Kisalföld logö

2017. 04. 29. szombat - Péter 4°C | 14°C Még több cikk.

Sólyom: Alkotmányos a kormányfői bizalmatlansági indítvány

Sólyom László azt mondta, hogy az MSZP konstruktív bizalmatlansági indítványával azt lehet elérni, hogy olyan miniszterelnöke legyen az országnak, akit a parlament többsége támogat. Az eszközt ugyan szokatlannak tartja, de nem alkotmányellenesnek.

Az MSZP által benyújtani tervezett konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal azt lehet elérni, hogy egy kellő parlamenti támogatásnak híján lévő miniszterelnököt egy többségi támogatottsággal rendelkező új miniszterelnök váltson fel. Ezért nem lehet azt mondani, hogy ez az eszköz alkotmányellenes alkalmazása lenne, mondta Sólyom László.

A köztársasági elnök úgy véli, hogy a helyzet ugyan szokatlan, de az eljárás formálisan nem kifogásolható.

Megjegyezte, hogy a mostani kormányfőváltás mindenesetre más, mint ami 2004-ben Medgyessy Péter korábbi miniszterelnök esetében történt. Akkor szintén szóba került a konstruktív bizalmatlansági indítvány, amit végül azért nem alkalmaztak, mert nem akarták, hogy az akkori kormányfő úgy érezze, leváltották. A jelenlegi helyzetben ez a motívum nem szerepel, hiszen a kormányfő maga kezdeményezte távozását.

Olvasóink írták

 • 5. Kami45 2009. március 25. 19:08
  „4. hozzászólás Nahááát 2009.03.25. 18:06
  "Na elnökünk megint hozta a formáját... Kiváncsi lennék, egy előrehozott választás miatti 500 forintos Euro-nál, ki, hogyan fizetné a törlesztőrészleteit?!"
  Lesz még több is, ha fecó haverod és bandája sokáig garázdálkodik!!!”
 • 4. Nahááát 2009. március 25. 18:06
  „Na elnökünk megint hozta a formáját... Kiváncsi lennék, egy előrehozott választás miatti 500 forintos Euro-nál, ki, hogyan fizetné a törlesztőrészleteit?!”
 • 3. pampus 2009. március 24. 17:54
  „Az volna az alkotmányos, ha szépen feloszlatnák e parlamentet és új választásokat írnának ki végre. A hatóság meg tenné a dolgát,hisz a büónösökre hosszú börtön fog várni.”
 • 2. Imcsi 2009. március 24. 16:42
  „Fogadni mernék, hogy nem találnak olyan embert, akit a parlament többsége támogatna!”
 • 1. FREDDY/S 2009. március 24. 08:59
  „Az országot megfelelő szinten és színvonalon kellene irányítani, az eddigiektől eltérően, hogy a gazdasági válság ne okozzon még több kárt, nemde...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

T. Ház: A Fidesz szerint az MSZP hülyének nézi az embereket

Budapest - Az Országgyűlés nem szavaz ma a feloszlatásról, mert az MSZP és az SZDSZ nem támogatta a… Tovább olvasom