Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Romagyilkosságok - pénteken kezdődik a vádlottak pere

Hatalmas sajtóérdeklődés és kiemelt biztonsági intézkedések közepette pénteken a vádirat ismertetésével kezdődik a romák elleni támadásokkal vádolt négy férfi büntetőpere Budapesten, a Pest Megyei Bíróságon.

Kitervelten, aljas indokból, több emberen, részben sok ember életét veszélyeztetve, részben 14. életévét be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolják őket.

A négy vádlott 2008-ban és 2009-ben kilenc helyszínen támadott meg romákat, összesen 78 lövést adtak le, hét helyszínen összesen tizenegy Molotov-koktélt hajítottak el. A bűncselekményekben a hat halálos áldozaton kívül öten életveszélyesen megsérültek. A nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették.

A támadássorozattal vádolt, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő K. Árpádot, K. Istvánt, P. Zsoltot és Cs. Istvánt 2009. augusztus 21-én fogták el.

A nyári ítélkezési szünetig 34 napon át tárgyalja a külföldön is nagy visszhangot kiváltó ügyet a Miszori László vezette bírói tanács. A tervek szerint 165 tanút és 30 szakértőt hallgatnak meg a megyei bíróság legnagyobb, száz főt befogadó termében, amelybe csak előzetes regisztráció és tűzszerészi átvizsgálás után lehet majd belépni.

A hatalmas sajtóérdeklődést jelzi, hogy csütörtökig több mint ötvenen regisztráltak, de csak 35 médiahely lesz a teremben. A gyanúsítottak védőin, családtagjain, illetve a jogvédő szervezetek képviselőin kívül számos érdeklődőre is számítanak.

A Nemzeti Nyomozó Iroda vádemelési javaslatának helyt adva 2010. szeptember 8-án nyújtotta be csaknem 90 oldalas vádiratát a Pest Megyei Főügyészség. A bíróság soron kívül tanulmányozta a 30 ezer oldalnyi nyomozati iratot.

Csecserits István megyei főügyészhelyettes korábban az MTI-nek elmondta, a vádirat szerint az első-, másod- és harmadrendű vádlottak 2007 végén, 2008 elején határozták el, hogy mivel az igazságszolgáltatás nem megfelelően látja el feladatát a romák által elkövetett bűnesetek kapcsán, "saját kezükbe veszik a rendcsinálást": fegyveres támadásokat hajtanak végre romák lakta házak ellen, hogy félelmet keltsenek az ott élőkben, illetve "felhívják a figyelmet a problémára".

2008. március 7-én egy vadászfegyverek eladásáról szóló hirdetés alapján Besenyszögön betörtek a hirdetést feladó házába, a sértettet két golyós és öt sörétes fegyver és lőszerek átadására kényszerítették. Ezekkel a fegyverekkel többször lőgyakorlatot tartottak, majd az elsőrendű vádlott július 2-án az egyik golyós vadászfegyverrel két lövést adott le a debreceni menekülttábor egyik épületének ablakára.

A vádirat szerint július 21-én késő este az első-, másod- és harmadrendű vádlottak Galgagyörkre utaztak, mert korábban a televízióból arról értesültek, hogy konfliktus támadt egy helyi család és a romák között. Éjfél után sörétes és golyós fegyvereikből tüzet nyitottak a kiválasztott házra, de sérülést nem okoztak.

A piricsei támadást a nyomozás alapján szintén a három vádlott követte el augusztus 8-án azzal a szándékkal, hogy "rendezze az általuk a romák bűncselekményei miatt rossznak ítélt helyzetet". A fegyvereken kívül Molotov-koktélt is használtak. Az egyik égő épületből menekülő sértett nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

A támadássorozat szeptember 5-én Nyíradony-Tamásipusztán folytatódott: K. Árpád lőtt egy romák lakta házra, de senki sem sérült meg. Szeptember 29-én a háromfős csapat - egy Tarnabodon elkövetett emberölésről szóló tévériport hatására - a településen rálőtt több házra egy romák lakta utcában (később kiderült, hogy e házakban nem romák éltek), de senkit sem sebesítettek meg.

Az akció után alig egy hónappal Nagycsécsen a község szélén álló házakra dobtak Molotov-koktélt, majd sörétes fegyvereikből lőni kezdtek az ablakokra. A támadásban ketten meghaltak, egy ember nyolc napon túl gyógyuló sérülést szenvedett.

Az első- és a másodrendű vádlott Alsózsolcán folytatta a "rendcsinálást" - késő délután, a Sajó túlpartjáról lőttek, életveszélyesen megsebesítve egy férfit.

A vádiratban foglaltak szerint a keleti országrészben fokozódó rendőri ellenőrzések miatt a vádlottak távolabbra utaztak, és 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön dobtak Molotov-koktélt a kiszemelt ház padlására és egyik szobájába. Az égő épületből menekülő apára és két gyermekére a másodrendű vádlott nyitott tüzet. A férfi és kisfia meghalt, a másik gyermek súlyosan megsérült.

A következő, tiszalöki támadásba sofőrként a negyedrendű vádlottat, Cs. Istvánt is bevonták, mert úgy vélték: négyen még eredményesebbek lehetnek. Április 22-én a házából kijövő roma férfit a vádirat szerint K. Árpád lőtte mellkason, a férfi a helyszínen meghalt.

Mivel közösen úgy döntöttek, hogy ezután már nem lesből, hanem közvetlen közelről ölnek, 2009. augusztus 7-én Kislétán be is mentek a kiszemelt házba, és a golyóval átlyukasztott ajtó mögött egy gyermeket megsebesítettek, míg anyját az ágyában lőtték agyon.

