Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Szükség van-e az internet jogi szabályozására? - Így látják a magyar felhasználók

A magyar internet-felhasználók 46 százaléka egyetért az internet valamilyen jogi szabályozásával, míg 33 százalékuk szerint nincs szükség ilyen lépésre.
A magyar internet-felhasználók 46 százaléka egyetért az internet valamilyen jogi szabályozásával, míg 33 százalékuk szerint nincs szükség ilyen lépésre - ismertette az MR2-Petőfi Rádió Netidők című műsorának blogja az NRC nevű közvélemény-kutató cég felmérésére hivatkozva.

A kutatás szerint szinte minden internetező fontosnak tartja az információ szabadságának elvét, és nem féltik a zene- és filmipart a szabad letöltésektől. A rádióműsor internetes oldala azzal összefüggésben volt kíváncsi a hazai internetezők véleményére, hogy az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország január végén aláírta a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodást, az ACTA-t (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Az NRC február végén készített kutatása szerint a magyar internetező férfiak kevésbé támogatják a szabályozást, és a fiatalok körében is magasabb az elutasítók aránya, mint az idősebbek között.

A huszonéves férfiak 62 százaléka például ellenzi a jogi szabályozást, és csak negyedük támogatja azt, az 50 évnél idősebb nők 76 százaléka ezzel szemben a törvényi szabályozás mellett áll, körükben az ellenzők aránya mindössze 7 százalék. A felmérés megrendelői ellentmondásosnak tartják ugyanakkor, hogy a netezők többsége egyetért azokkal az érvekkel, amelyeket a szabályozás ellenzői hangoztatnak. A legáltalánosabb érv ugyanis az információ szabadságának elve, amelyet a hazai netezők elsöprő többsége, közel 90 százaléka mindennél fontosabbnak tart. A szabályozással egyet nem értők 85 százaléka gondolja úgy, hogy az internetes letöltéseket jogi eszközökkel sem lehet korlátozni, de érdekes módon a szabályozáspártiak kétharmada is valamennyire osztja ezt a véleményt - fejtik ki az oldalon. A blog készítői kiemelik, a hazai internetezők többsége a zene- és a filmipart sem félti a szabad letöltésektől. Négyből hárman ugyanis úgy vélik, a mozik akkor is működni fognak, ha a neten szabadon terjedhetnek a filmek, háromból két internetező pedig azon a véleményen van, hogy a zenészeknek inkább a koncertbevételekből kellene megélniük, mint a felvételek után járó jogdíjakból. Igaz ez akkor is, ha a jogi szabályozás támogatói nagyobb rokonszenvvel vannak a kiadók iránt: 53 százalékuk ugyanis azt gondolja, a nagy kiadók fontos értéket adnak a popkultúrához, míg a szabályozást elutasítók kétharmada nem osztja ezt a véleményt. A blog tájékoztatása szerint az NRC 2012. február 23. és 27. között végezte a felmérést ezer internethasználó online megkérdezésével és - a Millward Brown-TNS Hoffmann NOK kutatásának offline adataival súlyozva - a reprezentatív, legalább hetente internetező 18-69 éves korú magyar lakosság körében. Az ACTA ellen február elején több európai országban, így Magyarországon is tartottak tiltakozásokat a szabályozás ellenzői. A tiltakozás a közelmúltban túllépett az utcákon és a közösségi hálókon, s több európai kormány felfüggesztette a megállapodás ratifikálását. A növekvő nyomásnak engedett az Európai Bizottság is, amely február 22-én bejelentette, hogy jogi vizsgálatnak veti alá a nemzetközi kereskedelmi megállapodást. Az EU luxembourgi bíróságával vizsgáltatják meg, hogy összeegyeztethető-e az ACTA az uniós joggal.

Olvasóink írták

 • 4. tovari 2012. március 03. 21:17
  „"A magyar internet-felhasználók 46 százaléka egyetért az internet valamilyen jogi szabályozásával,"
  Kezdődik a beetetés hogy a nép akarja a tökéletes cenzúrát, és hogy az milyen jó lesz majd
  addig fogják ezt sulykolni amíg a zemberek ezt el is hiszik...”
 • 3. knifemaster 2012. március 03. 13:32
  „Az ACTA nem erről szól,hanem a totális ellenőrzés lehetőségéről.
  Akár még a levelezésedbe is belenézhetnének,jogvédelemre hivatkozva.”
 • 2. sx486 2012. március 03. 10:31
  „Az Internet szabadságához én is ragaszkodnék.
  De nem szeretném ha az Internet, szemétteleppé válna!
  Valamilyen szintű szabályozás azért kellene!”
 • 1. ekkenekepen 2012. március 03. 10:28
  „érdekes figyelni, hogy pont azok lázítanak a net ellen akiknek közük sincs hozzá, és csont hülyék a témához. Mintha nem lenne nekik szál mindegy hogy mi van ott?4 Komolyan ennyi önjelölt író van aki fosik tőle hogy majd feltorrentezi a művét valaki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Úttesten eleső férfit gázoltak halálra Tatabányán

Az úttesten való átkelés közben elesett egy 49 éves férfi Tatabányán, és egy személyautó elütötte,… Tovább olvasom