Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

SZNT: Székelyföld csak önálló közigazgatási régió lehet

Az SZNT felszólította a román kormányt: ne kényszerítse bele a székelységet egy olyan konfrontatív spirálisba, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) tiltakozó megmozdulásokat szervez otthon és a nagyvilágban, ha Románia kormánya nem tesz le arról, hogy Székelyföldet beolvassza egy román többségű közigazgatási régióba - döntötte el a SZNT szombaton, a Marosvásárhelyen rendezett tisztújító közgyűlésén.

Az SZNT felszólította a román kormányt: ne kényszerítse bele a székelységet - a Helsinki folyamattal ellentétes intézkedésekkel - egy olyan konfrontatív spirálisba, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek. Elnöki beszámolójában Izsák Balázs hangsúlyozta: az Európai Unióban elfogadott elv, hogy a régiókat nem kijelölni, hanem elismerni kell - erre szólította fel Romániát is.

Rámutatott, az SZNT a románságot is szeretné meggyőzni arról, hogy az autonómia "nem ördögtől való", de a párbeszédkészség szerinte egyoldalú: a román kormány mindmáig nem válaszolt a március 10-i marosvásárhelyi autonómia-demonstráción elfogadott beadványra.

Izsák Balázs köszönetet mondott Magyarországnak a székelyföldi autonómiatörekvés támogatásáért és a "zászlóháború" idején tanúsított szolidaritásért, amellyel ráirányította a nemzetközi közvélemény figyelmét a "romániai demokráciadeficitre". Kifejtette: azok is előmozdították a székely jelképhasználat ügyét, akik gáncsolni akarták.

Izsák Balázs üdvözölte azt, hogy a kisebbségi jelképhasználat alkotmányos joggá válhat Romániában, ugyanakkor rámutatott: ami természetes, arról nem kell törvényt alkotni, mert fennáll a veszélye, hogy szabályozni is akarják ezt a jogot.

Veres Dávid, a Csíkszéki Székely Tanács elnöke felszólalásában azt szorgalmazta, hogy Magyarország a megválaszthatóság jogát is adja meg a külhoni magyar állampolgároknak, és tegye lehetővé, hogy a székelyek maguk közül választhassanak küldöttet az Országházba.

A Székelyföldért megmozgatjuk Európát - jelmondat alatt megrendezett küldöttgyűlésen az SZNT elnöke beszámolt arról, hogy példátlan összefogással - amelyben az erdélyi magyarság mindhárom politikai pártja támogatja az SZNT-t - útjára indították a nemzeti régiók védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezést.

Az SZNT küldöttgyűlését rövid beszédben köszöntötte Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere, Pap Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke, Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője, és Szesztay Ádám, a Külügyminisztérium főosztályvezetője.

A Székelyföld területi autonómiájáért mozgalmi eszközökkel küzdő civil szervezet szombaton újabb négy évre - ellenszavazat nélkül - Izsák Balázst választotta elnökévé. Az elnök székfoglaló beszédében rámutatott, az SZNT-nek katonai szellemre lenne szüksége: fegyelemre, céltudatosságra, szervezettségre és bajtársiasságra.

"A következő négy évben, ha úgy építjük fel a Székely Nemzeti Tanácsot, hogy minden székely faluban legyen küldött, akkor 700 tagú lesz az SZNT: majdnem egy ezred. És egy ezred székely katonával bevesszük a lehetetlent is" - mondta Izsák Balázs.

Olvasóink írták

  • 2. dödike 2013. június 23. 17:40
    „Hát a fasor nem kéne?Kövérék jól beetettek benneteket.Húzogassátok csak az oroszlán bajszát.”
  • 1. Eva- 2013. június 23. 11:54
    „Ezeknek az étvágya megjött! :)

    autonomia --önálló régió--meg állampolgárság is--választhatóság is
    mi kell a kis Magyarországhoz még?!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmerült a Balatonban egy fiú, sikerült újraéleszteni

Mentőhelikopterrel szállítottak kórházba egy 12 éves fiút, aki szombaton kora délután merült el a… Tovább olvasom