Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Szijjártó: kormány még nem konzultált annyit szakszervezetekkel, mint mi

A miniszterelnöki szóvivő szerint a munkahelyteremtésen túl legfontosabb cél az államadósság csökkentése – ezért döntöttek a kormányalap létrehozásáról.
A kormány üdvözli a uniós szakszervezetek szombati budapesti tüntetését abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen irányul – ezen a ponton találkozik a magyar kormány elképzeléseivel, amelynek politikájába szintén nem férnek bele a megszorítások – nyilatkozta Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában csütörtök este. A politikus azt is kijelentette: a kormány - minden ellenkező információval szemben - egyeztetett a hazai szakszervezetekkel az elmúlt időkben. A miniszterelnöki szóvivő a munkahely-teremtési programról és az adósságcsökkentő alapról is nyilatkozott a Közbeszéd stúdiójában.

Kormány még nem folytatott annyi konzultációt szakszervezetekkel, mint mi – jelentette ki Szijjártó Péter a Közbeszéd stúdiójában. A miniszterelnöki szóvivő az európai uniós országok szakszervezeteinek szombati, budapesti tüntetése kapcsán, illetve arra a felvetésre válaszolva reagált így, miszerint a hazai szakszervezetek próbáltak tárgyalni a magyar kormánnyal a tüntetések elkerülése végett, de a kabinet szerintük elzárkózó volt.

A politikus kijelentette: szombaton John Monks, az Európai Szakszervezeti Konföderáció főtitkára – a hat magyar szakszervezeti konföderáció vezetőivel – személyes konzultációra érkezik Orbán Viktor miniszterelnökhöz. Ráadásul – tette hozzá Szijjártó – korábban az Országos Érdekegyeztető Tanácsban volt lehetőség a konzultációra. A miniszterelnök pedig két hete Brüsszelben is találkozott a magyar szakszervezeti vezetőkkel az európai szociális csúcson, ahol megállapodott a Liga Szakszervezetek vezetőjével, hogy április második felében személyesen is konzultálnak majd.

A szombati szakszervezeti tüntetésről, amelyet az Európai Szakszervezeti Konföderáció szervez, és amelyhez a magyar konföderációk is csatlakoztak, Szijjártó Péter azt mondta: egy minden félévben, a soros uniós elnökség országában megrendezett tüntetésről van szó, amely az EU-s országok megszorító politikája ellen szól. “Itt egy európai gazdaságpolitikák elleni, alapvetően megszorítás ellenes tüntetésről van szó. Hogy ehhez a magyar szakszervezetek csatlakoznak vagy nem, az egy másik kérdés" - mondta a szóvivő.

A magyar kormány egyébként “a legnagyobb örömmel üdvözli" a szombati tüntetést abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen szól, mert ebben a “magyar kormány szövetséges" - hangoztatta Szijjártó Péter, kijelentve: az Orbán-kormány politikájával kifejezetten összeegyeztethetetlenek a megszorítások, azok ideje a Gyurcsány-időszakkal lejárt.


Három év alatt térülhet meg az állami támogatás

"Hál' istennek, nem múlik el úgy hét, hogy ne lehetne hallani újabb és újabb beruházásokról, amelyek új munkahelyeket hoznak Magyarországra.Azt korábban világossá tettük, hogy a termelő szektorban kell előrelépést elérni, hiszen itt lehet tömegesen munkahelyeket teremteni" - válaszolta a szóvivő arra a felvetésre, hogy az Opel és az Audi hazai termeléséhez nyújtott állami támogatás és a létrejövő munkahelyek révén most megkezdődött-e a tíz éves időtávra ígért egymillió új munkahely megteremtése.

Az Audi fejlesztése összesen tizenötezer, az Opelé pedig kétezer-ötszáz új munkahelyet teremt - ez a beszállítói körben várható létszámbővüléssel együtt értendő – erősítette meg a szóvivő. A beruházásokhoz nyújtott központi költségvetési támogatás három-öt éven belül térül meg, utána tiszta profitot jelentek az országnak.

