Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Savtartályok a Bódván

Megkezdték az üres savtartályok lehelyezését a Borsod megyei Edelényben, ahol a Bódva rendkívül magas vízállása napok óta tartja magát; a műanyag tartályok, vízzel feltöltve egy-egy tonnányi súllyal védik a töltést.

Ez a módszer tulajdonképpen már a megtámasztás megtámasztása, mondták a helyszínen - Edelény Borsod nevű városrészében - az MTI tudósítójának a szakemberek, akik a korábban lerakott homokzsákokból épített úgynevezett bordás megtámasztásnál helyezik el a műanyag tartályokat, amelyeket vízzel töltenek meg, a zsákok végéhez rakják azokat, hogy tartsák a töltést.

A kilencvenhat darab egy köbméteres tartályt a kazincbarcikai BorsodChemből, a vegyipari vállalattól kapták. Azokat gumiruhában viszik be a vízbe, üres állapotban úszatják a vízen, majd a töltésmegtámasztáshoz lerakva töltik meg. A vízzel teli tartályok egy tonnányi súllyal biztosítják a töltés védelmét.

A tartály és a bordás megtámasztás közötti részt homokzsákokkal egészítik ki.

Molnár Oszkár, Edelény független polgármestere azt MTI-nek korábban azt mondta: először arra gondoltak, hogy a kastélynál lévő zúzalékos megoldással itt is megoldható a töltés védelme, de mivel itt a folyónak egy holtága terül el, mély a víz, emiatt a lánctalpas markoló nem tud bemenni az említett területre. Ezért választották a savtartályos megoldást, amelyet a vízügyi szakemberek javasoltak, hiszen a Tiszán ez már korábban működött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz - Késnek a vonatok Budapest-Hegyeshalom között

Tovább olvasom