Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Szigorúbban büntetik az építési szabálytalanságokat

A korábbinál jóval szigorúbban büntetik az építési szabálytalanságokat. Július 15-étől akár 10 millió forintot is fizethet az, aki feketemunkásokat foglalkoztat, vagy nem vezeti az építési naplót. Mostantól be kell jelenteni a 10 millió forintot meghaladó értékű építkezéseket is.
Új és drasztikus büntetés bevezetésével üldözi a feketemunkát és a különféle építési szabálytalanságokat a kormány. A hétvégén bejelentett, de már július 15-étől érvényes szigorítás szerint 50 ezertől 10 millió forintig szabhatnak ki építésfelügyeleti bírságot. Emellett mostantól be kell jelenteni minden építkezést, amelynek értéke meghaladja a 10 millió forintot. A kötelezettség tehát már egy átlagos méretű, 70–80 négyzetméteres családi ház építésére is vonatkozik. Ilyen szankció eddig nem volt, az intézkedéssel a korábbi építésügyi bírságok sorát egészítették ki.

Eddig egy „normál" (a közbeszerzési eljárás szabályai által nem érintett) építkezésnél csak a munka kezdetéről és a műszaki vezető személyéről kellett tájékoztatni az építési hatóságot. Kovács Béla, a szegedi polgármesteri hivatal építési irodájának osztályvezetője elmondta: az új rend szerint az építtető, kivitelező, műszaki ellenőr és a felelős műszaki vezető adatait is közölni kell. Az építési hatóságon kívül az építésfelügyeleti jogkört gyakorló közigazgatási hivatal, az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelet (OMMF) és az adóhivatal is megkapja az adatokat. Utóbbit még arról is tájékozatni kell, mennyibe kerül majd az építkezés. Építésfelügyeleti bírságot kaphat – többek között –, aki nem közli az előírt adatokat, szabálytalanul vezeti az építési naplót, vagy olyan tervezőt foglalkoztat, aki nem jogosult erre a feladatra.

Az építkezéseken folyó munka ellenőrzése az OMMF Csongrád Megyei Felügyeletének feladata. Maróti Gyula igazgató tájékoztatása szerint 2004-ben kevés híján négyezer ellenőrzést végeztek, és az esetek kétharmadában találtak valami szabálytalanságot. Jogerős bírósági ítélettel végződő esetekben a munkabiztonsági előírások megsértéséért 50 millió forint, munkaügyi szabálytalanságokért (ebbe a körbe tartozik a feketemunkások alkalmazása is) 80 millió forint bírságot szabtak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha nincs csekk

Több olvasónk is érdeklődött a győri szívcentrum ügyében. Néhányan nem kapták meg a Kisalfölddel… Tovább olvasom