A kérdésre, hogy mikorra jöhet létre ez a tizenhétezer új munkahely, mivel a hírek szerint idén ennek csupán kis hányada valósul meg, a szóvivő azt mondta: a termelés 2012-től indul felfutó ágban, ekkortól érdemes számolni a megtérülési időt is és a munkahelyek teremtésének ütemét is.


A kormány nem méricskélt, hanem a jó cél mellé állt

Gondolja, hogy az emberek tudnak még pénzt szánni az államadósság csökkentésére is? - vette fel témát váltva a Közbeszéd, a kormány által létrehozott "Összefogás az államadósság ellen" alap kapcsán.

“Talán most ez a legfontosabb nemzeti ügy, hogy a munkahely-teremtés mellett az ország államadósságát csökkentsük" - hangzott a miniszterelnöki szóvivő válasza, mondván: ilyen fokú eladósodottság mellett az ország gazdasági mozgásképessége csekély és a versenyképességét sem tudja visszanyerni. Ha van a helyzetet javítani kívánó állampolgári kezdeményezés, a kormánynak mellé kell állnia, és nem azt kell mérlegelnie, hogy ebből mennyi pénz folyik be, vagy mennyi nem - hangzott az interjúban.

A kormány által létrehozott alapba – ami lényegében egy számla – hazai és külföldi magánszemélyek, vállalatok és intézmények, szervezetek fizethetnek be. És mivel a kormány különös tiszteletet érdemlőnek tartja, ha valaki saját munkája gyümölcséből fordít arra, hogy az államdósság csökkenjen, a nemzetgazdasági miniszter felkérést kapott a kormánytól a befizetők adókedvezményben részesítése módozatainak kidolgozására - szögezte le Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő a Közbeszéd stúdiójában.

Olvasóink írták

 • 18. Kisildi2 2011. április 11. 05:33
  „Én azt mondom, hogy a "megszorításos Gyurcsány" ezerszer különb volt, mint most a "reformos Orbán". Ez már a pofátlanság teteje ami itt megy! Reformnak nevezik elvenni az egyszerű emberek pénzét? Ez egy más emberfajta!!!!! Aki rájuk szavazott, most örüljön!
  Szijjártó meg ne színészkedjen! Nem emlékszik arra, hogy miket ígértek hatalomra kerülésük esetén? Nos ebből semmi se teljesült, ezért tüntettek az emberek. A kormány ellen!!!!!!!”
 • 17. dorombolok 2011. április 09. 11:02
  „Kormány politikája mellett tüntetnek !? Ebben az országban ilyen hülyének még nem nézték a zembereket!!
  Kiváncsi vagyok ,hogyan lehet ezt űberolni? Szijjártónak lesz egy egész hétvégéje rá , és meglássátok emberek ,hogy sikerülni fog!”
 • 16. Eva- 2011. április 09. 09:44
  „A megszorítás retorikai ideje valóban lejárt.

  Most kiigazítás van a szóhasználatban.

  Ha viszont szorítani kezd a cipő, akkor ezután azt kell mondani, hogy nem a cipőm szorít, hanem
  a lábamnak kell kiigazítódnia.

  http://fsp.nolblog.hu/archives/2011/04/08/Szijjarto_ejjel_Szijjarto_nappal_Szijjarto_minden_hullamhosszon/

