Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Soron kívül foganatosítják a Simon-ügy nyomozati lépéseit

Miután az MSZP volt elnökhelyettese szerdai hatállyal lemondott képviselői mandátumáról, mentelmi joga már nem védi.
Soron kívül foganatosítják a nyomozati lépéseket Simon Gábor ügyében, miután az MSZP volt elnökhelyettese szerdai hatállyal lemondott képviselői mandátumáról, és így már nem védi mentelmi joga - mondta Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a HírTV Magyarország élőben című műsorában csütörtökön.

Fazekas Géza elmondása szerint bár november óta nyomoztak, eddig nem tudtak tenni Simon Gábort érintő nyomozati lépéseket, mert a politikus védte a mentelmi jog. Arról, hogy milyen lépésekre lehet számítani, a szóvivő a nyomozás érdekeire hivatkozva nem beszélt.

A csütörtöki eseményekről a szóvivő annyit mondott, hogy több helyszínen is házkutatást tartottak és lefoglalás is volt. Hozzátette: voltak az MSZP székházban is, ahol egy bizonyos iratot foglaltak le. A Központi Nyomozó Főügyészség csütörtökön nem hallgatta ki Simon Gábort - mondta a szóvivő.

Korábban írtuk:

Ügyészségi nyomozókat küldtek Simon Gábor vagyonnyilatkozatáért

A Hír TV információi szerint Simon Gábor volt szocialista politikus ügyében elindított büntetőeljárás miatt csütörtökön ügyészségi nyomozók jelentek meg az MSZP-székháznál. Az ügyészség nem kommentálta az értesülést.

Ügyészségi nyomozók távoznak Simon Gábor volt MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő budapesti házából február 13-án. MTI Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Ügyészségi nyomozók távoznak Simon Gábor volt MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő budapesti házából február 13-án.
Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Mesterházy Attila az MSZP elnöke a Hír TV kérdésére megerősítette: valóban jártak ügyészségi nyomozók csütörtökön az MSZP székházában. A politikus azt mondta, a nyomozók elvitték a párt székházából Simon Gábornak a párt számára külön leadott vagyonnyilatkozatát.

Ennek elvileg meg kell egyeznie azzal, amelyet az Országgyűlés hivatalában leadott a képviselő - mondta a Hír TV-nek Mesterházy Attila.

Simon Gábort a házánál is kereste a nyomozóügyészség, a Hír TV beszámolója szerint Simon három embert beengedett az épületbe. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az MTI megkeresésére nem kívánta megerősíteni az értesülést. Azt mondta: a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre nem adnak bővebb tájékoztatást.

Simon Gábor volt MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő autójával távozik budapesti házából, miután ügyészségi nyomozók jártak nála február 13-án. MTI Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
Simon Gábor volt MSZP-s politikus, volt országgyűlési képviselő autójával távozik budapesti házából, miután ügyészségi nyomozók jártak nála február 13-án.
Fotó: MTI/Mihádák ZoltánA Simon-ügynek jelenleg nincs gyanúsítottja, a nyomozás folyamatban van - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője csütörtök délután az MTI-vel.

Nagy Andrea tájékoztatása szerint nem közölnek információkat arról, hogy csütörtökön milyen "nyomozati cselekmény történt", az értesüléseket nem kommentálják. Hozzátette, a nyomozás a büntetőeljárásnak nem nyilvános szakasza, és jelenleg bármilyen adat nyilvánosságra hozatala sértené a nyomozás sikerét.

Rubovszky: március 31-éig készül el a mentelmi bizottság jelentése

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága március 31-éig készíti el jelentését a Simon-ügyről, és ha nagy horderejű dolgot állapít meg, akkor akár az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását is kezdeményezheti - mondta a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Rubovszky György szerint a bizottsági vizsgálat és az igazságszolgáltatás által lefolytatott eljárás kiegészíti egymást. A bizottság Simon Gábor eltitkolt százmillióinak vizsgálatához kérheti, hogy az állami szervek bocsássák rendelkezésére a szükséges adatokat, dokumentumokat - tette hozzá, megjegyezve, hogy ezt a vagyonvizsgálati eljárásban nem kezdeményezhették, a képviselő pedig nem nyilatkozott az eltitkolt vagyonról, ezért nem tudtak mást megállapítani, minthogy szándékosan titkolta el a százmilliókat.

Közölte, a bizottság feladata többek között, hogy feltárja, Simon Gábor eltitkolt százmilliói származhattak-e legális, bevallott jövedelemből. Ennek az az indoka, hogy Mesterházy Attila MSZP-elnök azt mondta, hogy a bécsi számlán szereplő összegnek semmi köze nincs a politikához, ez Simon Gábor korábbi életének a megtakarítása; ezt kellene igazolni - magyarázta.

A mentelmi bizottságnak annak a lehetőségét is meg kell vizsgálnia, hogy a szabálytalanul, 2009. február elsejétől mostanáig felvett javadalmazását milyen címen kérheti vissza az Országgyűlés Simon Gábortól - ismertette.

Rubovszky György kitért arra, ha Simon Gábor nem mond le, hanem az Országgyűlés mondta volna ki az összeférhetetlenséget, akkor az országgyűlési törvény alapján rögtön vissza kellett volna fizetnie a számára kifizetett javadalmazást. "Az nem túl igazságos dolog, hogy ha valaki egy félórával megelőzi az aktust, és akkor már rögtön legálissá válik a közel 36 millió forint" - fogalmazott.

Mint mondta, a bizottság jelentést készít, azt nem biztos, hogy meg kell tárgyalnia a parlamentnek, lehet, hogy a házelnök nyilvánosságra hozza, és azzal az ügy lezárul. De ha olyan horderejű dolgot állapítanak meg, akkor lehet, hogy a bizottság kezdeményezi az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását - közölte.

A kormánypárti politikus szerint a mentelmi bizottság eljárásának célja a politikusi kar becsületének megőrzése, az igazságszolgáltatás eljárását azonban ez nem pótolhatja. Ugyanakkor az igazságszolgáltatás számos kérdést nem vizsgál, például az ügy a képviselő mandátumával való, vagy a szocialista pártban betöltött tisztségével való összefüggését.

Hoppál Péter Fidesz-szóvivő azt mondta, a szocialisták továbbra is adósak a válaszokkal azokra a kérdésekre, hogy honnan, kitől, hogyan és miért vándoroltak százmilliók Simon Gábor eltitkolt bécsi számlájára.

Hangsúlyozta, az ügy nem zárult le, hanem most kezdődik, a szocialisták nem úszhatják meg a kérdéseket és a felelősséget. Emlékeztetett arra, hogy Simon Gábor az MSZP második embere volt, ezért a magyar embereknek joga van arra, hogy megtudják a kérdésekre a válaszokat. Az is kérdés, a szocialisták mióta van információjuk az ügyről - közölte.

Arra a kérdésre, hogy ebben az ügyben miért indulhat vizsgálat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) kapcsolatban felmerült kérdésekkel összefüggésben miért nem Rubovszky György úgy indokolt: azért nem lehetett abban az esetben vizsgálódni, mert az Országgyűlésnek abban az ügyben semmi olyan hátrányos helyzete nincs, mint a Simon-ügyben.

Elmondta, "az ügyészségtől nem lehet mindent elszedni, de az ügyészség abban az ügyben is a hivatalos eljárását az igazságszolgáltatás részeként le fogja folytatni és meg fogja hozni a döntést".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A KENÓ csütörtöki nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a február 13-i KENÓ-játékban a következő számokat… Tovább olvasom