Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Szegeden nem forgalmaznak aranytömböket

Az arany világpiaci ára évek óta emelkedőben van, emiatt sokan befektetési céllal vásárolják e nemesfémet. Hazánkban már lehet vele tőzsdén kereskedni, de tömbarany is van forgalomban – igaz, Szegeden nem lehet hozzájutni. Egyesek a jubileumi pénzérmékre és az értékálló ékszerekre is esküsznek.
Az elemzők közel 9 százalékos inflációt jósolnak márciusra – ez arra ösztökélheti a takarékoskodókat, hogy pénzüket értékálló tárgyakba fektessék. Ezek közül talán a legnépszerűbb az arany, nem véletlenül írtuk nemrégiben, hogy a zálogházak is elsősorban az arany ékszereket veszik be. Egy több száz grammos aranyláncot akár kétszázezer forintért is elzálogosíthatunk Szegeden.

Egyre többen vásárolnak aranyat befektetési céllal, s erre számos lehetőség is kínálkozik. Túl vagyunk azon az időszakon, amikor a legolcsóbb aranytárgyakat, például a 14 karátos karikagyűrűket negyvenesével, ötvenesével vásárolták, majd beolvasztották. A BÁV Rt. például tavaly – elsőként a magyar piacon – aranytömböt hozott forgalomba. A minőségi és egyéb okokból újra nem értékesíthető törtarany, valamint a zálogból visszamaradt, ki nem váltott tárgyak olvasztásából készítik a 99 százalékos tisztaságú aranyrudat.

Szegeden a BÁV nem forgalmazza a tömböket, legközelebb csak Szolnokon lehet hozzájutni a fél-, illetve egyunciás (31,1 grammos), valamint az 50 és 100 grammos rudakhoz. Eladási áruk a mindenkori világpiaci viszonyokhoz igazodik, jelenleg az egyunciás ára 130 ezer, a 100 grammos tömbé pedig 410 ezer forint. A befektetés gyors megtérülését viszont akadályozza, hogy a BÁV jelentősen alacsonyabb összegért vásárolja vissza a rudacskákat: 102, illetve 320 ezer forintért.
Varga László, az egyik kft. ügyvezetője arra hívja fel a figyelmet, hogy a BÁV mintegy 15 százalékkal a világpiaci ár felett árulja aranytömbjeit,
vagyis jócskán kell még drágulnia a most vásárolt aranynak ahhoz, hogy megtérüljön a befektetés. Ezért inkább az arany ékszert javasolja annak, akinek nem a profit a fontos.

Rúd, négymillióért

Az aranyvásárláshoz már a szobából sem kell kimozdulni: a www.aranypiac.hu oldalon percek alatt hozzájuthatunk akár 1 kilogrammos aranyrúdhoz is, közel 4 millió 400 ezer forint ellenében.

– Egy drágább, egyedi, igényesen tervezett és megmunkált, drágakövekkel díszített ékszernek száz év múlva is értéke lesz. Ilyen szempontból remek invesztíció, persze extraprofitot nem hoz. Egy gyémánttal vagy briliánssal ékesített gyűrű 40-50 ezer forintba kerül, az egyedi nyakék ára 100 ezertől több millióig változhat – mondja Varga László.

A leggyorsabb és legjelentékenyebb nyereséggel a tőzsdézés kecsegtet. Tavaly áprilisban a Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában is megjelent az arany, immár határidős kereskedés keretében lehet adni-venni a nemesfémet. Az arany ára jelenleg emelkedő tendenciát mutat, júniusra 680, decemberre 698 dollárért köthető le, de 17 hónapos futamidő is létezik.

A BÉT legközelebbi aranykereskedője Békéscsabán található. A cég ügyvezetője, Ballai Pál a tőzsdézést befektetőknek ajánlja, mivel állandóan figyelni kell az árfolyamot, adni-venni az árut. – Ez nem arra való, hogy az ember megvegye az aranyat, szalmazsákba tegye és gyönyörködjön benne – fogalmaz.

Kockázatmentesebb, és szinte biztos profitot ígér viszont a jubileumi érmék megvásárlása. – Sajnos elképzelhető, hogy néhányan csupán azért vásárolnak jubileumi érméket, hogy később haszonnal túladjanak rajtuk – vélekedik Nagy Ádám, a szegedi múzeum numizmatája. Az 1956 évfordulójára mintegy ötezer példányban tavaly kibocsátott, 100 ezer forint névértékű érmét például mostanság 120-130 ezerért kínálják a Déli Apróban, a millennium évében vert érme értéke pedig már hivatalosan is 170 ezer forint.

R. Tóth Gábor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztosítási csalás

Az egyik biztosító nagyobb értékre elkövetett csalás kísérlete miatt tett feljelentést egy győri és… Tovább olvasom