  "Nem az a legfőbb baj tehát ezzel a mondattal, hogy nem igaz. Hanem az, hogy ennyire hülyének nézik az embereket. Hogy azt gondolják, van ember ebben az országban, aki elhiszi, hogy a szakszervezetek azért visznek az utcára több tízezer embert, mert egyetértenek a kormány politikájával. Hogy egy retardált napközis szintjén van az ország, elhiszi, hogy azért jönnek ide huszonegy ország munkavállalói, azért vállalják a magyar dolgozók a munkahelyükön várható atrocitásokat, mert támogatják az kormány politikáját. "”
 • 15. machers 2011. április 08. 22:38
  „"A magyar kormány egyébként "a legnagyobb örömmel üdvözli" a szombati tüntetést abból a szempontból, hogy az a megszorítások ellen szól, mert ebben a "magyar kormány szövetséges" - hangoztatta Szijjártó Péter, kijelentve: az Orbán-kormány politikájával kifejezetten összeegyeztethetetlenek a megszorítások, azok ideje a Gyurcsány-időszakkal lejárt."
  <moderálva>”
 • 14. dünnyögő 2011. április 08. 21:26
  „A diktátum az nem konzultáció. Azt hiszi Szijjártó , hogy más is összekutyulja a fogalmakat?
  Az ország minden dolgozójától most nyúltak le koponyánként 1-2 milliót, amiből később a nyugdíját rendezték volna.
  Milyen további áldozatot kellene még hozni.
  Szíjjártó Úr vajon ugyanúgy vált meg a nyugdíjától mint a dolgozók?
  Mennyit tett abba a közös kalapba?”
 • 13. asvel 2011. április 08. 20:25
  „11. reális 2011.04.08. 17:34

  Nem kell elhitetni az emberekkel, mivel a tüntetésen résztvevők nagy részét nem is érdekli miről lesz szó, csak az ingyen kaja pia, programok miatt mennek!”
 • 12. Losba 2011. április 08. 20:13
  „Na kedves politikusok, akkor párttól függetlenül, nyilvánossá tenni , hogy melyik tagjuk, képviselőjük, mennyit fizetett be ebbe az alapba !! ... hajrá...!!”
 • 11. reális 2011. április 08. 17:34
  „Ez igy igaz! Majd kiderül, sikerült e elhitetni a zemberekkel ,hogy a kormány mellett tüntetnek,mivel nincs megszorítás!”
 • 10. coment 2011. április 08. 16:49
  „Luxuskormány luxuskiadásai.

  Ja, hogy demagóg vagyok,
  Na és?”
 • 9. fióka 2011. április 08. 15:23
  „Hétmilliárdos keretből vesz új autókat a kormány

