: jövő tavasszal már utasokat szállít a 4-es metró - ideje lenne már

2014. március 31-től utasokat szállít a négyes metró Budapesten - jelentette be a főpolgármester hétfőn.
2014. március 31-től utasokat szállít a négyes metró Budapesten - jelentette be a főpolgármester hétfőn.

Tarlós István a négyes metrón szervezett első, sajtónyilvános utazáson elmondta: a kivitelezési munkák a megfelelő ütemben zajlanak, az alagút, a pálya elkészült, beüzemelés előtt állnak a biztosítóberendezések, az áramellátási rendszer készen van. Jelenleg főként az állomások belső beépítésének utolsó lépései vannak folyamatban.

Szeptembertől utasok nélkül futnak a szerelvények az alagútban, hogy meggyőződjenek a teljes rendszer megfelelő üzemeléséről - ismertette a főpolgármester. Hozzátette: az utolsó Alstom-szerelvénynek idén október közepéig meg kell szereznie az üzemeltetési bizonyítványát, az állomási integrált teszteket pedig szeptember 20-ig kell elvégezni. A Keleti pályaudvar előtti felszínrendezéseket 2014. március 24-ig kell befejezni, az utasforgalmi tesztüzem pedig jelen állás szerint 2014. március 31-án kezdődik.

Az indulás utáni első évben még vonatkísérő fog utazni a vezetőfülkében, de a szerelvényt nem ő, hanem az automata rendszer fogja vezetni, Budapesten lesz Közép-Kelet-Európa első automata metrója. Később a vezetőfülke falát elbontják, és a szerelvény két végén ki lehet majd látni az ablakokon.

Tarlós István jelezte: rendszeresen összevont operatív értekezletet tartanak majd, amelyen főváros mellett a DBR, a BKV, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetői és a szakhatóságok is részt vesznek, ezen az aktuális lépéseket vitatják meg.

A főpolgármester beszédében felidézte, hogy az Alstom Metropolis szerelvények szállításáról 2006 tavaszán kötöttek szerződést, amit 2010-ben felmondtak, majd 2011-ben "némileg" változtatott tartalommal újra megkötötték, a Siemensszel, valamint a Swietelskyvel is megállapodtak a többletkövetelésekről, amelyeket sikerült csökkenteni.

Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója az MTI kérdésére elmondta, jelenleg 12 szerelvény van Magyarországon a megrendelt tizenötből, ebből hét rendelkezik üzemeltetési bizonyítvánnyal, amelyet folyamatosan szereznek meg a szerelvényekhez, az előzetes teszteken nem volt egyik szerelvénynél sem probléma. A 2-es metró üzemeltetési tapasztalataiból kiindulva az Alstom nem számít arra, hogy a 4-es metrónál hibák lehetnek a szerelvénnyel, mivel minden változtatást már átvezettek a 4-es metró szerelvényeire is. Az utolsó jármű augusztusban érkezhet Budapestre az Alstom katowicei összeszerelő üzeméből.

A projekt jelenlegi összköltsége a vállalkozói követelések összegével és a tartalékkerettel 452,5 milliárd forint. Az unió a kohéziós alapból 181 milliárd forinttal járul hozzá a költségekhez, az állam 196, a főváros pedig 75 milliárd forintot fizet. A 4-es metró beruházása június végén 85 százalékos készültségi szinten volt. A metró kivitelezéséből a szerkezet-, az alagút- és a vágányépítési munkák befejeztével még a felszínrendezések, a belső beépítés és a rendszerépítés van hátra, a belső beépítéssel 2013 őszén, a rendszerépítéssel 2014 év elején végezhetnek a kivitelezők. A budai oldali vonalszakasz pályatesztjei tavaly novemberben lezajlottak, az Alstom Metropolis prototípus jármű februárban megkapta a végleges típusengedélyt.

Olvasóink írták

 • 8. Valaki 2013. július 30. 21:14
  „Amikor a szovjetek megépítették volna az egész vonalat az adósságuk fejében, vajjon miért is utasították el a komonisták? :)))
  Coci véleményeket várrock.”
 • 7. Mankapunka 2013. július 30. 16:21
  „Mennyi halottja is lett akko az M0-ásnak, és majd ebből mennyi galiba lesz, hogy gyorsan összecsapják Legs?”
 • 6. iparos 2013. július 30. 09:47
  „Már régen elkészülhetett volna, ha anno nem állítják le az építését! Talán még az áron is sporolhattak volna.”
 • 5. dödike 2013. július 30. 08:59
  „Majd dicsőítik magukat,hogy amit a szocik nem tudtak megcsinálni azt bezzeg ők igen.”
 • 4. józanparaszt 2013. július 30. 07:35
  „így igaz..
  máshol ennyi idö+pénzböl 3x ennyi épült...”
 • 3. Legs 2013. július 29. 18:37
  „2. Mankapunka 2013.07.29. 16:52

  Jól mondod.”
 • 2. Mankapunka 2013. július 29. 16:52
  „Úgy, mint az M0 déli szektora, csak gyorsan meglegyen, hogy legyen mit a kampányfilmben mutatni, mert a sok agymosott tátott szájjal kajálja majd az agyába.”
 • 1. Legs 2013. július 29. 16:36
  „Véletlenül pont egybeesik a választásokkal.Megint Pesten dőlnek el a dolgok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökken az üzemanyagok ára

Csökkenti bruttó 3-3 forinttal az 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát… Tovább olvasom