Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Schmitt Pál a magyar EU-elnökségről is tárgyal a V4-csúcstalálkozón

Schmitt Pál államfő a magyar és a lengyel EU-elnökségről is tárgyal Karlovy Varyban, a visegrádi országok államfőinek találkozóján.

A köztársasági elnök pénteken elutazása előtt az MTI-nek elmondta, tájékoztatni fogja kollégáit arról, hogy milyen terveik és prioritásaik vannak a magyar elnökséggel kapcsolatban. Hozzátette, együttműködést vár a V4-ektől Magyarország, hiszen az egyik fontosabb téma a magyar elnökség kapcsán a regionális együttműködés. "Ez egy földrajzi és történelmi determináció, amiből nem tudunk és nem is akarunk kilépni" - fogalmazott.

Kétoldalú tárgyalásokat fog folytatni Lengyelországgal az elnökséggel kapcsolatban, ezen kicserélik a tapasztalatokat, tájékoztatják egymást a terveikről és szóba kerülhetnek kulturális és gazdasági kérdések is - közölte.

Fontosnak nevezte, hogy köztársasági elnökként először találkozik kollégáival. A megbeszéléseken - mint azt Schmitt Pál elmondta - áttekintik a visegrádi együttműködés elmúlt húsz évének tapasztalatait, és megvitatják a lehetőségeket is. Szó lesz a közös, unión belüli érdekképviseletről, a kelet-európai partnerségről, és arról is, hogyan viszonyulnak a V4-ek az unió további bővítéséhez.

Tárgyalni fognak infrastrukturális és energetikai kérdésekről is. Az államfő kiemelte: egy éven keresztül közép-európai országok fogják betölteni az EU soros elnöki tisztét, s ez egy különleges helyzet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti gyásznap - Megemlékező menettel zárult a rendezvénysorozat

Megemlékező menetet tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet… Tovább olvasom