Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Színészek a szinkronstúdióban

Szakmai fogásokat is lehet tanulni, ha az ember szinkronizál, állítja Meryl Streep és Jodie Foster magyar hangja, Ráckevei Anna. A szegedi színidirektor, Székhelyi József annak idején Mádi Szabó Gábortól leste el a szinkronizálás titkait. Ő nem csupán a sármos Starsky nyomozónak kölcsönözte a hangját, hanem különböző rajzfilmfiguráknak is.
Meryl Streep alakjához nálunk Ráckevei Anna hangja tartozik
Ha megtörténne az a csoda, hogy találkoznánk Meryl
Streeppel, bizony furcsállnánk, hogy nem Ráckevei Anna hangján szól hozzánk. Csakúgy szokatlan lenne Simpsonék Homerját nem a szegedi színidirektor, Székhelyi József hangjával hallani.
A Jászai Mari-díjas Ráckevei Anna soha nem készült szinkronszínésznek.

Távol Afrikától

– Az embernek a pályája során adódnak lehetőségei. Így lettem magyar hangja sokaknak – mesélte a színésznő, aki egyéb filmek mellett A bárányok hallgatnak-ban Jodie Foster, a Távol Afrikától és A szív hídjai című két filmben pedig Meryl Streep magyar hangja. – A szinkronizáláshoz szükséges beleérző képesség, és nem árt, ha az embernek jó a rövid távú memóriája, képes megjegyezni két-három mondatot.

A debreceni Csokonai színházban játszó színésznő azt mondja: ma, a digitális korszakban nagyon kemény és gyors munka a szinkronizálás. Ha főszerepről van szó, a szinkronstúdióban összegyűjtik az összes tekercset egy napra, és a színész reggel nyolctól este nyolcig dolgozik a stúdióban, s egy-két nap alatt megcsinálja a szinkront. Nemcsak a szövegre kell koncentrálnia, hanem meg kell próbálni azokat az érzelmeket is átadni, amiket a vásznon a színész közvetít. Ha meghívják egy munkára és ideje engedi, elvállalja. Persze, akadnak filmek, amelyek elkerülik őt – vagy ő kerüli el azokat. Ezekért nem is kár. De többnyire nívós filmeket szinkronizál. A kedvenc szinkronja: a Távol Afrikától.

– Ez igazán kedves munkám, amire örömmel emlékszem vissza! Pár napja vetítették a tévében A szív hídjait, abban szintén szinkronizáltam Meryl Streep-et. Amikor tőle kerül egy film Magyarországra, biztosan eszébe jut a szinkronrendezőnek az én nevem, de az ember nem mindig ér rá, ráadásul ez nem úgy működik, hogy stipi-stopi, Meryl Streep csak az enyém! Ha nem érek rá, hívnak mást. A szinkronizálás ma már nem kiváltság.

A megható jeleneteknél bizony néha Ráckevei Anna torka is elszorul. Ilyenkor utóbb az is kiderülhet: nem érthetően, nem tisztán mondta a szöveget. Új felvétel következik, az átlényegülésből picit vissza kell venni. A színésznő számára egy-egy nagy szinkronfeladat mindig próbatétel. Közben szereti figyelni külföldi kollégáit, hogy milyen technikával és eszközökkel oldják meg az adott szerepet.
– Ha az arcomat nem is tudják beazonosítani, mert azok a mozi- és tévéfilmek, amelyekben én dolgoztam, viszonylag régen készültek, a hangomra felfigyelnek.

Székhelyi József hangján őrizzük emlékezetünkben a tévésorozat barna hajú Starsky nyomozóját is. Fotó: Frank Yvette; internet
Szinkronkirályok


Felfigyelnek a hangjára a szegedi színház igazgatónak, Székhelyi Józsefnek is. Számtalan filmben adta hangját főszereplőknek.

– Az első szinkronom még a múlt századra esik: főiskolásként kaptam egy úgynevezett diszpozíciót, hogy másnap reggel nyolcra a szinkronstúdióban kell lennem. A kedves tévénézők bizonyára emlékeznek az „Ott vagyunk minden kilométerkőnél, és akkor is győzünk ha..." filmsorozatra. E bolgár partizántörténet főszereplőjét szinkronizáltam – emlékezett vissza a hőskorszakra Székhelyi.

– Harmadéves növendékként fogalmam sem volt, hol a szinkron, s mivel szégyelltem megkérdezni, taxival mentem. Ott ért az a sokk 37-38 éve, ami máig is tart. A két szinkronkirály, Somogyvári Rudolf és Mádi Szabó Gábor lett a partnerem – fergetegesen szinkronizáltak. Mádi Szabó Gabi, Isten nyugosztalja, valami hihetetlen képességekkel és memóriával rendelkező színész révén ránézett a papírra és kívülről mondta a dialógust. Nem volt időm kapkodni a fejemet, azt hittem, hogy így kell. Következésképp én a mai napig kívülről szinkronizálok, mert Mádi Szabótól ezt láttam. Azon a délelőttön közel 50-60 tekercs volt a penzum, végig a két szinkronkirállyal összezárva. Rudi félig háttal cigarettával, szintén majdnem séróból, de félig azért olvasva dolgozott...
Székhelyi Józsefnek a sors megadta, hogy számos nagy és sikeres filmben nagyszerű amerikai és olasz színészt szinkronizálhatott.

Címere: a hangja

Munkái közül két kedvencet tart számon, az egyik Paul
Michael Glaser, a Starsky és Hutch sorozat jóképű, barna hajú nyomozója. Őt egyébként Székhelyi a Hegedűs a háztetőn című filmben is szinkronizálta. A másik színész, akinek szívesen kölcsönzi a hangját, Judd Hirsch A Függetlenség napjából, s más filmek más karaktereiben: pszichiáterként, taxisofőrként, nagybácsiként.
– Néhány művészfilmben gyönyörűség részt venni! Ilyen például Fellini rendezésében a Nyolc és fél. Feledhetetlen számomra Tolnai Klárival a Vili, a veréb rajzfilm.

Székhelyi József szerint az emberi hang nagyon fontos közvetítő: a színésznek, a színésszé válásnak egyik alapszerszáma. A színészt a hangjáról is meg kellene hogy ismerjék.
– Ha bárhol az országban bemegyek a közértbe és kérek tíz deka párizsit, akkor föl sem néznek, úgy mondják, hogy jó reggelt művész úr. Ez nagyon jó érzés. És ezért fáj a szívem a társulatomért, ahol pazar orgánumú, nagyszerű fiatalok dolgoznak, de ebben a világban nem kapnak ilyen lehetőséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van a családban háborús áldozat?

Tovább olvasom