Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Szeptemberre elkészülhet a tényleges életfogytiglan új szabályozása

Répássy Róbert államtitkár egy új törvényt szeretne a kegyelmezési eljárásról, amellyel "igen szűkszavúan" foglalkozik a büntetőeljárási törvény.
Várhatóan az Országgyűlés őszi ülésszakára terjeszti be a kormány azt a tervezetet, amely megoldaná a tényleges életfogytiglan kérdését - mondta Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára egy szerdai sajtótájékoztatón.

Az államtitkár, akihez a kegyelmi ügyek intézése is tartozik, elmondta: szeretne egy új törvényt a kegyelmezési eljárásról, amellyel "igen szűkszavúan" foglalkozik a büntetőeljárási törvény. Ez a kegyelmi törvény a tényleges életfogytiglan kérdéskörét is mindenki számára megnyugtatóan tudná rendezni - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva emlékeztetett rá: a tényleges életfogytiglan az, amikor a bíró úgy dönt, hogy a feltételes szabadság lehetőségéből kizárja az életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltet.

Az nem sérti az emberi jogokat, ha életfogytiglanra ítélnek valakit, és az sem, ha egy ilyen büntetés valóban életfogytig tart. Az a kérdés, miként biztosítják a lehetőséget, hogy időnként felülvizsgálják az életfogytig tartó büntetés indokoltságát. Ez "nem megoldhatatlan", mondta, jelezve, hogy az őszi parlamenti ülésszakra terjeszti be ezzel kapcsolatos javaslatát a kormány.

Trócsányi László igazságügyi miniszter a kérdéssel kapcsolatban hangsúlyozta: határozott szakmai álláspontja, hogy a tényleges életfogytiglan és a kegyelmezés rendszere összeegyeztethető. Ki lehet alakítani olyan előzetes döntéshozatali mechanizmust, amely biztosítani tudja a reményhez való jogot, és ettől még a tényleges életfogytiglan büntetésnek van társadalmi elrettentő szerepe - mondta.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága május 20-án közzétett elsőfokú ítéletében elmarasztalta Magyarországot a tényleges, vagyis a felülvizsgálat lehetőségét kizáró életfogytiglani szabadságvesztés büntetés miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazságügyi Minisztérium: szeptemberre lesz álláspont a devizahitelek ügyében

A minisztérium örül, hogy megszületett a Kúria jogegységi határozata a devizahitelesek ügyében, és… Tovább olvasom