Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Szabadságszámolás

Győr-Moson-Sopron - A fizetett szabadságról kérdezte szakértőinket „A Kisalföld a dolgozókért" tanácsadó akció keretében olvasónk.
Olvasói kérdés

„Hogyan kell elszámolni a fizetett szabadságot? Úgy tudom, az előző 6 havi fizetés átlagát veszik alapul. Ezzel szemben a mi cégünknél büntetés szabadságra menni, mert lényegesen kevesebb pénzt kapunk. A fizetésünk órabérből és teljesítményösztönző pótlékból áll. Ha szabadságot veszünk ki, akkor az arra a napra eső pótlékot csökkentik annyival, amennyit a szabadságra fizetnek. Erre azt a magyarázatot kaptuk, hogy a pótlék nem jár, csak adható. Jogszerű-e ez így?"

Az MSZOSZ (Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége) tisztségviselői, Potyondi Antal és Kránitz Pál azzal kezdték a választ, hogy a fizetett szabadságra távolléti díj illeti meg a dolgozót. A távolléti díj számításának alapjául szolgáló bérelemek: a távollét időszakában érvényes személyi alapbér, a rendszeres bérpótlékok, a rendkívüli munkavégzés miatti úgynevezett kiegészítő pótlék. Az első kettő jár és nem „csak adható".

A távolléti díj kiszámításánál a felsorolt bérelemek együttes összegének a távollét idejére számított időarányos átlagát kell figyelembe venni. Összegezve: a szabadság alatti kereset lényegesen nem lehet kevesebb annál, amit a dolgozó akkor kapna, ha nem lenne szabadságon, hanem dolgozna. (Az olvasói kérdéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu címre várjuk.)

Olvasóink írták

 • 4. miracle 2009. február 26. 17:54
  „Bocs, az órák
  160=180
  168=188 de nem is ez a lényeg, hanem, hogy a kivett szabik ellenére kevesebbet pihen.”
 • 3. miracle 2009. február 26. 17:51
  „Számoljunk!
  30 napos hónap 160 óra kötelezővel, manusz 12-órás nappalos.
  1. eset: 15 nap meló, ugyanennyi pihenő 160 nettó.
  2. eset: 15 nap meló, sőt tudod, mit? 16 nap (Béla kedden megbetegedett 1* be kellett ugrani helyette), a 14 pihenőnap közül 4-re szabit vés be a munkáltató, mivel háromnegyedével ő rendelkezik. Eredmény: 40 óra túlóra, kb 50 ezer Ft plusz emiatt, de:
  annak ellenére, hogy 4 nap szabin volt, jobban kidöglött mint előző hónapban, hiszen 168 órát húzott le!!! Hát mire való a szabi? Arra, hogy többet pihenjen az ember, mint ha nem kap szabit, vagy arra, hogy pénzt kapjon érte?”
 • 2. LAZA 2009. február 26. 10:46
  „Sokadszorra futok neki a mondandódnak,de férfiasan bevallom nem értem.
  Szóval a problémád az,hogy lenyelik(kifizetik) a szabadságokat.
  Abban én nem látok ellentmondást,hogy valakinek szabi is van beirva és túlóra is van elszámolva egy adott hónapban adott munkaidő keretben.(ezt irod ha jól értelmezem)
  pl.hóközben kapsz három munkanap szabit,de a hóvégén sok a meló és azt mondják maradj benn még plusz időben és azt a túlóra kifizetésének a szabályai szerint elszámolják.
  No és a munkában nem töltött napokat általában szabinak hívják persze vannak más esetek is pl.táppénz,nálunk pl.közbeváltás.
  Persze szabálytalanság jócskán fennállhat elsősorban a szabadság kiadásának a túlóra elrendelésének és ezek elszámolásának a módjában.
  Nem tudom....?”
 • 1. miracle 2009. február 25. 18:20
  „A szabadság lenyelésének (kifizetésének, ami ugyebár eléggé tilos) legundorítóbb "jogszerű" módszere a nem 8-órások körében:
  a delikvensnek egy adott hónapban (munkaidőkeretben) túlórája is lesz a végére, meg szabadság is volt beírva. Ez úgy lehet, hogy gyakorlatilag ugyanannyit dolgozik, de néhány nem munkában töltött napját kineveznek szabadságnak. Tulajdonképen a szabadságok miatt van túlórája, amit tehát kifizetnek. Így aztán ugyanannyit pihent csak otthon, mintha nem lett volna "szabin" csak éppen leolvadt pár szabija közben.
  Na és persze erre senki a füle botját sem mozgatja.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mögöttünk negyvenöt régió

Nyugat-Dunántúl - Negyvenöt olyan régió van az Európai Unióban, amelynél a nyugat-dunántúli… Tovább olvasom