Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Segít az APEH: egyszerűbb lehet az adóbevallás

Nyugat-Dunántúl - Az APEH idén lehetőséget kínál a magánszemélyeknek, hogy minél kevesebb időt kelljen az adóbevallás kitöltésére fordítaniuk. Így sok, eddig előforduló kitöltési hiba is elkerülhető.
Az APEH Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságától kapott tájékoztatás szerint az új, egyszerűsített módon a személyi jövedelemadó, a túlvont nyugdíjjárulék, a különadó és eho bevallását teljesíthetik a magánszemélyek. A bevallást az adóhivatal a rendelkezésére álló adatok és az ezt kérő magánszemély nyilatkozata alapján készíti el: személyre szóló bevallási ajánlatot ad.

A névre szóló személyi jövedelemadó-bevalláshoz szükséges egységcsomag részét képezi a 0853-Ny nyilatkozat, postázásának végső határideje február 16. A kitöltött, aláírt nyilatkozat postára adásának, illetve elektronikus úton történő visszaküldésének határideje április 30. Az érvényes nyilatkozat esetén az adóhatóság a 0853E bevallásajánlatot megküldi a megadott postai vagy e-mail címre, elektronikus tárhelyre.

Ezt postai vagy elektronikus úton az adóhatóság részére május 20-ig kell megküldeni.

Aki bevallás benyújtására kötelezett és nem kért munkáltatói adómegállapítást (vagy a munkáltatója azt nem vállalja), akkor e kötelezettségének egyszerűsített bevallás választásával is eleget tehet. Akkor választhatja, ha az adóévben kizárólag munkáltató(k)tól és/vagy kifizető(k)től bevallási kötelezettség alá eső bevételt szerzett, melyből a kifizető (munkáltató) adót/adóelőleget vont le.

Egyszerűsített bevallási nyilatkozat tehető például, ha: valakinek ingó és/vagy ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából (is) származott bevallásköteles jövedelme van; ha termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából kifizetőtől származott bevallásköteles jövedelme; ha olyan, adóterhet nem viselő járandóságban is részesült, mely miatt nem kérhet munkáltatói adómegállapítást; ha magánnyugdíjpénztártól kedvezményezettként is részesült nem szolgáltatásnak minősülő kifizetésben.

Az szja-törvény rendelkezései szerint nem adhat egyszerűsített bevallásra nyilatkozatot például az, aki az adóévben egyéni vállalkozó volt; mezőgazdasági őstermelő volt és e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevétele származott és nem tesz nemleges nyilatkozatot; az adóévben tőzsdei ügyletből, csereügyletből származott jövedelme... (További részleteket az APEH tájékoztatójából vagy internetes honlapjáról lehet megtudni.)

A 0853-Ny jelű nyilatkozat az ügyfélszolgálatokon is ingyenesen beszerezhető, a tartalék egységcsomagok részeként és önálló nyomtatványként is, emellett az internetről is letölthető. A kézzel kitöltött, aláírt nyilatkozatot postai úton, a névre szólóan kiküldött egységcsomag részét képező bérmentesített borítékban kell az adóhatóság részére visszaküldeni. Ha a nyilatkozatot valaki az internetes programmal készítette el és nyomtatta ki, mindkét oldalát aláírva postai úton, a bérmentesített borítékban küldheti vissza az adóhatóság részére. Amennyiben az okmányirodánál regisztrált magánszemély, azaz bevallásait elektronikus úton teljesíti, akkor a nyilatkozatát az ügyfélkapun keresztül is visszaküldheti az adóhatóság részére.
Új lehetőség, ha valaki az okmányirodánál még nem regisztrált, a kitöltött nyomtatványon megadhatja az e-mail címét és felhatalmazhatja az adóhatóságot, hogy az adatokat az e-mail címére küldje meg. Ebben az esetben a megadott e-mail címre egy nyolcjegyű biztonsági kódot küld el a hivatal. A megadott biztonsági kód és az adóazonosító jel megadása után lesz lehetősége megnyitni az adóhivatal által elkészített bevallásajánlatot.

Újdonság a 2008. évről benyújtott személyi jövedelemadó-bevalláshoz kapcsolódó 1+1 százalékos nyilatkozatok rendelkezését illetően, hogy a kedvezményezettekhez célba érkező felajánlásokról az adóhatóság tájékoztatja a felajánlókat, de csak azokat, akik az okmányirodánál regisztráltak.


Nyílt napok

Az APEH győri, Szent István úti ügyfélszolgálati irodáján január 20-án, kedden 13-16 óra között nyílt napot tartanak, amelyen előadással és a kérdésekre adandó válaszokkal segítenek az egyszerűsített bevallást választóknak. Hasonló nyílt nap lesz Győrött február 5-én (13-16 óra), február 6-án Sopronban és Mosonmagyaróváron (8-11 óra között), Csornán február 4-én (9-11 óra között) és Kapuváron február 5-én (9-11 óra között).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szabályosan működő prostituáltakat se hagyják dolgozni?

Nem tudni, hány magyar szexmunkás váltotta ki az egyéni vállalkozói igazolványt, de érdekvédelmi… Tovább olvasom