Olvasóink írták

 • 15. Pofátlan 2011. március 24. 19:37
  „Magyarokat lehet ölni a kisebbségnek, az nem szenzáció a médiának.”
 • 14. kolombela 2011. március 24. 16:38
  „13. vonLichthauser 2011.03.24. 16:12
  Csak nem a palesztinok irtására gondolsz Izrael által?”
 • 13. vonLichthauser 2011. március 24. 16:12
  „Egy összehasonlitás - van egy ország ahol naponta alázzák meg - szintén az őslakókat, néha le is lőnek egyet kettőt, csak hogy gyakorlatban maradjanak.
  Abban az országban az őslakók kiűzése, megalázása, házainak lerombolása, földjük feltúrása nemcsak érdem de dicsőség is. Ha valaki ezellen a népirtás, igazi apartheid ellen szól, vagy tettleg tesz azt azonnal terroristának kiáltják ki és kollektiv büntetéssel sulytják az egész népességet. A büntetések között nem ritkán a Phosphorus Alba nevű csontig égő kémiai bomba is szerepel.
  Most, itt ugyanezt látjuk egy másik változatban. A betolakodók, a történelem során suttyomban betelepülők folytatnak apartheid népirtást az államalkotó nép ellen. Ha ez ellen a terror ellen valaki szót emel vagy tesz azonnal rasszistának, nácinak, fasisztának kiáltják ki.

  A két ország és az érdekelt felek között szintén megtalálható néhány közös érdek - az őslakók életének lehetetlenné tétele, földjükről elűzése, a Magyar föld jellegének/arculatának megváltoztatása, hogy aztán az új "honfoglalók " majd olcsón felvásárolhassák.

  Még mindig hiszem, hogy ez az egész lövöldözősdi nem volt /és van/ más mint egy a Titkosszolgálat/ok/ által kitervelt és végrehajtott akcio.”
 • 12. Túrabakancs 2011. március 24. 14:08
  „Az elkövetők most még bűnözők sokak szemében, viszont
  kb. 30-év múlva HŐSÖK! Így lesz, meglátjátok.”
 • 11. fióka 2011. március 24. 14:08
  „9. senkialadár 2011.03.24. 12:10--->azért ne állandósítsunk hidd el nem szeretném ,de megtalálnám a módját ezeknek a patkányok a retorziójára ,de ezzel nem csak én vagyok így szerintem.Mivel orbáncos pintér dinasztiának nem,hogy az a célja,hogy a cigánykérdést végre megoldja hanem az,hogy a becsületes embereket fenyegetik támadják nyomják el.”
 • 10. antalszabo 2011. március 24. 13:25
  „édesapám, mi a demokráciá??
  Az, ha a mások által megtermelt javakat erőszakkal elveszed, és nem kapsz érte büntetést. De, ha ezt neked szóvá teszik, vagy megbüntetnek , az már rasszizmus:)”
 • 9. senkialadár 2011. március 24. 12:10
  „jah és szerintem ez azon kevés romákról szóló cikkek közé fog tartozni,amiben nem lesz letiltva a hozzászólás,mert szerintem sokan egyet értünk ebben a témában,csak fellépni nem merünk ez ellen.”
 • 8. SC 2011. március 24. 12:10
  „Ugyan már,mit gondoltok ti magatokban,gonosz rásszístagárdistákok!!!:-)))”
 • 7. senkialadár 2011. március 24. 12:06
  „igen sajnos ilyen módszereket kell alkalmazni,a törvény nem tud (nem akar) megvédeni ezektől a vademberektől akkor magunknak kell fegyvert fognunk és megállítani őket,gondolom ők is,mindenki tudja,tudta hogy egész hátralevő életében rácsok mögött fognak elrohadni,de vállaltál ezt is a Magyar emberek nyugodtabb életéér,minden tiszteletem az övék.”
 • 6. AHA 2011. március 24. 11:49
  „Azonnal szabadon bocsátani őket!”
 • 5. kolombela 2011. március 24. 11:48
  „"A nyomozók szerint összesen 55 ember testi épségét veszélyeztették."
  A cigányok csak naponta ennél több ember testi épségét veszélyeztetik országszerte.
  Az arányok, azok a makacs arányok.”
 • 4. kolombela 2011. március 24. 11:46
  „Másfél év alatt 6 cigányt öltek meg. Ugyanezen idő alatt a cigányok minimum a háromszorosát ölték meg a többségi társadalom tagjai közül, a legtöbbjét különös kegyetlenséggel.
  Akkor miről is beszélünk?”
 • 3. Bo9903 2011. március 24. 11:42
  „Én se hallottam magyargyilkosságokról. Romagyilkosok pere mikor lesz ekkor betűkkel felüntetve???????Hajrá Orbánisztán!!!!”
 • 2. annobon 2011. március 24. 11:18
  „1-hez: Jogos! Olyanről például még nem hallottam, hogy "magyargyilkosságok"!”
 • 1. zeta62 2011. március 24. 11:07
  „Azért az tisztességesebb lenne, ha a romák által elkövetett bűncselekmények esetében is feltüntetnék a származást!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál és a hegyeshalmi csárda: a Tv2 szerint jó ötlet volt az `álamfőt´ betenni a kvízbe

A hegyeshalmi Paprika Csárda dolgozóinak írt üdvözlő sorok Schmitt Pál tollából bekerültek a TV 2 "A… Tovább olvasom