  Bár nyáron a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a takarékoskodás jegyében leállítják többek között az állami autók cseréjét, a kormányzati közbeszerzésekért felelős intézmény pénteken közzétett egy felhívást, amely szerint négymilliárdos keretből vásárolnak új autókat (márciusban már meghirdettek egy nettó hárommilliárd forint keretösszegű tendert, összesen tehát hétmilliárdról van szó). Az nem világos, ki fogja használni a kocsikat, amelyek között lesznek hibrid meghajtásúak is.
  Közbeszerzési eljárást indít a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF), hogy összesen négymilliárd forint értékben kocsikat vásároljon - derül ki a Közbeszerzési Értesítőben megjelent ajánlati felhívásból. A minisztériumok, kormányzati intézmények eszközbeszerzéseit intéző KSZF a felhívásban meghatározza, hogy a négymilliárd forintot 1-6 kategóriás új személygépkocsik megvásárlására kell elkölteni. Az ajánlatok benyújtásának határideje május 24-e.
  Az nem derül ki a felhívásból, hogy melyik kategóriájú kocsiból összesen hányra van szükség, de az szerepel a dokumentumban, hogy a beszerezni tervezett autók között hibrid-meghajtásúak is vannak. "A keretmegállapodáson belül az egyes részteljesítések pontos mennyisége és értéke a teljesülés során realizálódik" - olvasható a felhívásban, amelyből nem derül ki az sem, hogy kik, vagy mely szervek részére szerzik be a kocsikat.
  A felhívásban szerepel, hogy előre nem kiszámítható "az intézmények által beszerzésre kerülő gépjárművek kategóriánkénti aránya", ezért állapítanak meg keretösszeget.
  A kocsik kategóriáját a közbeszerzési eljárásban bonyolult függvények alapján határozzák meg, összesen kilenc kategória létezik. A kilencedik kategória a legjobb, felső kategóriás, a 7.-8. felső-középkategóriás autókat jelöli. Ebben az esetben az 1.-6. kategóriás autók beszerzése azt jelenti, hogy a kormány alsó, alsó-közép illetve középkategóriás kocsikat vásárol.
  A nagy összegű beszerzés figyelemre méltó amiatt, hogy nyáron maga a miniszterelnök jelentette be a gazdasági akcióterv részeként, hogy leállítják az állami szerveknél az autók cseréjét. A Fidesz ellenzékben is sokat bírálta az előző kormányok autóbeszerzéseit, amelyeket luxuskiadásoknak nevezett. Az Origó péntek reggel megkereste a Kormányzati Kommunikációs Központot, kérdéseikre még nem érkezett válasz.”
 • 8. fióka 2011. április 08. 14:47
  „Na ez a mamut megint szintre lépett.”
 • 7. Jerry 2011. április 08. 14:07
  „Szijjártó: kormány még nem konzultált annyit szakszervezetekkel, mint mi
  Na.petike most az egyszer igazat mondott.Ugyanis az orbán kormány az,a melyik szóba sem áll a szakszervezeti veetőkkel,ahogy egyeéb szakembergárdával sem,csaka saját hlyeségeit szajkózza.Valóban, még egyetlen kormány komzultált ennyit,ilyen keveset,mint a fidesz. Figyelemn kívűl hagynak minden szakmai vélemyényt, jöhet az bárhonnan.Egyetlen érvük mindenre, hogy azt tehetnek,amit akarnak,mivel a 2/3-al erre kaptak felhatalmazást.Csak így tehetikmeg, hogy herdálják a közvagyont,adókkal sulytjáka népet,és még van bőr a képükön adósságtörlesztésre pénzt kérni.Pont olyan teszi ezt,aki hütlen kezelés, sikasztás miatt bíróság elött éllt,és csak a listás mentelmi joga mentette meg a rácsoktól?”
 • 6. Stive 2011. április 08. 13:44
  „uhhh... Ez durva! Megszorítások nélkül hogy lehet államadóságot csökkenteni?? Magas adókal,ezáltal csökkenő bérekel, közmunkaprogrammal (havi 32000ft-ért)ahol az állam spórol azokon a munkákon amiket amugy válalkozók,magassabb bérért elvégeztetnének,és mindebből csak a kiskeresetűek veszik ki a részüket,mert nekik nem csökkent a juttatásuk,sőt amit rajtunk megspórolnak azt is felveszik.....de itt nincsenek megszorítások!
  Csak ha én pl 2havi lakástörlesztést akarok feladni,mi a jó bü. francot kell tennem hogy ne kelljen meghúzni a gatyaszíjat...ugylátszik kormányunknak ez megy,és hülyének néznek mindenkit...”
 • 5. Losba 2011. április 08. 13:23
  „..hazugság..hazugság...haz..”
 • 4. kerteszb 2011. április 08. 12:23
  „Senki sem olyan jó alacsony vérnyomás ellen, mint Sz.Ártó. A mérhetetlen pofátlanság, gőg és cinizmus szinonimája.”
 • 3. öszödiböszme 2011. április 08. 11:24
  „szillygyártó! Nem összekeverni a szakszervezet a szagszervvel!”
 • 2. miracle 2011. április 08. 11:22
  „"kormány még nem konzultált annyit szakszervezetekkel, mint mi"
  Olyan keveset?”
 • 1. Madarász 2011. április 08. 10:40
  „...és nem vette még a véleményüket sem annyira semmibe.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kilenc európai államfő tanácskozik mától két napon át Budapesten

Az uniós gazdasági együttműködésről, a kulturális sokszínűségről, továbbá az EU versenyképességet és… Tovább olvasom