Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Százezres büntetést kapott Kukorelly a Közgép-tüntetés miatt

Nem ért egyet a bíróság a Közgép területén tartott LMP-s demonstrációval kapcsolatban hozott végzésével és számba veszi az esetleges jogorvoslati lehetőségeket Schiffer András ügyvéd, a párt országgyűlési képviselője. A politikus a bíróság döntése után nyilatkozott szerdán.
A fővárosi XX-XXI-XXIII. kerületi bíróság a nap folyamán a Kukorelly Endre volt LMP-s országgyűlési képviselővel szembeni szabálysértési bírságot hatályban tartó végzést hozott a rendőrség jogszerű intézkedésével szembeni engedetlenség elkövetése miatt. A végzése ellen nincs helye fellebbezésnek.

Schiffer András úgy fogalmazott: megvizsgálják, milyen "rendkívüli jogorvoslati lehetőség áll még nyitva" ebben az ügyben. A volt képviselőre 101.800 forintos bírságot szabtak ki, amiért a Közgép Zrt. területén 25 társával július 11-én figyelmeztető demonstrációt tartottak, és azt a rendőrség felszólítására sem hagyták abba. A jogorvoslati lehetőség számbavétele ugyanakkor "politikai döntést is fog igényelni" - fogalmazott.

Az ügyvéd rámutatott: a jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség csak akkor lehet, ha van jogszerű intézkedés. Egy ilyen szabálysértési ügyben az eljáró hatóság és az ügyet tárgyaló bíróság nem háríthatja el magától annak eldöntését, hogy jogszerű intézkedés történt-e vagy sem - jegyezte meg.

Kiemelte, a Közgép területére szóló birtokvédelmi határozat nem állt még a rendőrség rendelkezésére az intézkedéskor, erre való hivatkozással nem lehetett volna eltávolítani a demonstrálókat. Furcsának nevezte azt, hogy miközben egy egyszerű ember birtokháborítás miatt jó esetben 30 napon belül várhatja a hatóság intézkedését, addig jelen esetben "Magyarországon példátlan gyorsasággal" a Közgép Zrt. 12 órán belül birtokvédelemben részesült, sőt a rendőrség az erről szóló határozatot meg sem várva eleve birtokvédelemben részesítette a vállalatot.

Hozzátette: a hatóság elismerte, hogy nem volt oszlatás, és nem tudott megjelölni olyan szabálysértési tényállást, amit "önmagában az ücsörgés valósít meg". Mint mondta, nem derült ki a Közgép udvarán történő rendőri felszólítás során, hogy konkrétan milyen szabálysértésre gondolt a hatóság, és ezt a tárgyaláson sem tudták megmondani. Jogállamban pontosan megjelölt tényállás alapján és jogszabályok által meghatározott eljárási keretek között járhat csak el a rendőrség és a bíróság - mondta.

Közölte: a cég telephelyének területén ülő képviselők, aktivisták semmiféle munkafázist nem akadályoztak, "a személyek és áruk szabad áramlása tökéletesen megvalósulhatott".

Olvasóink írták

 • 1. Goldmund 2012. október 12. 09:55
  „Ismét MTI-hír, ismét magyartalan megfogalmazással.

  "Nem ért egyet a bíróság a Közgép területén tartott LMP-s demonstrációval kapcsolatban hozott végzésével és számba veszi az esetleges jogorvoslati lehetőségeket Schiffer András ügyvéd ......"

  Ez úgy hangzik, mintha a bíróság nem értene egyet valamivel.
  Így kellet volna írni:
  "Nem ért egyet Schiffer András ügyvéd, az LMP orsz.gyűl. képviselője, a bíróság által hozott végzéssel, mely a Közgép területén tartott LMP-s demonstrációval kapcsolatban született. Az LMP-s képviselő számba veszi az esetleges jogorvoslati lehetőségeket."

  Nem tudom, ki fogalmazta azt a mondatszörnyeteget, de alighanem pártszempontok, és nem tudása alapján került a helyére.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővülhet a telefonos ügyintézés szerepe a közigazgatásban

A cél egy olyan telefonos ügyfélkiszolgálási rendszer létrehozása, amely az év minden napján 0-tól… Tovább olvasom